Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:55
sizden03
Abone

Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi?

Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi?

ßaran
Hocam, bazı ailevi sorunlar nedeniyle kocam, annemle ve erkek kardeşlerimle görüşmemi yasakladı.

Onlara olan kızgınlığını ve hırsını böyle çıkarıyor. Bu durumda ben ne yapabilirim? Eşimin bu tavrı dinimizce doğru mudur? Böyle bir şeye hakkı var mıdır? Beni ise kendi ailesiyle görüşmeye mecbur kılıyor. Benim zaten onlarla bir sorunum yok. İlişkimiz iyi. Bu durumu anneme ve erkek kardeşime nasıl açıklayabilirim? Bunun yolu nedir? Lütfen bana bir yol gösterin, ne yapmalıyım?

•••

Kur’ân, anne-babaya itaati Allah’a kulluktan sonra sayar. Peygamberimiz de hadislerinde Allah’ın rızasının anne-babasının rızasına bağlı olduğunu bildirerek onların haklarına riayet etmeyi tavsiye eder.
Anne-baba hakları, kişiler bekârken devam ettiği gibi, erkek veya kız evlendikten sonra da kopmadan sürüp gider.
Erkek, ev bark sahibi olduğu için anne-babasını ihmal edemediği gibi, kadın da kocasının izin vermediğini ileri sürerek anne-babasını ziyaretten uzak kalamaz.
"Sılâ-i rahim" adı verilen akraba hakları farz bir ibadettir. Yani namaz kılmak, oruç tutmak, haram işlememek nasıl farzsa, akraba haklarını gözetmek de öyle bir farzdır.
Erkek olsun, kadın olsun, bu farzı ihmal ettikleri zaman önemli bir hukuku çiğnemiş, kulluk vazifesini hakkıyla yapmamış olur.
Böyle bir konuda erkek hanımının engellemelerine sığınamayacağı gibi, kadın da beyinin izin vermemesini bahane olarak gösteremez.

•••

Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir.
Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz.
Kadının yakın akrabası annesi veya babası olunca -bunlar Müslüman olmasalar dahi- kocasının onları ziyaret etmek için gitmesine izin vermelidir. Bu ziyaret günü, bazı kitaplarda Cuma günü olarak belirtilir.
Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir. Aynı köy, kasaba ve şehir gibi…
Böyle bir ziyaret anne-babanın bakıma muhtaç olmayacak bir durumda olmaları halindedir.
Anne-baba bakıma muhtaçsalar, hasta veya düşkün bir durumda iseler, bakacak başka birisi de yoksa, kadın, kocası izin versin vermesin gidebilir. Ve ihtiyaç olduğu kadar kalabilir.
Bu durumda zor kullanarak engel olan erkek büyük bir günah işlemiş olacağından ağır bir sorumluluk altına girmiş olur.
Normal zamanlarda kadın anne-babasını ziyarete gittiği zaman kocası izin vermedikçe yatıya kalamaz. Gündüz vakti gidip tekrar gelebilir.

•••

Benzer durum diğer yakın akrabalar için de geçerlidir.
Kocası izin vermese de bir kadın, kardeşi, amcası, teyzesi, halası gibi yakın akrabalarını yılda bir, başka bir görüşe göre ayda bir gidip ziyaret edebilir.
Çünkü âyetlerde haklarını gözetme sırası, anne-babadan sonra yakın akrabaya gelir. Onlara gidip gelmek, bağları devam ettirmek farz bir ibadettir. İhmal edildiği takdirde büyük bir vebal altına girilmiş olur.
Siz de bu problemi eşinizle birlikte çözmeye çalışın. Kendi aranızda bir çözüme ulaşamıyorsanız, bir yakınınızdan veya eşinizin hatırını kıramayacağı birinden yardım alın. Konuyu annenize ve erkek kardeşinize açmanız da doğru olmaz. Çünkü araya bir defa nefret girerse bir daha telafisi güç olur.

Okudunuz mu?  Hünsai Müşkil Nedir Ne Değildir?

Mehmet Paksu


Cevap: Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi?

Yusuf
teşekkür ederim güzel konu annemde yanımda oda okudu nasibini aldı :):)


Yanıt: Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi?

ßaran
Rica Ederim fecr 🙂


Soru: Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi?

Sedanur
Allah cc razı olsun önemli bir konu…

Okudunuz mu?  İş yerinde durduk yere sperm geldi ortada birşey de yoktu üstelik namaz vakti de gelmişti

rana
Allah c.c. razı olsun


k.m.m
Allah razı olsun gerçekten günümüzde çok işe yarayacak


güldamlası
güzel bir konu ewet eşimin izin vermedi hiçbiryere gitmem ben.annem dahi olsada..teşekkürler….


ßaran
Rabbim Sizlerden de Razı Olsun Kardeşler..

Bu kategoride yer alan Sevgi muhabbet ve arkadaşlık üzerine kıssa hikaye veya hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kocası İzin Vermezse Kadın Annesine Gidemezmi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.