Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
hac
Yönetici

Hac ayları hangileridir?

Hac ayları hangileridir?

Abdullah
Hac ayları hangileridir?

Hac ayları, Hicrî takvime göre Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu günlere hac ayları denmesi, hac menasikinin yerine getirilmesi bakımından değil, haccın şartı olan ihramın bu zaman dilimi içerisinde gerçekleşmesinin zorunlu olması itibariyledir. Bu süre içerisinde ihrama girmeyen kişi, zamanında hacca başlayamadığı için, o yıl haccı kaçırmış olur.

Okudunuz mu?  Haccın Sembolleri Nelerdir ?

Cevap: Hac ayları hangileridir?

Candle
Allah razı olsun hac ibadeti ile ilgili bilgiler için


Şema
Hac Ayları Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır Halbuki Haccın olduğu ay bir tanedir?

"Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır" şeklindeki ibareyi çeşitli kitaplarda okuyorum Fakat haccın olabilmesi Arafat’ta vakfeye arefe günü durmak lazım Dolayısıyla arefe gününü barındıran ay hariçindeki ayların da Hac ayları olarak belirtilmesinin sebebi nedir

Okudunuz mu?  Adet geciktirici hap kullandığı halde yine de leke gören bir bayan âdetli sayılırmı

"Haccın zamanı, hac ayları diye isimlendirilen; Şevval, Zilkâde ve Zilhicce aylarıdır" ifadesi, Hac bilinen aylardadır (Bakara, 2/197) mealindeki ayetin bir açıklaması mahiyetindedir

Hac görevi, ihrama girmekle başlar Bunun başlangıcı ise Şevval ayıdır Bir kimse Şevval’de ihrama girip Zilhiccenin 10 (veya 13) gününün akşamına kadar, haccın menasikini tamamlayabildiği için, bu aylara hac ayları denilmiştir

Okudunuz mu?  Telbiye - Lebbeyk Duası Arapça

Yani bu aylara "Hac Ayları" denilmesinin sebebi, haccın ilk şartı / rüknü olan ihramın ancak bu aylarda giyilmesinin öngörülmüş olmasıdır Bu aylardan önce ihrama girmek, Hanefi ve Hanbelilere göre mekruhtur Bu konuda Buharî’nin İbn Abbas’tan rivayet ettiği şu hadis-i şerif alimlerin bu görüşlerinde etkili olmuştur:

Okudunuz mu?  Hanefi ve Şafilerde kurban kesmenin hükmü nedir?

Hac ayları dışında ihrama girmemek sünnettendir (bk Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/64-65)

Şafiilere göre ise, hac ayları dışında alınan söz konusu ihram hac için değil, umre için geçerli olur Çünkü, Hac belli aylardadır (Bakara, 2/197) ayeti, hac için belirlenmiş aylar dışında ihrama girilemeyeceğini ifade etmektedir(bk age; Muğni muhtac,1/471, Muhazzeb,1/200)

Okudunuz mu?  Mandadan kurban olur mu?

Cevap: Hac ayları hangileridir?

Fetva Meclisi
hac ayları

Hac ayları, Hicrî takvimdeki Şevval ve Zilkade aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür. Bu zamanlara hac ayları denmesi, hac menâsikinin bu aylardan herhangi birinde bitirilebilmesi açısından değil, haccın şartı olan ihrama Şevvâl’den itibaren girilebilmesi bakımındandır. Bu süre içerisinde ihrama girerek, haccın iki temel rüknünden biri olan ve sadece Zilhicce’nin dokuzuncu günü öğle vakti ile onuncu günü fecr-i sadık arasında yapılabilen Arafat vakfesini yapan kimsenin haccı geçerli olur. Haccın diğer rüknü olan ziyaret tavafı ise Kurban Bayramı günlerinde eda edilmekle birlikte, bugünlerde yapılamaz ise, cezasını yerine getirmek kaydıyla, daha sonra da yapılabilir ve bu tehir, o seneki haccın geçersiz sayılmasına sebep olmaz (Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâî, Beyrut 1406/1986, II, 211, 213-214; Ebu’s-suûd, İrşâdü’l-Akli’s-Selîm, Riyad, I, 325).

Okudunuz mu?  Şafii ve Hanefi mezhebine göre kurbana ortak olma şartları

hac ayları hangileridir, hac ayları nelerdir, hac aylari hangileridir

Bu kategoride yer alan Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hac ayları hangileridir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.