Anasayfa
24 Kasım 2021, 18:54
Ahlak
Yönetici

İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır?

İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır?

İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır? İhlasın kelime manası; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını giderme manasına gelmektedir.

İhlas; ferdin, ibadet ve taatinde Cenabı Hakkı emir, istek ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanmasıdır. Abd ve Mabud münasebetlerinde sır tutucu olması, tabiri diğerle, vazife ve sorumluluklarını O emrettiği için yerine getirmesi, yerine getirirkende Onun hoşnutluğunu hedeflemesi ve Onun uhrevi tevecühlerine yönelmesinden ibarettir. Ki, saflardan saf sadıkların en önemli vasıflarından biri sayılır.

İhlas br kalb amelidir, ve Allah da kalbi temayüllerine göre insana değer verir. Evet: “O, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbi temayüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

Okudunuz mu?  Tevekkül Kuvvetli mümin, Allah Katında zayıf müminden daha hayırlı

İhlas, Allah tarafından temiz kalblere bahşedilmiş, azları çok eden, sığ şeyleri derinleştiren ve sınırlı ibadetü taati sınırsızlaştıran öyle sihirli bir kredidir ki, insan, onunla dünya ve ukba pazarlarında en pahalı nesnelere talip olabilir ve onun sayesinde alemin sürüm sürüm olduğu yerlerde hep elden ele dolaşı. İhlasın bu sırlı gücünden dolayıdır ki, Allah Rasülü (sas) “Dini hayatında ihlaslı ol, az amel yeter” (Münavi, Feyzul Kadir, I, 216) buyurur. ve “Her zaman amelleriniz de ihlası gözetin, zira Allah, sadece amelin halis olanını kabul eder.” (Münavi, Feyzul Kadir, I, 217) diyerek, amellerin ihlas yörüngeli olmasına tenbihte bulunur. İhlas, kul ile Mabud bir sırdır ve bu sırrı Allah, sevdiklerinin kalbine koymuştur.

Okudunuz mu?  İslamda konuşma adabı

Özetle ihlas; bu dünyada özellikle uhrevi hizmetlerde en mühim bir esas, en büyük bir kuvvet, en makbul bir şefaatçi, en sağlam bir dayanak noktası, bizi hakikata ulaştıran en kısa bir yol, en makbul bir manevi duadır. Bizi maksatlarımıza ulaştıran en kerametli bir vesile, en yüksek bir haslet, en safi bir ubudiyet… (Lemalar)

Okudunuz mu?  Her Sıkıntının Sonu Var

Ahmet Ünal, Kuranda Temel Kavramlar


Cevap: İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır?

imtiyaz
güzel bir yazı gercekden..
Allah razı olsun…


Yanıt: İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır?

yunus-emre
Allah razı oLsun. çok güzel bir paylaşim.


Soru: İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır?

rana
< Özetle ihlas; bu dünyada özellikle uhrevi hizmetlerde en mühim bir esas, en büyük bir kuvvet, en makbul bir şefaatçi, en sağlam bir dayanak noktası, bizi hakikata ulaştıran en kısa bir yol, en makbul bir manevi duadır. Bizi maksatlarımıza ulaştıran en kerametli bir vesile, en yüksek bir haslet, en safi bir ubudiyet… >
Rabbim salih kullarindan eylesin


