Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:16
Namazlar
Yönetici

Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı?

Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı?

ßaran
Hz. Âdem’den (a.s.) Peygamber Efendimize (a.s.m.) gelinceye kadar bütün peygamberlerin tebliğ etmiş oldukları iman esasları birdir. Bu husus, peygamberlerin tebliğ ettikleri bütün hak dinlerin ortak bir hususiyetidir. Hiç bir peygamber iman esaslarını değiştirmediği gibi, ona her hangi bir ilâve de yapmamıştır. Hz. Adem insanları nelere inanmaya çağırmışsa, son peygamber Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam da ümmetini o esaslara iman etmeye davet etmiştir.

Okudunuz mu?  Prostat hastası olan namazlarını kılma mecburiyetindemidir?

İlâhî dinler arasında iman esasları hususunda hiçbir fark olmadığı gibi, bilhassa temel ibadetler hususunda da fark bulunmamaktadır.

İşte dinin direği mesabesinde olan namaz da bütün peygamberlere ve onların ümmetlerine farz kılınmış bir ibadettir. Fark, sadece vakitlerde ve rekât sayısındadır. Bize ise, sevap bakımından elli vakte denk, beş vakit olarak farz kılındı.

Okudunuz mu?  Namaz Nasıl Kılınır?

Namazın geçmiş ümmetlere de emredildiği hususu bizzat Kur’anı Kerîm’de ifade edilmektedir. Meselâ, bir âyeti kerimede Hz. İbrahim’in devamlı namaz kıldığı ve neslinin de namaza devam etmelerini istediği şöyle haber verilir:

"Yâ Rabbi, beni ve benim neslimden olanları namaz da devamlı kıl. Ey

Okudunuz mu?  En güzel vesile namazdır.(Hz.Sare Annemiz)

Rabbimiz, duamı kabul buyur."1

Hz. Musa da namazla emrolunmuştu. Mâide Sûresinin 12. âyeti kerimesinde İsrailoğullanndan namaz kılmaları hususunda kesin söz alındığı ifade edilir.

Hz. Şuayb da çok namaz kılardı. Hatta bu sebeple kendisine hakaret edilmek istenmişti. Bu da Kur’anı Kerîm’de şöyle beyan buyurulur:

Okudunuz mu?  Namaz Namazla ilgili yazı

"Onlar dediler ki: ‘Ey Şuayb, atalarımızın taptıklarını terk edip mallarımız hakkında dilediğimizi yapmaktan vazgeçmemizi sana namazın mı emrediyor?"2

Yine Kur’anı Kerîm’de Hz. Ishak ve Yakub’un, Hz. Zekeriya’nın, Hz. İsa’nın namaz kıldıkları bildirilmektedir.

Diğer taraftan oruç ve zekât da sadece Peygamberimizin ümmetine mahsus ibadetler değildir. Nitekim, Kur’anı Kerîm’de bu ibadetlerin diğer ümmetlere de farz kılınmış olduğu bildirilmektedir. Meselâ, Bakara sûresinin 183. âyetinde mealen şöyle buyurulur:

Okudunuz mu?  Namazda secde ederken alının Toprak veya cinsi birşeyin üzerine Gelmesi gerekliliği

"Ey imân edenler! Oruç, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Tâ ki, günahtan sakınıp takvaya eresiniz."

Evet, namaz, oruç, zekât ve daha birçok ibadetler diğer peygamberlerin şeriatlarında da vardı. Fakat zamanla Yahudi ve Hıristiyanlar bu ibadetleri terk ettiler veya değiştirdiler.

Okudunuz mu?  Secde etmenin tıbbi faydaları

O halde, "Müslümanlar namazı Yahudilerden almışlar" demek yerine, "Cenâbı Hak namazı Yahudilere ve diğer ümmetlere de emretmiştir" demek daha doğrudur.

KAYNAKLAR:1. ibrahim Sûresi, 40; 2. Hûd Sûresi, 87; Taceddin Şimşek


Cevap: Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı?

Şema
az önce (30 dk) telefonda biri bana sormuştu aynen cevap vermiştim..:) Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  İmsak vaktinden önce sabah namazı kılmak?

Yanıt: Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı?

Sedanur
Allah cc razı olsun…


Soru: Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı?

DZALBAY
Çoğu kişiye anlatamadığımız,ikna edemediğimiz bir husus…Tabii ki,dinin esasları değişmez;değişmemelidir de…Aksi halde,ümmetler,kendi inandıkları dini savunur,bir sonraki dine ve peygambere iman etmezdi…

Okudunuz mu?  Namazı terketmenin kötülüğü

Yararlı bir paylaşım olmuş;Rabbim cc razı olsun kardeşim.


namaz islamdan önceki dinlerde var mıdır, peygamber efendimizden önce namaz varmıydı, namaz islamdan önceki dinlerde var mıydı

Bu kategoride yer alan Secde ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Diğer dinlerde namaz ibadeti var mıydı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.