Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

Ahsen Nedir? İslamda Ahsen Kavramı

Ahsen Nedir? İslamda Ahsen Kavramı

ACİLSERVİS
AHSEN Hakkında Ansiklopedik Bilgi

En güzel, en iyi, çok güzel manasına gelen Kur’anî bir tabir. Kur’an-ı Kerim’de çok geçmektedir. Hadîslerde ise, ahlâk, huy, ses, amel, kaza ve hidayet terimleriyle kullanılmıştır. Bu hadisler, daha çok ahlâkla ilgili hadislerdir. "İman yönünden inananların en kâmili, ahlâk bakımından en güzel olanıdır." (Ebu Davud, Sünne, 14) gibi.

Okudunuz mu?  İlham nedir?

"Ahsenü’l-hadis" söz ve kelâmın en güzeli demektir. Bu tabir de Kur’an-ı Kerim için kullanılmaktadır: "Allah kelâmının en güzelini indirdi." (ez-Zümer, 39/23) Ahsen’ül halıkîn; yaratıcıların en iyisi manasındadır. Çünkü, Cenab-ı Hak herşeyi en güzel bir şekilde yaratmıştır. Bu tabir, "halk" ve "yaratma" fiilinin Allah’dan başkalarına da nisbet edileceğini göstermektedir. "Ahsenü’l-Kassas", En güzel anlatış veya en güzel kıssa demektir. Bunun da Kur’an’da bir yerde geçtiği görülmektedir.

Okudunuz mu?  Yalan nedir? İslamda yalan kavramı

"Bu Kur’an’ı vahyetmemizle biz sana kıssaları en güzel şekilde anlatıyoruz. Oysa daha önce sen bunlardan habersizdin. " (Yusuf, 12/3)

Bu ayete göre, Ahsenü’l-Kassas; kıssaların en güzeli manasına gelmektedir. Bu arada "en güzel beyân" olarak da mana verilmiştir "Ahsenü’t-takvîm", En güzel şekil, biçim, tarz manasındadır. "Gerçekten biz insanı en güzel bir biçimde yarattık. " (et-Tin, 95/4) Takvîm, eğriyi düzeltmek, kıvama ve düzene koymak, kıymetlendirmek manalarına gelmektedir. Müfessirler, bu ayetteki güzellik ve kıymetliliğin hem maddî ve hem de manevî olduğunu söylemişlerdir. İnsan maddî yönlerinden olduğu gibi; manevî bakımlardan da diğer canlılardan daha üstündür. Özellikle bu manevi yönler: İyiyi kötüden ayırma, gönül zenginliği, ahlâk güzelliği gibi hususlarda kendisini daha belirgin bir şekilde göstermektedir.
Şamil İA

Okudunuz mu?  Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer]

Cevap: Ahsen Nedir? İslamda Ahsen Kavramı

Muhammed
ahsen ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. daha güzel, çok güzel, en güzel. ahsen-i takvim: en güzel şekil. kur’an-ı kerim’in tin suresinin 3. ayetinde insanın ahsen-i takvim üzere yaratıldığı beyan buyurulmaktadır. ahsen kelimesi, kur’an’da 16 yerde zikredilmiştir

Okudunuz mu?  El Aziz Nedir? İslamda El Aziz Kavramı

Ahsen, ahsen nedir, ahsen ne

Bu kategoride yer alan Arasat Meydanı Nedir? İslamda Arasat Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahsen Nedir? İslamda Ahsen Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.