Anasayfa
18 Aralık 2023, 1:28
Kuran
Yönetici

Vedduha Süresinin sırrı

Vedduha Süresinin sırrı

Sedanur
Duha suresi çağımıza bakan ve mucize sırrı taşıyan bir Kur’an mesajıdır.Bu süre,Efendimizin üzüntülü bir devrinden sonra inzal olmuştur ve yalnız O’na hitab etmektedir.

Efendimiz (s.a.v.)kendinden asırlarca sonra gelecek olan mü’minler adına büyük endişe duymuş,onların yaşayacağı zulmetli çağları Alah’ın izniyle görmüş,ümmetinin azalacağını ve insanların pek çoğunun kurtuluştan mahrum kalacağını düşünerek üzülmüştü.

Fakat ,Cenab-ı Hak,Efendimize bu süre ile teminat vermiş ve bilhassa şu içinde bulunduğumuz çağdaki mü’minlerin imanına kefil olmuştur.Surenin özet olarak yorumu şöyledir:

Ayet 1-2:Habibim,senin nurunu nasıl bir ”duha”ya,yani parlak ve ihtişamlı bir kemale ulaştırmışsam;asırlar sonra beşeriyetin ”Leyl-i Seca” yani derin bir gece karanlığı,şiddetli bir vahşet devresinde de mü’minlerin teminatı Ben’im!Onlara bir ilim güneşi vereceğim.Kur’an’ın İ’cazı,bütün ihtişamı ile zuhur edecektir’!

Okudunuz mu?  Kuran olan odada neler yapılmaz?

Ayet 3:Rabbin sana ”veda”etmedi ve ümmetine çok düşkün olmandan gücenmedi.Sana olan lütfu kesiksiz ve ebedidir!

Ayet 4: Gelecek zamanlar,senin ve ümmetinin için daha mükemmel olacaktır.İslam’ın istikbali aydınlıktır,geleceği,geçmişinden daha hayırlıdır!

Ayet 5: E y Sevgili Peygamberim!Sen ümmetine harissin,sana bol bol ümmet vereceğim;onları tarihin her devrinde insanların en hayırlısı edeceğim..Sen ”-Razıyım”deyinceğe kadar..

Ayet 6: Seni ”emsalsiz”bir fıtrat ile yaratarak,”vacid”sırrım ile sonsuz manada zenginliklerine erdirmedim mi?Seni ”Mustafa”makamından ”Mahmudiyet” makamına intikal ettirerek,Muhammed Mustafa (s.a.v.)hikmetine ulaştırmadım mı?

Okudunuz mu?  Kuranı anlayabilmek için Arapça bilmek şart mıdır? Arapça bilmeyenler bu kitabı anlayamazlar mı?

Ayet 7-8:Senin nefsinde bütün ”hidayet”sırlarını cem ederek,manevi güzelliklerin tamamını sana vermedim mi?Seni ”yalnız”yarattım ve sonra sana insan,cin ve melek olarak,bütün kainatı ümmet eylemedim mi?

Ayet 9-10: Habibim!Bana ümmetin için naz aleminde sitem etme;onları,senin dilediğin gibi nimelerime gark edeceğim!

Ayet 11:Öyleyse,Rabbinin nimetlerini açıkla,bütün incelikleriyle ümmetine bildir.”Duha”süresi ile ilan ettiğim taahhütlerii müjdele!..

Mana ilmiyle meşgul olanlar ”Leyle-i Seca”ile remzedilen karanlık devrin ve doğacağı müjdelenen ”İlim güneşi”nin hangi çağda olacağını merak etmişlerdir.Bunun anahtarı ise”Süre-i Fil”dedir.Zira,İslam güneşi,yani asr-ı saadet,Fil Vak’ası’ndan 40 yıl sonra ”Dua Sırrına” ermiş;en parlak çağa erişmiştir.

