Anasayfa
21 Ağustos 2021, 4:31
Namazlar
Yönetici

Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var?

Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var?

rana
Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var en son nezamana kadar kılınır?

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak hanifilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa hanifilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder.

SİE


Cevap: Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var en son nezamana k

poyrazgülü
Allah ım razı olsun kardeşim emeğine sağlık.

Okudunuz mu?  Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Yanıt: Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var en son nezamana k

Hesna
Geçen bir sohbet ortamında sabah namazının vakti hakkında söyle bir şey söylendi..
sabah namazı kuşluk vaktinde kılındıgında bu namazın kazası değil edasıdır..cünkü:kazaya kalan hiç bir namaz sünneti ile kılınmaz…ayrıca öğle namazının vakti girmediğinden namazın edası olur / dendi

ufak bir araştırma yaptığımızda çıkan özet şudur:

Bu sadece sabah namazının kazasının gün içinde kılınması ile alakalıdır..yani söyle ki aynı gunun sabah namazı vaktinde kılınmamış kusluk namazının vaktine kalmıssa bu vakitte kılındıgında sünneti ile kılınır baska bir zamana kaldıgında sadece farzı kılınarak sabah namazanın kazası tamamlanır..

misal:

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletlidir.

Okudunuz mu?  25 felak 25 nas süresi

Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa hanifilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör

Sabah namazının vakti, dört mezhepte de, şer’i gecenin sonunda başlar, güneş doğana kadar devam eder. Güneş doğunca, sabah namazının vakti çıkmış olur. Sabah namazı bu vakitte kılınamazsa, kazaya kalmış olur. Şer’i bir özürsüz namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Güneş doğduktan sonra işrak vaktine kadar hiçbir namaz kılınamadığı için, sabahın kazası da bu vakitte yapılmaz. Güneşin doğuşundan 50 dakika sonra sünneti ile birlikte kazası yapılır. Öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kaza edilebilir. (Redd-ül Muhtar, Halebi, Dürer)

Okudunuz mu?  Neden kıbleye dönüp namaz kılınır ?

Mukaddimet-üs-salât, Tefsir-i Mazheri ve Halebi-yi kebirdeki hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Cebrail aleyhisselam, bana imam oldu. Fecr doğarken sabah namazını, güneş tepeden ayrılırken öğleyi, her şeyin gölgesi kendi boyu uzayınca ikindiyi, güneş batar batmaz akşamı ve şafak kararınca yatsıyı kıldık. İkinci günü, sabahı, hava aydınlanınca; öğleyi, her şeyin gölgesi kendi boyunun iki katı uzayınca; ikindiyi, bundan hemen sonra, akşamı, oruç bozulduğu zaman, yatsıyı gecenin üçte biri olunca kıldık. Sonra, “Ya ResulAllah, namaz vakitleri budur. Ümmetin, beş vaktin namazını, bu kıldığımız iki vaktin arasında kılsınlar” dedi.) [Ebu Davud]

Bir başka hadis-i şerif meali de şöyle:
(Namaz vakitlerinin ilki ve sonu vardır. Sabah namazının vakti, fecr doğunca başlar, güneş doğunca sona erer.) [Tirmizi]

Okudunuz mu?  Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

 

Bu ikinci hadis-i şerifte sabah namazının sonu pek açık olarak bildirilmektedir. Sabah namazını cemaatle kılarken, ortalığın iyice aydınlanmasını beklemek efdaldir. Hadis-i şerifte, (Sabah namazını, hava aydınlanınca kılmanın sevabı daha büyüktür) buyuruldu. (Tirmizi)

 


Soru: Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var en son nezamana k

fecr
Allah c.c. razı olsun güzel bir paylasim


Şema
sabah namazı güneşin çıkmasıyla biter. Allah razı olsun


islamdostu
sabah namazı ne zamana kadar kılınır
Güneş çıkana kadar


gul
Allah ım razı olsun kardeşim emeğine sağlık.


Ecrinim
ben genellikle sabah ezanından önce kılıyorum,alışkanlık oldu bir nevi,paylaşım için Allah razı olsun


Berât1
Ben Ezandan sonra cematle kılıyorum
kardeş herhalde sen işinden dolayı imsak vaktinden sonra kılıyorsun
Sabah namazı imsakla başlar güneşin doğmasıyla son bulur

Okudunuz mu?  Tilavet secdesine nasıl niyet edilir?

Allah kabul etsin


sofi ezel
7. Ebû Süheyl rivayet eder:
Hz. Ömer (r.a.) Ebû Mûsâ el-Eş’ari’ye şöyle yazdı: Öğle namazını, güneş tepeden dönünce (zeval vaktini müteakip), ikindiyi güneş parlakken, sararmadan, akşamı güneş batınca kıl. Yatsıyı yatıncaya kadar geciktir. Sabah namazını yıldızlar henüz azalmadan parlakken kıl ve sabah namazında, Mufassal sûrelerden iki sure oku.

s7] Bu hadis, mürseldir; Enes’ten ise mevsûl olarak gelmiştir. Nesaî, Ezan 7/12.


rana
Sabah vakti güneşle biter.


ÜSTÜNBAŞ
Neden sabah namazı dünya ve içindekinden hayırlıdır?

