Anasayfa
10 Ocak 2024, 10:41
Terimler
Abone

Akabe Nedir? İslamda Akabe Kavramı

Akabe Nedir? İslamda Akabe Kavramı

ACİLSERVİS
AKABE Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Sarp yokuş, tehlikeli geçit, geçilmesi ve aşılması zor olan dağ yolu, tepe anlamında Arapça bir kelimedir. Özel olarak da Hicaz bölgesinde bir yerin adıdır. Mekke-i Mükerreme ile Medine-i Münevvere arasındaki bu yer, Resulullah’ın İslâm’ı tebliğinden önce de kutsal bir yer olarak tanınmaktaydı. Resulullah (s.a.s.) burada Medine-i Münevvere’den gelenlerle görüşüp onlardan bey’at aldığı için müslümanlarca da sevilen bir yer olma özelliğini korumuştur.

Okudunuz mu?  Ahkam Nedir? İslamda Ahkam Kavramı

Akabe kelimesi Kur’an-ı Kerim’de, nefse güç, meşakkatli gelen ve insanı iyilik yapmaktan alıkoyan ‘sarp yokuş’ anlamında iki yerde ve imtihan mevkii anlamında kullanılmıştır.

"Ama o zor geçidi aşmaya girişemedi. "
"O zor geçidin ne olduğunu sen bilir misin?" (el-Beled, 90/11-14)

Durak PUSMAZ

Okudunuz mu?  Bİat (beyat) Nedir? İslamda Biat Kavramı

Cevap: Akabe

Hoca
Akabe ne demektir?

AKABE

Sözlükte "sarp yokuş, dağdaki aşılması zor dik geçit" anlamına gelmektedir. Kur’ân’da köle azat etmek, yetim ve yoksulu doyurmak; inançlı, birbirlerine sabrı ve merhameti tavsiye edenlerden olmak gibi faziletler için mecazî anlamda kullanılmıştır (Beled, 90/11-17). Tasavvufta ise, maksada erişmek için aşılması, yok edilmesi gereken tabiî engeller ve nefsânî bağlar anlamında kullanılmıştır. Halvetiyye tarikâtında nefsin emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, râziyye, marziyye ve kâmile sıfatları onun akabeleri kabul edilmektedir. (M.C.)

Okudunuz mu?  Vahdet Birlik Tasavvufta her şeyi bir olarak ve bir içinde, nesneleri Allah ile görme

Cevap: Akabe Nedir? İslamda Akabe Kavramı

Muhammed
Akabe ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. Tehlikeli, sarp ve zor geçit.
  2. 1. sarp geçit, çıkılması zor yokuş. 2. tehlike. atlatılması zor güçlük, muhtıra.
  3. (C.: Akabat) Badire. Sarp ve çıkılması müşkül yokuş.

Okudunuz mu?  Vehhabilik Vehhabilik

akabe nedir, akabe ne demek, akabe nedir kısaca

Bu kategoride yer alan Birlik Beraberlik Nedir? İslamda Birlik Beraberlik Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akabe Nedir? İslamda Akabe Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.