Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:04
aile
Yönetici

Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi?

Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi?

Hoca
MÜSLÜMAN ERKEĞİN HRİSTİYAN HANIMLA EVLENMESİ CAİZ Mİ?

İslâm hukuku evrensel bir hukukdur. Bu yüzden hükümleri bütün insanlığın ihtiyacına cevap verecek genişlikte ve müsamahada olacaktır. Nitekim İslâm hukukuna göre bir Müslüman, Müslüman olmayan ehli kitaptan bir kadına eş olarak nikah yapar, yavrularının anası haline getirebilir.

Bu caiz ve sahihtir. Bundan dolayı Hristiyan kadınlarla evlenenlerin nikahları sahih sayılmış, çocukları da meşru bulunmuştur.
Ancak bu evliliğin caiz ve sahih olmanın yanında düşünülmesi gereken bazı hususlar da söz konusudur.
Müslüman bir hanım varken Hristiyan terbiyesiyle, örf ve alışkanlıklarıyla büyümüş bir kadın, Müslüman kocadan doğan çocuklarına nasıl bir terbiye verecek, ne türlü bir alışkanlıkla kocasına ve yavrularına muhatap olacaktır? İşte düşünülmesi lazım gelen konu budur…

Okudunuz mu?  Evlilik görüşmesinde sorulması gerekenler

Müslüman koca İslâm terbiyesini isteyecek, Hristiyan ana ise kendi inancının gereğini yapmaya yönelecektir.
İki ayrı inanç ve kültür arasında kalan çocuk, bazen anasının, bazen de babasının inancına göre davranan çifte şahsiyetli mi olacaktır? Yoksa her ikisini de reddeden bir üçüncü şahsiyet mi doğacaktır? Yani hiçbir dini kabul etmeyen bir ateist mi?

Okudunuz mu?  İslama göre evlenmeden önce evleneceği kişi ile nasıl görüşebilir?

Hristiyan hanımın beyine etkisine bir misal:

Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezıd babasının Kosova’yı fethinden sonra Hristiyanprenses Olivera’yı nikahlamıştı. Bu kadıncağız görünüşte sultana eş olmuş; ama gönlündeki hristiyanlık inancını ve ülkesini hiç unutmamıştı. Nitekim deniyor ki, tertemiz sultanı içkiye alıştıran, eğlenceye düşkün hale getiren bu Hristiyanzevce Olivera olmuştur.

Bu sultan ki, bütün Haçlıların birleşerek yok etmeye çalıştıkları Osmanlı’yı Niğbolu’da tarihten silmek için toplandıkları sırada, gecenin karanlığında düşman içinden tek başına atını sürüp köye gelir. Karanlıkta:

Okudunuz mu?  Dinimizde kadının eşinden izinsiz bir yere gitmesi caiz midir

– Bre Doğan! diye kale kumandanına bağırarak durumu iyice öğrenir; sonra da geriye döner ve tüm tedbirleri alarak gelip zaferi kazanır.

Demek Haçlı ordularına mukavemet etmiş, ama evindeki yabancı terbiye ile yetişmiş bir dilbere, direnç gösterememiştir.
Nitekim Yıldırım, Bursa’da Ulu Camii’yi yaptırıp da büyük alim Emir Buhari Hazretleri’ne:

Okudunuz mu?  Evlilikteki En Büyük Kusur: KUSURSUZLUK ARAMAK

– Ülkeme kazandırdığım bu ulu mabedin inşaAllah bir eksiği yoktur, derken Emir Buhari Hazretleri’nden şu ikazı alır:

– Belî (Evet) sultanım, her tarafı güzel ama bir eksiği hiç gözden kaçmamıştır.

– Nedir eksiği, buyurun da öğrenip düzeltelim, deyince de büyük alimin şu ikaz ve irşadına muhatap olur:

– Caminin köşelerinde birer meyhane olmalıydı. Bu yoktur!

Bu beklenmedik çıkışın nereye varacağını kestiremeyen sultan sorar:

– Hocam, caminin meyhane ile ilgisi ne ola ki?

