Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:12
edep
Yönetici

Selam Vermenin ve Almanın Adabı

Selam Vermenin ve Almanın Adabı

ßaran
Cahiliye ahlakını yaşayan insanlar genellikle önce selam verenin karşı taraf olmasını bekler ve ilk selam veren olmayı küçük düşürücü olarak görürler. Halbuki dirlik ve güzellik temennisi olan selam, müminlerin ibadet olarak yerine getirdiği bir ahlak özelliğidir. Bu nedenle müminler selam vermek için sıra beklemez ve Allah’ın bu emrini gerektiği an yerine getirirler. Kendilerine selam verenlere ise daha güzeliyle karşılık verirler.

Allah’a iman insanları bir çok konuda mükemmelleştirdiği gibi hal ve tavır olarak da mükemmele götürür. Din ahlakının bir gereği olarak sürekli vicdanına uyan bir mümin her yerde en güzel, en rahatlatıcı, ince düşünceli ve en hoşnut edici tavrı bulmayı umabilir.

Okudunuz mu?  İsar (başkasını kendi nefsine tercih etme)

Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah her şeyin hesabını tam olarak yapandır. (Nisa Suresi, 86)

Bu makale, İlmi Araştırma Dergisi 29. Sayı (Kasım 2006) 24. sayfada yayınlanmıştır.


Cevap: Selam Vermenin ve Almanın Adabı

SüMeYYe
Esselamü Aleyküm
Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah her şeyin hesabını tam olarak yapandır. (Nisa Suresi, 86)


Yanıt: Selam Vermenin ve Almanın Adabı

H@RB!KIZ
Selam Vermenin ve Almanın AdabıAllah (c.c.): Bir selamla selamlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selamı alın, yahut aynıyla karşılayın. Şüphesiz ki Allah. her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır, buyurur. (Nisa, 86)
Selam: Ayıp ve fenalıklardan uzak ve hayatın uzun olması anlamında duadır.

Okudunuz mu?  Hayırlarda Yarışmak

En güzel selamlaşmak: Esselamü aleyküm denilince, ve aleykümüs selamü verahmetüllah şeklinde, veya:
– Esselamü aleyküm verahmetüllah denilince
– Ve aleykümüsselamü ve rahmetüllahi veberakatüh, şeklinde selama karşılık vermektir;

Selamlaşmada adab:
1- Mü’minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek. Peygamberimiz (s.a.v.): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir." buyurur. (Tirmizi, es-Sünen).
2- Gayri müslümlerle karşılaşıldığında. önce onların selam vermesini bekleyerek, selamlarından sonra "ve aleyke" demek,
3- Müslümanların olduğu bir yerde tanıyıp tanımamaya bakmadan herkese selam vermek,
4- Selamlaşmada: küçük olanın büyüğe, az olan grubun çok olanlara. yürüyenin oturana, binit üzerinde bulunanın yaya olana selam verme adabına riayet etmek,
5- Fesat çıkarmayacaksa, akraba kadınlarla da selamlaşmak.
6- Verilen selama cevap vermek vaciptir. Topluluk içerisinden birinin cevap vermesiyle diğerlerinin üzerinden selam alma farziyyeti sakıt olur;
7- Selama hemen cevap vermek. Mümkün olduğunca cevabımızı verene duyurmak,
8- Selam verirken ve alırken sesimizi çok yükseltmemek ve kısmamak.
9- Selam verirken ve alırken sesimizi hürmet ifade edecek şekilde ayarlamak.
10- Selamı duymazlıktan gelmemek (saygısızlık ifade eder).

Okudunuz mu?  Bağışlanmayan günahlar hangisidir

SELAMIN VERİLİP ALINMAYACAĞI YERLER:
1- Tuvalette ve hamamda verilip alınmaz,
2- Günaha sebep olan veya günahla meşgul olduğu halde selam verilmez alınmaz.
3- Kur’an okuyana, hadis rivayet edene, vaaz edene, ezan okuyana, kamet getirene ve namaz kılanlara selam verilmez,
4- Fitneye sebep olacağı endişesi ile, genç ve yabancı kadınlara selam verilmez. Onların selamına sesli cevap verilmez.

Okudunuz mu?  Kusurları örtmede Gece Gibi Ol

Cevap: Selam Vermenin ve Almanın Adabı

Kayıtsız Üye
Çok saolun çok yardımcı oldunuz arkadaşlar 🙂 🙂


murat2003
Selamünaleyküm arkadaşlar benim birkaç tane merak ettiğin konular var
mekruh iş yapmaya gelen kişinin selamı alınır mı mesela sigaraya almaya gelen kişi ve bu kişi sigara aldıktan sonra bana eyvAllah demesi doğrumu
2 soru sadaka verirken sadece Allah rızası için mi
Allah tan yoksa şifada istenebilir mi

Okudunuz mu?  Birine lakap takmak veya lakabı ile çağırmak günah mıdır?

Kuldurdileyen
Aleyküm selam Murat. Sen selamı al, gelişinde isteğe binayen eyleme geçme hali olsada eylem henüz gerçekleşmemişdir ve eyleme geçmeden ölme ihtimali vardır. Sen almasan o ölse sana selamı neden almadın deseler sigara alacaktı desen ve sana ama sigara almadı selamı neden almadın deseler anlarsın ki almadığın selamın hesabını vereceksin çünkü selam Allah ındır gelen kulun değil. Ölmezse giderken eyvAllah demesi sağol bana sigara sağladın manasında değil Allah emanet sağlıcakla kal manasında kullanılır genelde. Sen Allah a emanet olmak istersen onlara kızma güzel ağırla güzel gönder. Sadaka Allah rızası için verilir. Bela savardır. Rıza ile şifa karışırsa rıza değil şifa beklenmiş olma sakıncası vardır. Allah tan şifa istemen Rabbinin bunu senden beklemesidir sana hastalık verip şifanı O ndan istemeni beklemesindendir. Yani şifa lazımsa iste, şifa istemek güzeldir Allahtan bela isteyenler var şifa istemek güzeldir. Araya aracı olarak sadakayı sokma direk iste. Sadaka belaları uzaklaştırır ama sadaka sadaka ise. Yani bunların yeri zamanı vardır. Bu buna yarar ama edebince usulünce. Her şeyden azar azar ortaya karışık çeşit yapmana gerek yok her halinden haberdardır Rabbin. Zaten her halini O vermiştir. İste şifa istemek güzeldir, aracısız iste O dile şifanı aracılı verir diler aracısız.

Okudunuz mu?  Saygı Ve Hürmet âdâbı

selam verme adabı, selam vermenin adabı, selam alıp verme adabı

Bu kategoride yer alan Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Selam Vermenin ve Almanın Adabı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.