Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

Aşere-i Mübeşşere Nedir? İslamda Aşerei Mübeşşere Kavramı

Aşere-i Mübeşşere Nedir? İslamda Aşerei Mübeşşere Kavramı

helen
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE

Hayatta iken Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Cennet’le müjdelenen ashabın ileri gelenlerinden on kişi için kullanılan bir tabir.
Kur’an-ı Kerîm’de bu hususta herhangi bir delil mevcut olmamakla birlikte, Resulullah’ın sahîh hadisleriyle sabit olan bu ashabın Cennetlik oluşları, İslâm’ın genel prensipleri dahilinde gayet tabi bir olaydır. Aşere-i Mübeşşere tabirinin yanısıra "el-mubeşşirun bi’l-Cenneh" tabiri de bu sahabeler hakkında kullanılmıştır. Bu meşhur on sahabi şunlardır: Hz. Ebû Bekr (ö. 634), Hz. Ömer (ö. 643), Hz. Osman (ö. 655). Hz. Ali (ö. 660), Hz. Abdurrahman b. Avf (ö. 652), Hz. Ebû Ubeyde b. el-Cerrâh (ö. 639), Hz. Talha b. Ubeydullah (ö. 656), Hz. Zubeyr b. Avvam (ö. 656), Hz. Sa’d b. Ebi Vakkâs (ö. 674), Hz. Said b. Zeyd (ö. 671).
Bu büyük sahabilerin kendilerine has özellikleri vardır. Meselâ: Mekke’de ilk müslüman olan bu şahsiyetler Hz. Peygamber’e ve İslâm davasına büyük katkıları olan kişilerdir. Bu büyük sahabilerin hepsi İslâm devletinin müşriklere karşı giriştiği ilk büyük cihat hareketi olan Bedir gazvesinde bulundukları gibi, Hz. Peygamber’e, O’nu ve İslâm’ı sonuna kadar koruyacaklarına dair Hudeybiye gününde ağaç altında Bey’at etmişlerdir. İslâm akidesi için Allah yolunda en yakın akrabalarına karşı çarpışmaktan geri durmamışlardır. Hadis âlimlerinden bazıları eserlerine bu on sahabinin rivayet ettikleri hadîslerle başlamışlardır. Ayrıca sırf Aşere-i Mübeşşere’nin hayatlarını konu alan müstakil eserler kaleme alınmıştır. Bunların faziletleri ve Resulullah tarafından Cennet’le müjdelendikleri sahih hadis kaynak ve mecmualarında sabittir. (Tirmizî, Menâkıb, 25; Ahmed b. Hanbel, I, 193)

Okudunuz mu?  Vera' Nedir? İslamda Vera Kavramı

Cevap: Aşere-i Mübeşşere

ßaran
Allah cc Razı Olsun

Aşere-i Mübeşşere’yi nasıl Anlamalı?
Hz. Ömer ölmeden önce ahiretteki hesaba çekilmesinden durumundan endişe eder, önce başını duvara vurarak " Anan ağlar Ömer! Anan ağlar Ömer!" der. Ziyaretinde olan kişiler "Niye endişe endişe ediyorsun? Sen cennetle müjdelendin." derler.Buna karşılık Hz. Ömerin cevabı ilginçtir. Hz. Ömer "Peygamber o sözü o zaman söyledi." demiştir. Buradan çıkaracağımız sonuçlar: 1. Hiç kimse masum değildir. 2. Cennet kimse için garanti değildir. 3. Fiiler önemlidir. 4. Cennetle müjdelen sahabilerin övülen davranışları insanı cennete götürecek davranışlardır. 5. Peygamber tarafından onların övülen davranışları örnek alınmalıdır

Okudunuz mu?  Tevhid nedir? İslamda tevhid kavramı

Yanıt: Aşere-i Mübeşşere

zehraoku
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE

Hayatta iken Hz Peygamber (sas) tarafından Cennet’le müjdelenen ashabın ileri gelenlerinden on kişi için kullanılan bir tabir

Kur’an-ı Kerîm’de bu hususta herhangi bir delil mevcut olmamakla birlikte, Resulullah’ın sahîh hadisleriyle sabit olan bu ashabın Cennetlik oluşları, İslâm’ın genel prensipleri dahilinde gayet tabi bir olaydır Aşere-i Mübeşşere tabirinin yanısıra "el-mubeşşirun bi’l-Cenneh" tabiri de bu sahabeler hakkında kullanılmıştır Bu meşhur on sahabi şunlardır:

