Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
Tasavvuf
Yönetici

Seyr-u Sülük Nedir?

Seyr-u Sülük Nedir?

merve
SEYR-U SÜLÜK NEDİR?

Terbiye, bir insanın bütün hayatını ve amellerini ilgilendirir. Akıllı bir insan buluğ çağından ölene kadar Cenab-ı Hakk’a ve halka karşı sorumludur.

Güzel kulluğun ve güzel ahlakın bir sonu yoktur. Kâmil mümin, her gün güzel kulluğu ile Yüce Rab-bine yaklaşır; buna terakki denir.

Bu terakki, kalp ile olur.

Terakki, manen ilerlemek, meleklerin alemine yükselmek ve ilâhî huzurda kabul görmektir. Ruh, sır, hafi, ahfa, vicdan, akıl gibi manevî latifeler, bu terakkiden nasibi alır.

Okudunuz mu?  Tarikattan Çıkan Gencin Sorusu

İnsandaki manevî latifeler terbiye edilip temizlenince, insan gerçek insan olur; dinin hakikati anlaşılir İslam bütün güzelliği ve inceliği ile yaşanır ve böylece insanın yer yüzünde Allah (c.c.)’ın halifesi olmasının hikmeti ortaya çıkar.

Bu işleme tasavvufta manevî terbiye veya "seyr-u sülük" ismi verilir.

SEYR-U SÜLÜK NEDİR?

Tasavvufta seyir cehaletten ilme, kötü huylardan güzel huylara, kendi varlığından geçip Hakk’ın varlığına doğru harekettir. Sülük ise, Hakk’a ermek için bir rehberin öncülüğünde ve denetiminde çıkılan manevî, kalbî, ruhî yolculuk ve ahlakî eğitimdir. (Ankaravi, Minhacu’l-Fukara, 51; M.Ali Ayni, Tasavvuf Tarihi, 105; Tehanevi, Keşşafu Istıhâtı’l-Fünûn, II, 686 (Sülük maddesi).)

Okudunuz mu?  Nefis-Akıl İlişkisi

Seyr-u sülük, insanın, kalbinin, ruhunun, nefsinin ve diğer manevî cevherlerinin eğitiminden ibarettir. Bu iş, kalpten başlayıp hayatın her yanını içine alan bir eğitimdir. Asıl maksat, kendini ve Rabbi-ni. tanımaktır. Birinci adım, gafletten uyanmaktır. İkinci adım, insan için çizilmiş yola adım atmak ve hedefe doğru yol almaktır. Sonuç, kâmil insan olmaktır.

Okudunuz mu?  Allah Allah diye zikir bidat değildir

Kur’an’da zikredilen "tezkiye" ve "mücahede" ile ariflerin bahsettiği seyr-u sülük aynı şeydir.

Tezkiye, manevî kirlerden arınmaktır.

Mücahede, nefsi ilâhî edeplerle süslemek ve Allah (c.c.) huzurunda kabul görmek için gayret etmek ve bu yolda her şeyini ortaya koymaktır. Bütün mesele, Allah (c.c.) adamı olmak için karar verip yola çıkmaktır.

Bu yol, tek başına gidilecek kadar kolay ve rahat bir yol değildir. İnsanın önünde şeytan, nefis ve dünya gibi üç büyük engeli vardır. Bunlarla birlikte insanı saran bir sürü afet ve tehlikeler mevcuttur. Öyle ki, bu yolda günahlar kadar bazen ibadetler bile insan için bir afet olmaktadır.

Okudunuz mu?  Mümin in kalbi Allahın evidir.

Kıldığı namazları, çektiği zikirleri, yaptığı hayırları ile kendini beğenen, kibre düşen, insanları küçümseyen ve sonunun kesin cennet olduğunu düşünen nice kimseler, sonuçta zarar etmiştir.

Kulluğun edebini bilmeyen kimse asıl hedefine eremez. Gösteriş hastalığına yakalan insan, diliyle Allah (c.c.) derken kalbiyle Allah (c.c.)’tan uzaklaşır.

