Anasayfa
8 Nisan 2022, 1:56
Namazlar
Yönetici

Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

ßaran
Mete Han: Hiç duâ bilmeyen ve öğrenemeyen nasıl namaz kılar? Sadece Sübhâneke, Fatiha, Fil Sûresi, Nas Sûresi, Ettahıyyatü, Rabbenâ Âtinâ ve Rabbena-ğ-firlî ile namaz kılınır mı? Başka duâ okunmalı mı?

Namaz, Allah’a kulluğumuzdur. Bu kulluğu en bilgisiz bile elbette gösterebilir. Ne var ki, insan ne kadar bilinçsiz ve yabanî olursa olsun, namazı çok rahat öğrenebilir ve çok rahat kılabilir. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir. Çünkü İslâmiyet namazı insanın özel şartlarına kadar indirgemiş ve kolaylaştırmıştır.

Okudunuz mu?  Birahmetike ya erhamerrahimin namazda nerede okunur?

Çünkü İslâmiyet’te esasen zorluk yoktur. İslâmiyet’in tüm emir ve tekliflerine kolaylık nüfuz etmiştir. Çünkü İslâmiyet rahmet dinidir. Çünkü Allah Ğafûr ve Rahîm’dir.1 Çünkü Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir.2

Çünkü İslâmiyet tüm dünya insanını kucaklamakta, tüm bölgelerin halklarını muhatap almaktadır. Çünkü insan farkında olsun veya olmasın rahmete ve mağfirete ekmekten, sudan ve havadan daha çok muhtaçtır.

Okudunuz mu?  Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir.

İnsan acizdir. İnsan zayıftır. İnsan fakirdir. İnsan günahkârdır.

İslâmiyet’e yeni giren veya ibadete yeni başlayan bir Müslüman, ilk plânda namazın on iki farzını öğrenir ve hemen ilk vakitte uygulamaya başlar. Yani namazın farzları arasında bulunan temizliği, gusül abdesti ve namaz abdesti almayı, üstünü, başını ve namaz kıldığı yeri temiz tutmayı ve tahareti birinci plânda öğrenir. Namazı vakti içinde kıbleye dönerek kılacağını öğrenir. Bunlar zor şeyler değildir ve namazın farzlarındandır.

Okudunuz mu?  Namazda şaşırmak namazı bozar mı ?

Sonra hemen ilk fırsatta Fatiha Sûresini öğrenir. Fakat Fatiha Sûresini öğrenme süreci içerisinde namaz vakti girmişse namazını ihmal etmez; kılar. Bu durumda namazını şöyle kılar:

Dört mezhebe göre, bu durumda kişi Kur-ân-ı Kerim’den Fatiha’ya denk her hangi bir âyet biliyor ise Fatiha yerine okur; yalnızca kısa bir âyet biliyor ise bildiği âyeti Fatiha Sûresi kadar tekrar eder. Nitekim Cenâb-ı Hak; O halde Kur-ân’dan kolay geleni okuyun3 buyurmuştur. Peygamber Efendimiz de (asm): Namaza kalktığın zaman abdestini tam al; sonra kıbleye dön; sonra da Kur-ân’dan sana kolay geleni oku4 buyurmuştur.

Okudunuz mu?  10 sure bilen vitir namazında ne okur?

Bunu da yapmaya şimdilik güç yetiremeyen kimse, Fatiha Sûresi okuma süresi kadar içinden Allah Allah Allah Allah der. Bunu da bilmiyor ise kıyamda Fatiha Sûresi okuyabilecek kadar bekleyip susar, tefekkür eder. Veya Fatiha’yı öğreninceye kadar namazda bir imama uyar; uyacak imam bulamayan kimse ise, iftitah tekbiri ile rükû arasında bir süre bekler.
Bu süre içinde allah-ı zikretmesi, yani içinden -Allah… Allah… demesi iyi olur.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken yer değiştirmek

Fatiha Sûresinden sonra Ettahıyyâtü-yü öğrenir. Daha sonra zamm-ı sûre olarak okuyabileceği kısa sûreleri öğrenir. Daha sonra ise namazın diğer duâ, zikir, tekbir ve tesbihlerini öğrenir.

Fakat bu süreçlerin hiçbir yerinde namazı geciktirmeye meydan vermez. Duâ, zikir, tekbir ve tesbihleri yerli yerince bilmese de namazını kılar. Şöyle kılar:
1- Mümkünse bir imama uyar. Bir imama uyması halinde hiçbir şey okumasına gerek kalmaz.

Okudunuz mu?  Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

2- Bir imama uyma imkânı yoksa kendisi Allah rızası için namaz kılmaya niyet eder, başlangıç tekbirini alır, kıyamda durur, kıraatini yukarıda ifade ettiğimiz şekillerden biriyle yapar, rükû yapar, secde yapar, teşehhüt miktarı (Ettahıyyâtü’yü okuyacak kadar) oturur.

3- Bu hareketlerin içinde yer alan tesbih, tekbir, duâ ve zikirleri bilmese de bu hareketleri yapar; bu duâları ise bilâhare öğrendikçe okumaya başlar. Öğrendikçe namazını kemale erdirir.

Okudunuz mu?  Namazda Ağlamak Abdesti - Namazı Bozar Mı?

4- Yeni öğrenen birisinin, eksikleriyle beraber kıldığı bu namaz, inşAllah salihlerin namazından yazılır.
Allah kabul etsin.

Dipnotlar:
1- Zümer Sûresi, 39/53
2- Enbiyâ Sûresi: 107
3- Müzemmil Sûresi, 73/20
4- Buhârî, Vüdû’, 29

Süleyman KÖSMENE


Cevap: Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

esin-ti
bilgiler için Allah cc razı olsn ..

Okudunuz mu?  Namazda dudaklar kıpırdatmadan yapılan kıraat ile kıraat şartı gerçekleşmiş olurmu?

Yorum: Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

Kayıtsız Üye
Namaz kilarken Sureleri sirasiyla okuyamiyorum namazim kabul olur mu


Yorum: Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar?

Selam2
Sırası ile okuman daha iyidir lakin sırası ile okuma zorunluluğu yok namazın bu açıdan geçerlidir.


Cihan1
Dua bilmiyorum namaz kılıyorum ama namaz kılarken hiç dua bilmediğim halde bir şeyler söylüyorum dua mı ediyorum yardım mı ediyorlar bu konu hakkın da yardımcı olabilir misiniz

Okudunuz mu?  Abdestli iken tırnak kesmek abdesti bozar mı?

ACİLSERVİS
Dua bilmiyorsan da şuan için namazını kıl fakat dua dediğin sureleri öğrenmek zorundasın.
Şimdilik bilmiyorsun tamam haftaya bilmiyorum deme hakkın yok.


Kayıtsız Üye
Hocam interneti açıp hocayla namaz kıla bilirmiyim


ACİLSERVİS
Bu kadar da kısa soru sorulmaz. İstediğin cevabı almak için detaylı sormalısın. Amacın ne? Bilmek lazım. İmam olarak hayır olmaz. Yeni namaza başladıysan öğrenene kadar açıp uyabilirsin.

Okudunuz mu?  Ezandan önce sünnet kılınır mı

dua bilmeden namaz kılmak, namaz kılarken dua bilmemek, namaz dualarını bilmeyen nasıl namaz kılar

Bu kategoride yer alan İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare nasıl yapılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hiç duâ bilmeyen nasıl namaz kılar? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.