Okudunuz mu?  Tasavvuf (İslam'da ruhi ve manevi boyutu öne çıkaran dinî hayat ve düşünce biçimine verilen ad)

Hz Ebû Bekr (ö 634), Hz Ömer (ö 643), Hz Osman (ö 655) Hz Ali (ö 660), Hz Abdurrahman b Avf (ö 652), Hz Ebû Ubeyde b el-Cerrâh (ö 639), Hz Talha b Ubeydullah (ö 656), Hz Zubeyr b Avvam (ö 656), Hz Sa’d b Ebi Vakkâs (ö 674), Hz Said b Zeyd (ö 671)

Okudunuz mu?  Hablullah Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Bu büyük sahabilerin kendilerine has özellikleri vardır Meselâ: Mekke’de ilk müslüman olan bu şahsiyetler Hz Peygamber’e ve İslâm davasına büyük katkıları olan kişilerdir Bu büyük sahabilerin hepsi İslâm devletinin müşriklere karşı giriştiği ilk büyük cihat hareketi olan Bedir gazvesinde bulundukları gibi, Hz Peygamber’e, O’nu ve İslâm’ı sonuna kadar koruyacaklarına dair Hudeybiye gününde ağaç altında Bey’at etmişlerdir İslâm akidesi için Allah yolunda en yakın akrabalarına karşı çarpışmaktan geri durmamışlardır Hadis âlimlerinden bazıları eserlerine bu on sahabinin rivayet ettikleri hadîslerle başlamışlardır Ayrıca sırf Aşere-i Mübeşşere’nin hayatlarını konu alan müstakil eserler kaleme alınmıştır Bunların faziletleri ve Resulullah tarafından Cennet’le müjdelendikleri sahih hadis kaynak ve mecmualarında sabittir

Okudunuz mu?  EyvAllah Ne Demektir? Hakkında Bilgi

(Tirmizî, Menâkıb, 25; Ahmed b Hanbel, I, 193)


Cevap: Aşere-i Mübeşşere Nedir? İslamda Aşerei Mübeşşere Kavramı

Muhammed
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE ne demektir kısaca sözlük anlamı

Peygamber efendimiz tarafından Cennet’e girecekleri dünyadayken müjdelenen on Sahabi (Peygamberimizin arkadaşı). Aşere-i mübeşşere şunlardır: Hazret-i Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha, Zübeyr, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Sa’d bin Ebi Vakkas, Ebu Ubeyde bin Cerrah (radıyAllahü anhüm).

Okudunuz mu?  İ'câzu'l-Kur'ân

Ahmed bin Hanbel’in Müsned’inde bildirdiği hadis-i şerifte Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Ebu Bekr Cennet’tedir. Ömer Cennet’tedir. Osman Cennet’tedir. Ali Cennet’tedir. Talha Cennet’tedir. Zübeyr Cennet’tedir. Abdurrahman bin Avf Cennet’tedir. Sa’d ibni Ebi Vakkas Cennet’tedir. Said ibni Zeyd Cennet’tedir. Ebu Ubeyde ibn’ül-Cerrah Cennet’tedir."

Okudunuz mu?  Marifetullah nedir ??

Muhammed aleyhisselamın ümmetinin en üstünleri O’na iman ederek, mübarek yüzünü görmekle şereflenen Eshab-ı kiramdır. Eshabın da en üstünleri Hudeybiye’de Resulullah efendimize biat edip söz verenlerdir. Bunların da en üstünleri Bedir Savaşında bulunanlardır. Bunların da en üstünleri ilk Müslüman olan kırk kişidir. Bunların da en üstünleri Aşere-i mübeşşere; bunlardan en üstün olanları da, Hulefa-i raşidin yani dört halife olup, üstünlük sırasıyla hazret-i Ebu Bekr, hazret-i Ömer, hazret-i Osman ve hazret-i Ali’dir.

Bu kategoride yer alan Burhan Nedir? İslamda Burhan Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aşere-i Mübeşşere Nedir? İslamda Aşerei Mübeşşere Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.