Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:42
Sohbet
Yönetici

İslam’da Sorumluluk…

İslam’da Sorumluluk…

Hoca
İslam’da Sorumluluk…

Mükellefiyet, islam dinine girmiş olanların (yani müslümanların) yapması gereken sorumlulukları demektir. Mükellef ise, sorumlu olan (müslüman kişilere) denmektir. Mükellef (yani sorumlu olan kişi), sorumluluklarını bilmesi gerekir. Sorumluluğunu bilmeyen bir kimse hem halk tarafından hemde HAK tarafından hoş karşılanmaz, hatta kınanır.
İslam dininde, sorumluluklar derece derecedir. Bu dereceler arasındaki mesafe, birbirinden ayrı ve farkı açık olan büyük alan ve mesafeler gibidir. Yazımızı okudukça anlıyacağınızı umuyoruz.
Mükelleflerin yapması gereken sorumluluklar fıkıhta, Farz, Vacip, Sünnet, Müstehap, Mübah, Mekruh, Haram, Müfsid terimleriyle bilinmektedir. Her müslümanın Farz nedir, vacip nedir, sünnet nedir vs. bunları bilmesi gerekir. Bunları bilmek demek, sorumluluklarını bilmek demektir.
Bir müslüman, Allah’ın bir ve tek olduğuna iman ettikten sonra, islamiyeti kabul etmiş ve bu dine girmiş olur. Müslüman, islam dinine girmekle bazı sorumluluklarıda beraberinde getirir. Bu sorumlulukları yukarıda saydık. Hepsine birden fıkıhta Efâl-i Mükellefîn denmektedir.
Efâl-i Mükellefîn hakkında detaylı bilgileri edinerek dinimizi öğrenmeli, hatalı ve yanlış yaptığımız şeylerin farkına vararak kendimizi düzeltmeli, işin hikmetini, sorumluluğun ciddiyetini bilerek, anlayarak, öğrenerek yaşamalıyız ki kulluğumuzu olgunlaştıralım. Kulların birbirinden üstünlüğü olgunluk makamıdır. Kim kulluk bakımından olgunluk derecesini yükseltmek için, Allah rızasına ulaşmak ve ona yakınlaşmak için çabalarsa muhakkak onun yaptığı bu ameller boşa gitmeyecektir. Çünkü Allah için yapılan hiçbir amel boşa gitmez..

Okudunuz mu?  Sorumluluk Sahibi Olmak...

Cevap: İslam’da Sorumluluk…

Leyli Rana
Allah razı olsun mum çok güzel bir paylasim,
evet süphesiz Allah için yapılan hiçbir amel boşa gitmez


Yanıt: İslam’da Sorumluluk…

Üstad
Allah razı olsun. mükelef sorumluluk çağıdır


Soru: İslam’da Sorumluluk…

Dünya Güzeli
Allah razı olsun paylaşım için

Okudunuz mu?  Öğretmene Saygı Konulu Bir Drama

Ecrinim
Önce bizi yaradan, var eden yüce rabbimiz Allah’a karşı sorumluluklarımız vardır. Bunlara tek kelime ile ‘kulluk’ diyebiliriz. Yani müslüman olan, ‘müslümanım’ diyen herkesin Allah’a karşı sorumluluğunu, yani kulluk görevini yerine getirmesi gerekir. Kulluk görevi olan sekiz fiili amel’li yerine getirmek mecburiyetindedir. Bunlara ‘Efal-i Mükellefin’ de denilir. Bu sekiz kısım amel ve işler Farz, Vacip, Sünnet, Müstehap, Mübah, Haram, Mekruh, Müfsit’tir.

Allah c.c. razı olsun hocam


Kayıtsız Üye
S.Aleykum kolay gelsin müslümanların sorumlulukları oldukça agır ve ben hiçbirşeyin sorumlusu olmak istemiyorum cunku en küçük bir hatamızda suçlanıyoruz ve vicdani olarak rahatsız oluyoruz kendimi suclu hissediyorum ve suclanmaktansa hiç bulaşmamayı tercih ediyorum yanlısmı yapıyorm bilmiyorum kacmak dogrumu ? Tesekkurler

Okudunuz mu?  Çoçuklara Çiçek Toplayan Kız Resimleri (Boyama Resimleri)

Kayıtsız Üye
Ana farklı bir yanından bakarsan cennete gireceksin⭐⭐


islamda sorumluluk, islama göre kimler sorumludur, islama göre sorumluluklarımız nelerdir

Bu kategoride yer alan Hak ve Sorumluluklarımız başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam’da Sorumluluk… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.