İkinci Cihan Harbi’ndeki hava bombardımanları Fil Vak’ası’nı andırmaktadır.1940’da başlayan bu bombardımanlardan 40 yıl sonra;miladi 1980,hicri 1400’de İslam’ın ilim güneşi duha sırrı ile parlamıştır.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Sekte

Nitekim Avrupa’da pek çok alim 1980’den itibaren İslamiyet’i kabul etmeye başlamış;toplu halde ihtidalar da bütün dünyada hız kazanmıştır.

Duha süresinün verdiği müjdeler,bir bir tahakkuk edecektir inşa!

Onk.Dr.Haluk Nurbaki


Cevap: Vedduha Süresinin sırrı

şaf_ak
Duha süresinün verdiği müjdeler,bir bir tahakkuk edecektir inşa!

şeksiz şüphesiz inanıyoruz Allah nurunu tamamlıcak ve bir gün islam tüm dünyaya hakim olucak.

Allah cc razı olsun…


Yanıt: Vedduha Süresinin sırrı

boşnak
selamunaleyküm sevgili kardeşlerim ukalalık saymaz iseniz ufak bir hatırlatmada bulunmak isterim.veddua suresinin tefsirini okuyan kardeşler müjdeli haberler için inşAllah derler. bu kesinlikle yanlıştır…çünki burada ALLAH(CC) nın kelamı kuranı kerim bu haberler kesin hükümdür olacaktır.katti olacaktır.arz ederim

Okudunuz mu?  Mensuh Ayetler (Nesh edilmiş Ayetler)

Soru: Vedduha Süresinin sırrı

Desert Rose
Selemün Aleyküm Kur’a-nı Kerim’i hatim eden her Müslüman’ın Vedduha süresine geldiğinde Tekbir getirerek başlaması ve her Ayet başında Tekbir getirmesi Sünnettir. Peygamber efendimiz (s.a.v)e gelen Vahiler bir müddet kesilince müşrikler ”MUMAMMED’i şeytanı terk etti dışarılara çıkamaz oldu ” gibi sözlerle rencide etmeye çalıştılar.Hüzün peygamberi (s.a.v.) bu duruma çok üzülüyordu .Bu durum böyle devam ederken bir Duha vakti RasulAllah’ın arkadaşım -kardeşim dediği Ruh’ul-kudüs Namus’u- Ekber vahi meleği CEBRAİL(A.S) o mübarek süreyi getirmiştir. (ALLAHU EKBER…….). VEDDUHA suresinin naziline sevinen Efendimiz’in yüzü gülmüş hüzünleri son bulmuştur ”ALLAHU EKBER” bu duruma sevinen sahabi efendilerimiz hep bir ağızdan tekbir getirmişlerdir ”ALLAHU EKBER ” Tabiiki müşrik takımı bir kez daha hezimete uğramıştır.Bu sebepden dolayı Hatim indiren her Müslüman’a VEDDUHA Suresine geldiğinde Tekbir getirmek ve her ayete başlarken tekbirle başlamak SÜNNETtir o zamandan beri bu hep öyle uygulanmaktadır. Bir kaç gün içinde bende DUHAN suresinde olacağım İnşaAllah ALLAH (c.c) banada bütün Müslüman kardeşlerimede bu SÜNNET’i SENİYYEYİ yerine getirmeyi nasip etsin İnşAllah. (Amin) ( İNNEME’L MÜ’MİNÜNE İHVATUN)l

(Ala Rasulina Salavat)


mavipapatya
selamünaleyküm
forumduasi.com/kuran-ile-ilgi-yazilar-makaleler/48943-vedduha-suresinin-sirri.html#post363726Vedduha Süresinin kaybolan eşyaları bulmak için tesirli olduğu dğrumudur.eşim için çok önemli olan bişeyi 1 hafta önce kaybettim ve bu yüzden eşimle aramız bozuldu bunla ilgili okunacak dua varmı yardımcı olurmusunuz

Okudunuz mu?  Kuran Hatmi ve hatim duası, Kur'an Okumanın Fazileti, Kur'an Hatmi, Hatim Adabı, Hatim Duası

Kayıtsız Üye
iki rekât namaz kıldıktan sonra şöyle dua etmelisin

"Allâhümme rabbe’d-dâlleti ve hâdiye’d-dâlleti, rudde aleyye dâlletî bir kudretike ve sultânike. Fe in-nehâ min fadlike ve atâike."