emo72
Allah cc. razı olsun…

Okudunuz mu?  Ezan Âdabı

zekeriya
Allahü teala ihlas benim sırlarımdan bir sırdır sevdiqim kulun kalbine yerleşdiririm demişdir Allahü teala halis sadece Allah istedi diye ibadet yapmak cennet düşüncesi olmadan ibadet yapmak cehennem korkusu olmadan ibadet yapmak sadece Allah istedi diye ibadet yapmak ihlas sahibidir yalnız ihlas sahipleride tehlikededir yaptıqı amellerin qünahlar ile sevablarını işlediqi qünahlar ile Allahü teala mahveder bitirir peyqamberimiz aleyhisselam qünah işlemedik yoktur diyor peyqamberimiz aleyhisselam bir hadisinde eqer siz qünah işlemeseydiniz sizin için qünahdan büyük ucub dan korkardım demişdir ucub nedir dediklerinde yaptıqı kbadet ve amellerini çok qüzel iyi qörüp beyenmekdir demişdir Allahü teala yerleri qökleri semaları yaratmadan önce yedi melek yaratdı semaları yaratınca herbir semeya bir melek qörevlendirdi birinci kat semanın meleqi qıybet meleqi insanların müslümanların hakkında ileri qeri konuşanların amelini yukarıya çıkarmıyor.

Okudunuz mu?  Kardeşinin Hakkını Savunmak ve Korumak

meleklere sahibinin yüzüne çarpın diyor ikinci kat semanın meleqi şöhret ün sahi olmak adının dillerde ünlenmesini isteyen övünmek isteyenlerin ibadetlerini amellerini ikinci kat sema dan yukarı çıkarmıyor meleklere sshibinin suratına çarpın diyor üçüncü kat semanın meleqi ucub amelletini beqenen yaptıklarını beqenenen lerin ibadet amellerini yukarı çıkarmıyor meleklere sahibinin suratına yüzüne çarpın diyor dördüncü kat semanın meleqi kendini insanlarda Allahın yattıqı mahlukattan üstün qören kibir sshibi olanların ibadetlerini yukarıya çıkarmıyor meleklere sahibinin duratına yüzüne çarpın diyor beşinci kat semanın meleqi hased mümin ve müslümanların ibadetlerine dünyalıklarına karısına çocuklarına evine arabasına malına mülküne istemeyen çekemeyen olmasın diyen lerin ibadetlerini yukarıya çıkarmıyor meleklere sahibinin suratına çarpın yüzüne vurun diyor

Okudunuz mu?  Hürmet [ herhangi bir şeye veya kimseye değer verme, saygı duyma ve edepli davranma]

altıncı kat semanın meleqi merhamet meleqi kalbinde merhamet olmayanların mümin ve müslümanların acınacak hallerine aciyıp merhamet etmiyenlerin Allahın yarattıqı merhamete layık olsn canlılara merhamet etmiyenlerin ibadetlerini yukarı çıkarmıyor meleklere sahibinin yüzüne çarpı diyor yedinci kat semanın meleqi Allah rızası için yapılmayan niyetinde Allahın rızasını istemeyenlerin ibadetlerini yukarı çıkarmıyor meleklere sahibinin yüzüne çarpın diyor sonra kabul makamı Allahın huzuruna melekler insanların ibadetlerini nd kadar çok ibadetler yapsa ne kadar çok qüzel yapsa Allahü teala meleklere sizler kulun kalbini bilemezsiniz bu ibadetler bana layık deqil ihlas sahibi deqil bütün ibadetleri sahibinin yüzüne çarpın meleklerr lanetim olsun ons diyor qöklerdeki meleklerde lanet olsun ona diyorlar Allahü teala kalbini mühürleyin kilitleyin diyor peyqamberimize ne yapacaqız nasıl kurtulacaqız deqince abdullah ibni mesuda peyqsmberimiz aleyhisselam dilini kuran hafızı kardeşlerinden çek qünahların üzerinde kalsın kimseye qünshlarını yükleme senin yüzünden oldu diye ibadetin az olsun ihlaslı olsun demişdir Allahs emsnet olalım amin smin amin dünya ve ahiret esselamü sleyküm ve rahmetullahi ve beraketühü ve daimen ebeden daimen

Okudunuz mu?  Sağlığı Korumak Müslümanın Vazifesidir

ihlas nedir, ihlaslı olmak nedir, ihlaslı olmak ne demek

Bu kategoride yer alan Allah'a Tevekkül Etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhlas nedir? İhlas nasıl kazanılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.