“Sabah namazının çok sevaplı bir ibadet olduğunu bildiğimiz için vaktinde kılmaya önem veriyoruz. Ancak bazen uykuya dalarak vaktinde kılamadığımız da oluyor. Güneşten sonraya kalan namazımızı nasıl kılacağız? Eda mı, kaza mı olacak? Sünnetiyle mi, sadece farzıyla mı kılacağız? Bu konuda bilgi ve ikaza ihtiyacımız var.”
Sabah namazı çok önemlidir.

Efendimiz (S.A.V.) şafak vaktinde kılınan namaza şöyle dikkat çekmiştir: – Fecir vaktinde kılınan iki rekat namaz, dünyadan da, dünyanın içindekinden de hayırlıdır! – Neden böyledir? Çünkü dünya da, içindeki hayra harcanmayan mal da ebedi hayatta geçer akçe değildir. Ancak, kılınan iki rekat namaz, dünyanın vermediği faydayı verecek, sahibini cehennem azabından kurtarmakla kalmayacak, cennetin güzelliklerine de kavuşturacaktır.

Öyle ise bu derecede kudsi olan sabah namazını vaktinde kılmak için akşam erken yatmalı, sabah da erken kalkmalı, güneş çıkmadan dünyadan da kıymetli olan sabah namazı vaktinde eda edilmelidir. Bununla beraber, bunca dikkate rağmen uyanamaz da, sabah namazı güneşten sonraya kalırsa ne olacak? Bu takdirde artık her şey mahvoldu, bitti demek değildir elbette… Bu defa da yapılacak ilk iş, güneşin çıkışından kırk beş dakika sonra, yani kerahet vakti çıkınca sabah namazını sünnetiyle birlikte kaza etmektir. Böylece vaktinde kılma sevabı alınmasa da borçlu kalma günahından kurtulma söz konusu olur.

Bu gibi arzu edilmeden düşülen hatalarda mühim olan bir konu da şudur: Hatayı yapan insan, bundan derin üzüntü duymalıdır. Vaktinde yapmadığı ibadetinden dolayı vicdan azabı çekmelidir ki, tekrar etme temayülü söz konusu olmasın… Gerçek olan odur ki, insan günahından dolayı ne kadar üzüntü duyar, vicdan azabı çekerse o kadar iman kuvvetine sahip olduğu anlaşılır.

Efendimiz bunu çarpıcı bir ifadeyle şöyle dikkatimize verir:

– Mümin, günahını üzerine yıkılacak dağ gibi büyük görür, üzüntü duyar; münafık ise burnu ucuna konmuş sinek gibi basite alır, kayıtsız kalır! Günahını büyük görme duygusu, tekrar etmeme tedbirine sevk eder, küçük görme duygusu da tekrar etme tembelliğine teşvik eder. Burada hatırlanması gereken bir nokta da şu olsa gerektir:

Sabah namazı, güneşin doğuşundan sonraya kalınca, öğleden önce kılınacak olursa sünnetiyle birlikte kaza edilir. Öğleden sonraya kalırsa, sünnetiyle birlikte kaza etme fırsatı kaybolmuş olur, sadece farzını kaza etme imkanı kalmış olur. Bu yüzden sabah namazını vaktinde kılamayanlar hiç olmazsa kerahet vakti çıkınca hemen sünnetiyle birlikte kılmayı ihmal etmemeli, öğleden sonraya bırakıp da sünnet sevabından da mahrum kalmaya maruz kalmamalıdır.ALINTI. 07.09.2010


ÜSTÜNBAŞ

dost tv den de tanıdığımız bir güzel sabah namazı şiiri lütfen sonuna kadar dinleyin.. This video is a response to hz ebu bekir efendimiz 1. bölüm

Okudunuz mu?  İkindi namazı hangi vakte kadar kılınır?

Beş Vakit Namaz Sabah Namazı izle, Beş Vakit Namaz Sabah Namazı videosunu online olarak indirmeden izliyorsunuz. – Videoizlesen.Com.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun kardeş saol


mum
sabah namazı ne zaman kılınır

Sabah namazı imsak vakti girdikten sonra güneş çıkana kadar kılınabilir.

Okudunuz mu?  Namazda ellerin bağlanması ne anlama gelir?

Kayıtsız Üye
İmsak girdikten sonra ezan okunma sa da hi namaz kiliNir mi?


@hmet
< ezan okunma sa da hi namaz kiliNir mi >
Evet.
Önemli olan imsak vaktinin girmesidir.
İmsak vakti girince sabah namazı kılınabilir.


Kayıtsız Üye
hocam sabah namazını genellikle 7 den sonra kiliyorum kabul oluyomu

Okudunuz mu?  Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi?

ACİLSERVİS
Her namazın vakti bellidir. Namazlar o vakitler içinde kılınması zorunludur. Sabah namazına uyanmak için tedbir alınması da zorunludur. Alarm gibi. tedbire rağmen uyanmazsan namazını daha sonra kaza edebilirsin. Bu mümkündür olabilir. Ama genellikle vaktin dışında kılıyorum diyemezsin bu kabul edilemez.

Okudunuz mu?  Namazda tadil-i erkânın hükmü nedir?

sabah namazı ne zaman kılınır, sabah namazı ne zamana kadar kılınır, sabah namazı ezandan ne kadar sonra kılınır

Bu kategoride yer alan Rukudan kalkarken ne söylenir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sabah namazı ezan okunduktan sonra ne zamana kadar süresi var? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.