Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:05
Sahabe
Yönetici

Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur?

Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur?

Hoca
Hz. Ali’nin vefatı nasıl olmuştur?


Hazret-i Osman zamanında çıkan fitne ateşi Dört büyük halifenin sonuncusu olan Hazret-i Ali zamanında da devam etti. Bunun için beş sene süren hilafeti zamannıda sükun ve huzur bulamadı.

Zamanındaki fitne ocağı olan Haricilere savaşmış ve hepsini de perişan etmişti. Bunlardan, kin ve intikam ateşiyle dolu olanlar, zaman zaman bir araya gelerek, nasıl intikam alacaklarını planlıyorlardı. Sonunda; Hz. Ali , Hz. Muaviye ve Hz. Amr bin Âs’ı öldürmeğe karar verdileri. Hz. Ali’yi , Abdurrahman bin Mülcem öldürecekti.

İbnü Mülcem, Hazret-i Ali’i kollamağa başladı. Bir gün sabah namazından önce Halifenin geçeceği yola pusuya yattı. Hz. Ali’nin geldiğini görünce İbni mülcem âniden arkadan üzerine atılarak zehirli kılıcını indirdi.

Okudunuz mu?  Şeyma Binti Haris (R. Anha)

Hz. Ali ağır yaralıydı. Durmadan kan kaybediyordu. O vaziyette iken bile yanındakilere dönerek, camie gidip sabah namazını kılmalarını, vakti geçirmemelerini söyledi. Namazı kıldırmak için de yerine vekil tayin etti.

Oğlu Hz. Hasan’ı yanına çağırarak: Bunun yemeğini yedirip istirahatini de temin edin. Eğer yaşayacak olursam ya affederim veya cezasını veririm. Eğer ölürsem, cezasını verin fakat aslâ haddi tecavüz ederek Müslümanların kanlarına girmeyiniz. Zira Allah haddi tecavüz edenleri sevmez buyurdu.

Okudunuz mu?  Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı

Kendisine, Yâ Emire’l mü’minin, şayet size bir hal olursa oğlun Hasan’ı halife saçelim mi? diye sordular. Ben bu hususta sizlere ne emrederim ve ne de nehyederim. Siz işinizi daha iyi bilirsiniz. Resûl-i Ekrem’in bu meseleyi bıraktığı gibi ben de bırakacağım. buyurdu.

Durumu gittikçe ağırlaşyordu. Devamlı olarak kelime-i tevhid ile âyet-i kerimeler okuyordu. Bir ara yanına oğulları Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’i çağırdı. Onlara şu şekilde nasihatta bulundu:

Evlâtlarım! Sizlere Allah’a karşı müttaki olmanızı vasiyet ederim. Daimâ doğru söyleyin ve yetimlere acıyın. Âhiret için iyi ameller işleyerek sıkıntıya düşenlerin imdâdına koşun. Zâlimin hasmı olup mazluma daimâ yardım edin. Allah’n kitabı ile amel edin ve Allah yolunda olmaktan sizi hiçbirşey alakoymasın.

Okudunuz mu?  Fâtıma Binti Esed (r. anhâ) Kimdir?

Bu nasihatlerden sonra Hz. Ali âyet-i kerimeler okumağa başladı. Vefatında, son sözü Lâ ilâhe illAllah Muhammedün Resûlullah oldu.

SİE (Sorularla İslamiyet Editör)


Cevap: Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur?

iliman
hz alinin ölümü nasıl oldu

Hz. Ali namaza durunca dünya yıkılsa haberi olmazdı. Bir harpte Hz. Alinin mübarek ayağına bir ok saplanmıştı. Oku çıkaramadılar. Doktor geldi. (Bayıltıcı ilaç vermeli ki, ancak o zaman ok çıkarılır. Yoksa, bunun ağrısına tahammül edilemez) dedi. Hz. Ali (Bayıltıcı ilaca lüzum yok, ben namaza durunca çıkarın) buyurdu. Hz. Ali namaza başladı. Doktor da Hz. Alinin mübarek ayağını yarıp oku çıkardı. Yarayı sardı. Hz. Ali, namazını bitirince (Oku çıkardınız mı?) buyurdu. Doktor (Evet çıkardım) dedi. Hz. Ali (Hiç farkına varmadım) buyurdu. [İbni Mülcem bunu bildiği için Hz. Aliyi namaz kılarken yaralamış, şehit etmiştir.]

Okudunuz mu?  İkinin İkincisi

Bunda şaşılacak bir şey yoktur. Nitekim, Hz. Yusufun güzelliği karşısında da Mısır kadınları hayran olup, kendilerini öyle unutmuşlardı ki, ellerini kestiklerinden haberleri olmamıştı. Müminler de vefat anında Resulullah efendimizin güzel yüzünü görüp ölüm acısını duymazlar.


Yanıt: Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur?