Kayıtsız Üye
İnşaAllah kelimesinin anlamı ALLAHIN izni ile demektir tabiki Allahın ayetleri kesin hükümdür ama yine herşey Allahın izni ile mümķündür bu yüzden inşaAllah demek sakınca değildir

Okudunuz mu?  Kuran harflerini öğrenirken abdestli olmak gerekir mi ?

GençMümin
Üstteki misafir arkadaşa katılıyorum, inşAllah sözü sadece olması istenen işlerde söylenmez. Örneğin Peygamberimiz sallAllahu aleyhi ve sellem de ölümümüz kesin olacağı halde mezarlıkta "Biz de size kavuşacağız inşAllah" demiştir. Bir müminin her işinde inşAllah demesi onun imanının kemalindendir.


Kayıtsız Üye
Kefil olduğunuz biri yüzünden kaybettiğiniz mali mülkü o kişiden nasıl geri alırız kefil olduğumuz kişi borcu Odetti elini kolunu sallayarak geziyor buna bir dua varmi

Okudunuz mu?  Es-seb'ut-tival - Kurandaki 7 uzun süre

Kayıtsız Üye
Duha ayetinde bahsedilen ilim herkese nasip olmaz hazreti peygamber efenbimiz dunyaya rahmet için gelmistir bütün yaradılmışa şifa vermek için gelmistir halan vermektedir onun varisleri vardır ve onlar duha ayetinde geçen ilim o ilme ilmi ledünni derler kim bu ilmi tahsil ederse hazreti muhammet mustsfa salalhualehi vesslem efendimize verilen ilme sahip olmasi ıçin onun ruhuna sahip onun ruhu olmuş bir er yani mürşit kamil olmus bir insanı kamile varırsa bu ilmiledune kavusturur yani ayatler ilmi ledünni olana açık tir kapalı hicbir hiçbirşey yoktur kalp gözü açık olanlara huuhu

Okudunuz mu?  Hazreti Muhammed Hakkında Ayetler

Musude
Evladimin eve baglanmasi için ne dua edebilirim oglum eve gelmir bizden koptu


arifselim
Bu konuda özel bir dua bilmiyoruz ama sana hacet namazı kılmanı tavsiye ederim. Hacet namazından sonra kalbinden geldiği gibi dua edebilirsin. Hacet namazı özel istekleri için kılınır. Allah yardımcınız olsun.

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerimle gelen ilk emir İkra Oku!

Kayıtsız Üye
aradığınız bütün ilimler dualar yalnız Allah katındadır.
Allah’a giden yolun anahtarı da zikirdir
Zikrinse bir adabı ve sahibi vardır.
Dünyada bir şeyh bir peygamber yoktur bedenen
Ama bakara suresi derki: "Allah için ölenlere ölüler demeyiniz onlar diridirler siz bilmezsiniz".
Ne derdiniz ne sıkıntınız varsa gelin Allah çözsün
ALlah’a adabınca nasıl gidilir gelin onuda yine ALlahın izniyle yaşayanlar anlatsın
Üveys zikrine buyrun kardeşlerim


Kayıtsız Üye
İnaAllah Allah nurunu tamamlayacak

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğam-ı Mela Gunne (Gunneli İdgam)

Kayıtsız Üye
Selamin aleykum. Esimle aramiz ciddi anlamda bozuk lakin Rabbimden ümıdımi kesmedim niyazlarim hep duzelmemiz için. Nasil dua edeym de Rabbimi razı edeyim? Burada bulunan ve sizlerden dulariniza talibim. Allah’a emanet olun


vedduha, vedduha suresi, duha suresi fazileti

Bu kategoride yer alan Süre isimleri Kur'an sıralamasına göre başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vedduha Süresinin sırrı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.