Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:07

Defnedildikten sonra ölünün başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

Defnedildikten sonra ölünün başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

ßaran
Defnedildikten sonra ölünün başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

CEVAP

Hanefi mezhebine göre, mutlak olarak, definden sonra ölüyü nakletmek caiz değildir. Buna göre zımmi de olsa ölünün kemiklerini kırmak veya yer değiştirmek caiz değildir.

Aradan geçen zaman uzunda olsa kabir açılmaz.

Şafii mezhebine göre ise, zaruret olmadıkça gömüldükten sonra ölüyü kabrinden çıkarıp nakletmek ve başka maksatlar için çıkarmak haramdır. Ayrıca, kabri açmakta ölüye saygısızlıkta vardır.

Hanbeli mezhebine göre ise, gömüldüğü yerden daha hayırlı bir mevkide gömülmek yahut iyi bir kimseye yakın olup onun bereketinden faydalanmak için nakledilmek gibi sahih bir maksada dayalı olarak ölüyü bir yerden bir yere nakletmek caizdir.

Ancak, şehidler bu hükmün dışındadır.

Şehit öldürüldüğü yerde defnedilirse buradan başka bir yere nakledilemez. Hatta nakledilmiş olsa geri GÖtürülmesi menduptur

KAYNAK :

ŞEYH MUHAMMED KONYEVİ K.S / FETVALAR ..


Cevap: Defnedildikten sonra ölünün başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

HADİE
cenazenin gömülen yerden çıkarılması dinen doğru değildir bu cenazeye sıkıntı ve rahatsızlık verir fakat bu durum mesepler arasında değişebilir hanifide olabilirken şafilerde kabul edilmemiştir

Okudunuz mu?  Cennette Suret Çarşısı var mıdır? Varsa nasıl anlamak gerekir?

mezar yeri değiştirme günah mı, mezar yeri degistirme, mezar yeri değiştirme

Bu kategoride yer alan Akşam ezanının hızlı okunması ve kıyametin akşam vakti kopması? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Defnedildikten sonra ölünün başka bir yere nakledilmesi caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.