Hoca
Hz. Ali’nin (r.a) Vefatı

Okudunuz mu?  Cabir ra ın evinde vuku bulan mucize

Esbağ el-Hanzelî90 der ki: Hz. Ali’nin yaralandığı gece fecir doğduğu zaman müezzini İbn Teyyah ve Bennac gelip namaza çağırdılar. Hz. Ali (r.a) ise ağırlaşmış yatıyordu. İkinci bir defa namaza çağırıldığımızda Hz. Ali yine o haldeydi. Üçüncü defa tek-rar gelince Hz. Ali kalkarak yürüdü ve şu şiiri okudu:
Ölüm için kolonlarını sağlamca bağla! Muhakkak ölüm sana gelecektir. Senin sahalarına indiğinde ölümden korkma!
Hz. Ali (r.a) küçük kapıya vardığında, İbn Mülcem91 Hz. Ali’ye hücum ederek hançerledi. Bunun üzerine, Hz. Ali’nin kızı Ümmü Gülsüm, dışarı çıktı ve şöyle dedi: ‘Benimle sabah namazına ne oluyor? Kocam müminlerin emîri Hz. Ömer sabah namazında öldürüldü. Babam Hz. Ali sabah namazında öldürüldü’.
Kureyş’ten olan bir kişiden şöyle rivayet ediliyor: Hz. Ali’yi (r.a) İbn Mülcem vurduğunda Hz. Ali şöyle haykırdı: ‘Kabe’nin rabbine yemin ederim ki kazandım’.
Muhammed b. Ali’den şöyle rivayet ediliyor: "Hz. Ali vurulduğunda oğullarına vasiyetini yaptı, sonra ruhu kabzoluncaya kadar Lâ ilâhe illâllah’ı tekrar etti".92
Hz. Ali’nin oğlu Hasan (r.a) ağırlaştığında Hz. Hüseyin onun yanına vardı ve ‘Ey Kardeşim! Niçin böyle kıvranıyorsun? Sen babaların olan Hz. Peygamberin, Ali b. Ebi Talib’in huzuruna gidiyorsun. Huveylid’in kızı Hatice’nin, Muhammed’in kızı Fâtıma’nın huzuruna gidiyorsun ki onlar da senin annelerindir. Hz. Hamza ile Hz. Cafer’in yanına gidiyorsun ki onlar da amcalarındır’ dedi.
Bunun üzerine, Hz. Hasan şöyle şöyle dedi: ‘Ey kardeş! Ben öyle bir şeye (ölüme) hazırlanıyorum ki daha önce onun gibisiyle hiç karşılaşmamıştım’.
Muhammed b. Hasan’dan şöyle rivayet ediliyor: İbn Ziyad’ın askerleri Hz. Hüseyin’in etrafını kuşattıklarında, Hz. Hüseyin de onların kendisiyle savaşacaklarını anladığında kalkıp arkadaşlarına bir hutbe irâd etti. Allah’a hamd ve senâ’da bulundu ve sonra şöyle dedi: Olanları görüyorsunuz. Muhakkak ki dünya bozuldu. Onun iyiliği gitti. Öyle ki ancak kabın sızıntısı gibi kaldı. Hakkın terkedildiğini, bâtılın yasaklanmadığını müşahede etmiyor musunuz? Mü’min bir kimse Allah’ın mülakatına rağbet göstersin. Ben ölümü saadet olarak, zâlimlerle beraber yaşamayı da cürüm olarak görüyorum.
90) Kûfeli’dir. Künyesi Ebû Kasım’dır.
91) Abdurrahman adlı bu meftun Benî Murâd kabilesindendi ve Haricî idi.
92) İbn Ebî Dünya
İHYA’DAN

Okudunuz mu?  Ezanı rüyasında gören sahabi kimdir?

Cevap: Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur?

gönülgözü
Hz. Alinin şehadeti hakkında

Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Selam bir h.z.ali camide oldurmrdi oki kisionin sardilina ugradi


Kayıtsız Üye
şu yorum aralarına gıre ( sie ) kelımelerı kaldırmısınız


Kayıtsız Üye
Alevi kardeslerimiz Hz. Alinin camide öldürüldügünü iddaa ediyorlar ve bu yuzden camiye gelmiyorlar. Hz Ali camide mi öldürüldü yoksa yolda mı öldürüldü? Ölürken bile camide namaz kılmayı ve kıldırmayı vasiyet etmişken bizler niçin namaz kılmıyoruz? Hz Ali sevgisi bu mudur? Vesselam…

Okudunuz mu?  Ümmü Haram binti Milhan (r.a)

Kayıtsız Üye
Hz. Ali yolda saldiriya ugradi malesef herkez istedigi gibi dini yöneltiyor hz. ali sünnet üzeredir hz peygamberiiz sav. efendimizin yolunda idi (arti yegeni ve damatidir). Ben anlamiyorum millet nasıl degistiriliyor ya zamaninda yahudilerin hiristiyanlarin incili degistirdi gibi bizi de bölmeye calisiyorlar ve nerdeyse basaricaklarda.

Okudunuz mu?  Hz. Alinin çocukları

Kayıtsız Üye
Hz.Ali Namaz kılarken sırtından haince vuruluyor hz.Ali namazdayken hiç bir acı hissetmediği için planı ona göre yapmışlar yoksa Hz .Aliyi nasıl vefat edeceklerdi


hz ali nasıl öldü, hz alinin ölümü, hz ali ölümü

Bu kategoride yer alan Sahabelerden Bal Tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Ali’nin vefatı (şehadeti) nasıl olmuştur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.