Okudunuz mu?  Teslimiyet Kavramı

Manevî terbiyenin merkezinde mürşid vardır. Terbiye şeklini o belirler ve takip eder. İnsanı terbiye etmek, peygamber mesleğidir. Bunun için manevî terbiyenin Hz. Peygamber’in (s.a.v) getirdiği edep üzere olması şarttır.

Terbiyeden maksat, fıtratı değiştirmek değil, onu güzele yönlendirmektir. İnsandaki kötü huyların iyi huylarla değiştirilmesi mümkündür. Kamil insanlar içinden seçilen kamil mürşidler, kendilerine tabi olan kimseleri -Allah (c.c.)’ın izniyle-önce gafletten uyandırarak işe başlamaktadırlar.

Bunun için manevî terbiyede tövbeden sonra en önemli vazife zikirdir.

Okudunuz mu?  Dünyadaki Cennet Bahçeleri

Cevap: Seyr-u Sülük Nedir?

haldandoz
Allah (c.c) razı olsun kardeşim. Baştan aşağı çok hoş bir anlatımla, açık ve net bir şekilde Tasavvufta seyr-u sülûkun önemini ve kalp ayağıyla gidilen bu yolda bir rehber ihtiyacı olarak Mürşid-i Kâmil’in önemini belirten güzel bir yazı olmuş.

Keşke Bilal Hattap kardeşim de bu yazıyı okusaydı..

Baki selam ve muhabbetle..


Yanıt: Seyr-u Sülük Nedir?

ehli-sunnet
< Tasavvufta seyir cehaletten ilme, kötü huylardan güzel huylara, kendi varlığından geçip Hakk’ın varlığına doğru harekettir. Sülük ise, Hakk’a ermek için bir rehberin öncülüğünde ve denetiminde çıkılan manevî, kalbî, ruhî yolculuk ve ahlakî eğitimdir. >
Allahü teala razı olsun

Okudunuz mu?  Tevbe Aldıktan sonra Mastürnbasyon nolur bakın

Cevap: Seyr-u Sülük Nedir?

hasipusta
emegine saglik sagol Allah bizi seyru sülügünü tamamlamis kullardan eylesin


hasipusta
ya bu wwwmumsema.com yazilarindan insan hiç bir sey anlamor sizdede öyle buyuk yazilar varmi


Kayıtsız Üye
Allah Razı olsun, ümmeti Muhammedi bilgilendirdiğiniz için Allah ecrinizi indi ilahisinde kat be kat fazlasıyla versin, amin…Y.Kısa/Balıkesir

Okudunuz mu?  Dini yaşamak için herhangi bir tarikata girmek şartmı?

bedreddin-izm
Allah ‘u taala razı olsun çok net anlatım.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun faideli bilgi fakat sonundaki zikir mahiyeti Hakkı’nda aydınlatırsanız güzel olur tşk


Kayıtsız Üye
bu anadolu toprakları tasavvuf ile uğraştım ama zamanla zahiri ilim ile ağırlıklı ilerleyip batını unutur oldu seyri suluk ruhun kirden arınıp uçmasıdır şimdi buna yanlış dersin yaşamadan ne bilirsin selam ve dua ile güzel bilgiler için teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Tasavvufun Anahtar Terimleri

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun derste anlayamamıştım hoca çok karısik anlattı ama bu yazınız benim çok isime yaradı çok sağolun var olun😊👍👍👍❤


Kayıtsız Üye
Bazen bilerek bezen bir sürü gereksiz kelimeler kullanîlarak karışık hale getiriliyor aslînda bilgi edinmek için seçici olmak şart çok genel anlamda iyi anlatmış daha detaylı bilgi isteyen kanık mürşitlerin mirası kitabını okusun


seyri sülük nedir, seyrü sülük, seyrü sülük nedir

Bu kategoride yer alan Gavs-i Sani Seyyid Abdülbaki Hz Hakkında Bilgiler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seyr-u Sülük Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.