Ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

Ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

mumsema
ÖN YARGI VE PEŞİN HÜKÜM KİŞİYİ MÜNAFIKLIĞA GÖTÜRÜR

Şunun bilinmesinde fayda var; ön yargı ve peşin hükümlü davranmayı, önce akl-ı selim sonra da inancımız asla kabul etmez.
Ön yargı ve peşin hüküm nedir ?
İşin hakikatini kavramadan, öğrenmeden, duygulara dayanarak alınan karar, verilen hükümdür. Duygudan amaç; kin, nefret olabileceği gibi, aşırı sevgi, bağlılık ve taassubtan her biri ya da herhangi biri olabilir.
Allah celle cellahu Kur’an-ı Kerim’de insanları ön yargı ve peşin hükümden uzak durmaya çağırıyor.
Hislerinize uyup adaletten sapmayın. (7/135)
Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin. (5/8)
İnsanlar arasında adaletle hükmet. Hevâ ve hevese uyma. (38/26)
Ayet-i Kerimelerde görüldüğü gibi Allah celle celaluhu insanları adaletli davranmaya çağırıyor. "Yakın akrabanız, sevdikleriniz, hatta anne-babanız dahi olsa, sakın hakkı gizlemeyin, adaletten uzaklaşmayın. Heva ve hevesinize uymayın."

Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. (Hucurat Süresi 6)

Değerli okurlar !
Ön yargı ve peşin hüküm İslam’a uygun bir davranış değildir.
Bir şey hakkında hüküm ya da karar verirken hakikatine bakın, sakın hislerinizle hareket etmeyin. Allah korusun farkında olmayarak insanlara iftira atmış olursunuz ki, iftira atmak çok çirkin bir iştir.
Selam, dua ve muhabbetlerimle…


Cevap: ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

merve
Değerli okurlar !
Ön yargı ve peşin hüküm İslam’a uygun bir davranış değildir.

Bir şey hakkında hüküm ya da karar verirken hakikatine bakın, sakın hislerinizle hareket etmeyin. Allah korusun farkında olmayarak insanlara iftira atmış olursunuz ki, iftira atmak çok çirkin bir iştir.
Selam, dua ve muhabbetlerimle…

Allah c.c. razı olsun


Yanıt: ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

Edirne
Allah razı olsun emeğinize sağlık…


Soru: ön Yargı Ve Peşin Hüküm Kişiyi Münafıklığa Götürür

nurşin
ADEM LE İBLİS adem alehselam bir defasında şeytanla karşılaşıp ;ey şeytan bana benim oğulllarıma (züriyettime)bir düşmanlığın var mı?dedi.Şeytan ;Senin ve oğullararınla düşmanlığım ebedi olarak vardır?;dedi.niçin diyince : ;sen bir hata işledin ve bir günahta ben işledim . sen töbe ettin , bende. senin töben kabul olundu,benimki kabul olnmadı; dedi,Adem aleyhiselam şeytana şöyle cevap verdi .ey melüm!sen bir günah işledin ve onu kendinden bilmedin ,ebedi olarak tart edildin Bense hatamdan dolayı ,töbe edip,onu nefsime yükledim.Böylece töbem kubul olundu.; Allah razı olsun emeğinize yüreğinize sağlık.Mumsema kardeşim:)


rana
Allah c.c. razı olsun, Rabbim bilincli kullarindan eylesin..


FİRDEVS
Allah razı olsun…


Sedanur
< Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz. (Hucurat Süresi 6)
>

vecizeler.net/index.php?dusunur&g=Ibn-i SinaIbn-i SinaHiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir.
Allah cc razı olsun hocam


yasemin
Mevlana ‘ da güzel özetlemiştir bu kavramı ;
Ey gördüğü güzele takılıp kalan kişi!Onun sûretini görüyor, mânâsından, yâni, ahlâkının güzel mi, çirkin mi olduğundan gâfil bulunuyorsun. Eğer akıllı bir adam isen sedefteki inciyi bul..


önyargı ayetleri, önyargı ile ilgili ayetler, onyargi islamiyette yeri

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();