Okudunuz mu?  Aşk ve Evlilik üzerine (Nureddin Yıldız)

Cevap:

– Allah’ın binası olan vücudunuzun içki ile ilgisi ne ise, caminin ilgisi de odur. Siz Allah’ın inşa ettiği vücut binasına içkiyi dolduruyorsunuz ve bu oluyor da, kendinizin inşa ettiğiniz ibadet binasının köşelerine mi içki koymaktan çekiniyorsunuz?
Bu, ötekinden daha mı günah?..

Bundan sonradır ki Yıldırım’da bu kötü alışkanlık bir daha görülmemiş. Olivera’nın yaptığı olumsuz etki böylece son bulmuştur.
Bu sebeple fıkıh kitaplarında şöyle yazılıdır: Müslüman bir kadın varken Hristiyan bir kadınla evlenmek sahih olsa da mekruhluktan kurtulamaz. Çünkü sakıncalardan uzak olamaz bu evlilik. Ama nikah sahih (geçerli), doğan nesil meşrudur. Çünkü İslâm hukuku her türlü ihtiyaca cevap verecek evrenselliktedir.. Vermiştir de. İstisnaları da olur elbette.

Okudunuz mu?  Zina yaptığın kişiyle evlenirsen günahın af olur mu?

Ahmed Şahin


Cevap: Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi?

Kayıtsız Üye
Peki eğer bu Hristiyan kadin ickiden uzak,siqaradan uzak biriyse?


Cevap: Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi?

Kayıtsız Üye
Yaklasik iki yil önce Hristiyan bir bayanla tanisdim. Bir birimizi sevdik ve boylece gunah oldugunu bildigim halde birlikde yasamaya basladik. Simdi bu bayan benden hamile. Evliligimiz dinimize gore kabul ediliyor,biliyorum.Benim sormak istedigim bu ki, ben yabanci ulkede yasiyorum. Burda cami var. Amma evlilik için ne yapmam gerekdigini bikmiyorum. Yani camiyemi gitmem lazim yoksa nasil? Lutfen yardımcı olurmusunuz..

Okudunuz mu?  Evlilik içi cinsel şiddet!

Ve evli olmadigim halde iliskiye girdigim için,hamile oldugu için cokmu gunah islemis bulunuyorum? Gunahlarimin karsiliginda ne yapmam gerekiyor?
InsAllah beni anlarsiniz.


Cevap: Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi?

mumsema
< Yaklasik iki yil önce Hristiyan bir bayanla tanisdim. Bir birimizi sevdik ve boylece gunah oldugunu bildigim halde birlikde yasamaya basladik. Simdi bu bayan benden hamile. Evliligimiz dinimize gore kabul ediliyor,biliyorum.Benim sormak istedigim bu ki, ben yabanci ulkede yasiyorum. Burda cami var. Amma evlilik için ne yapmam gerekdigini bikmiyorum. Yani camiyemi gitmem lazim yoksa nasil? Lutfen yardımcı olurmusunuz.. >
Camiye imamın yanına git nikahını kıydır.
< Ve evli olmadigim halde iliskiye girdigim için,hamile oldugu için cokmu gunah islemis bulunuyorum? Gunahlarimin karsiliginda ne yapmam gerekiyor?
InsAllah beni anlarsiniz. >

Zina büyük günahlardandır.
Tevbe et, Allah’a bir daha yapmayacağına söz ver, O affedicidir.

Okudunuz mu?  Psikolojim Alt üst Oldu

Kayıtsız Üye
Hocam yabancı ülkeye geldim burda Hıristiyan bir kadınla evlenmek istiyorum. Ama burada ne imam nede cami var. Ne yapmalıyım


müslüman erkek hıristiyan kadınla evlenebilir mi, bir müslüman hristiyanla evlenebilir mi, musluman erkek hristiyanla evlenebilir mi

Bu kategoride yer alan Bilal - İslama Mın ( İslam'ım ) kürtçe ilahi klip başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müslüman Erkeğin Hristiyan Hanımla Evlenmesi Caiz Mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.