Anasayfa
23 Temmuz 2021, 15:00
Tasavvuf
Yönetici

Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

ömerhattab
Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

Veli’nin çoğulu Evliya’dır. Evliya; Allah’ı bilen, Allah’ın dostu, sevgili kulu ve yakınıdır. Allah’a itaatta ve muhabbette çok ileri derece de olup Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’in sünnetini yerine getirme de çok titiz davranan kimsedir. allah-u Zülcelal bu kimseler hakkında ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:
"iyi bilin ki, Allah ‘in veli kulları için hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir. Onlar, iman edip takvaya ermiş olanlardır. Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjdeler vardır. Allah ‘ın sözlerinde asla değişme yoktur. Bu en büyük mutluluğun ta kendisidir. " (Yunus; 62-64)
Görüldüğü gibi bu ayet-i kerimede veliler için korku ve üzülme olmadığı, onların vasıflarının iman ve takva olduğu belirtilmiştir. Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’de Allah’ın veli kullarını anlatırken şöyle buyurmuştur:
"Onlar öyle kimselerdir ki, görüldükleri zaman Allah’ı hatırlatırlar. " (îbn-iMace, İbn-iEbi’d-Dünya)
Gerçekte velileri görmek derhal ahireti hatırlatır. Zira onlarda haşyet ve tevazu vardır. Sanki nübüvvetten bir nur parlamaktadır. Çünkü allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur:
"Allah, iman edenlerin velisidir (dostudur, yardımcısıdır), onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır." (Bakara; 257)
Allah’ın velileri, Allah’a iman ve taat yönünden yakın olanlardır. Çünkü iman, bütün batıl ve yanlış inançlardan sıyrılarak gerçeğe, hakka ulaşmış olmanın ifadesidir. İşte Allah dostları, iman ve marifetullah’a ve takva ile de üstün ahlaka ulaşmış olduklarından, Yunus suresi 62. ayette de buyrulduğu gibi, her türlü korkudan kederden ve yeisten kurtulmuşlardır. Çünkü onlar en üstün kudret olan allah-u Zülcelal’in dostluğunu ve himayesini kazanmışlardır.
Veli bir kula düşmanlık göstermenin akıbetini şu hadis-i kudsi şöyle beyan etmektedir:
"Her kim beni tanıyan ve ihlas ile bana ibadet eden bir
kuluma düşmanlık ederse, bende ona harb ilan ederim…" (Buhari)
Veli, Allah’ın emir ve rızasından ayrılmayan bir kul olduğuna göre, ona düşmanlık eden kimsenin haklı bir sebebi olamaz. Burada allah-u Zülcelal’in harbi; onu ya günahlara daldırması ya da küfür bataklığına saplamasıdır. Ehl-i sünnet ve’l-cemaate göre, geçmiş ümmetlerde olduğu gibi, Hz. Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’in ümmetinde de Allah’ın veli kulları vardır. Velilere inanmak haktır. Evliyaları kabul etmemek, Kur’an ayetlerini inkar olup, bu ise sapıklık ve küfürdür.
allah-u Zülcelal’in veli kullarını haktır ve veli kullara inanmak şarttır. Velilerde allah-u Zülcelal’in kullarıdır. Onlarda herkes gibi insandırlar. Onlar nefis ve şeytanın peşinden gitmez, allah-u Zülcelal’in emirlerine göre hareket ederler. Sur’un son nefhasına kadar Allah’ın veli kulları bulunacak ve eksik olmayacaktır. Kıyamet günü evliyaullah için ne mahsun olmak, ne kederlenmek ve ne de korku vardır. allah-u Zülcelal’in veli kulları, allah-u Zülcelal’e olan sevgilerinin fazlalığından, kendilerine tabi olan kimseleri dünya sevgisinden koparıp allah-u Zülcelal’in doğru yoluna bağlarlar.
Allah dostlarını seven besledikleri muhabbetten dolayı, allah-u Zülcelal’i de sevmiş olurlar ve böylelikle allah-u Zülcelal’in dostluğunu kazanırlar. Çünkü Allah için Allah dostlarına muhabbet allah-u Zülcelal’i sevmek demektir. Allah dostlarının münkirliğini yapanların ekseriyatının küfürle gittiği görülmüştür. Allah dostlarına yakın olmanın faydası çoktur. Bu dünyada evliyalara yakın olan kimse, aynı yakınlığı ahirette de muhafaza eder. allah-u Zülcelal bir insana dost olursa, herkes ona itaat etmek mecburiyetinde kalır.
Kaynak: Seyda Muhammed Konyevi K.S
Hanefi ve Şafi Mezhebine Göre Asrımız Meselelerine Fetvalar

Okudunuz mu?  Evliya Mertebeleri

Cevap: Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

ceren_99
Allah cc razı olsun… onlar hakkında ileri geri konuşanlar var Allah acısın o kişilere ne diyim….


Yanıt: Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

ömerhattab
< Allah cc razı olsun… onlar hakkında ileri geri konuşanlar var Allah acısın o kişilere ne diyim…. >
Amin ecmain inşAllah hatalarımız varsa ilim ögrenerek düzeltme dilegiyle ….

Okudunuz mu?  Nefs Nasıl İman Eder?

Soru: Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

mematii
< "Her kim beni tanıyan ve ihlas ile bana ibadet eden bir kuluma düşmanlık ederse, bende ona harb ilan ederim" (Buhari) >

Rabbim bizleri dostlarına dost, düşmanlarına düşman olanlardan eylesin inş..
Allah (c.c) razı olsun..


tuallin
< Rabbim bizleri dostlarına dost, düşmanlarına düşman olanlardan eylesin inş.. >
Sizlerin Allah dostu dediklerinizin düşmanı da mı var olmaması gerekmez mi idi???

Okudunuz mu?  Dünyadaki Cennet Bahçeleri

ve’s-Selam


mematii
< Sizlerin Allah dostu dediklerinizin düşmanı da mı var olmaması gerekmez mi idi???

ve’s-Selam >

Sevgili tuallin kardeşim,
İslam’da genel bir kaidedir: Kişi sevdiğini Allah için sevmeli, sevmediğine de yine Allah için buğzetmeli ve düşman olmalıdır. Ve bu kaide bütün mü’minleri bağlayan genel bir kaidedir. Bunun sizi-bizi ayrımını da nereden çıkarıyorsunuz? Sizin bu şekildeki yaklaşımınız acaba ne derece İslamidir? Bu ısrarlı muhalefetinizin amacı nedir ki, güzelim bir konuyu bu şekilde çirkin yorumlarınızla mecraından saptırmaya gayret gösteriyorsunuz? Sizin bu şekilde hakkaniyetten uzak militanca yaklaşımınız bir İslam kadınına yakışıyor mu?

Size daha önce de tavsiye etmiştim, burada erkekler arasında güreş meydanına çıkıp pehlivanlık yapma gayreti yerine, daha ziyade mutfağa çorba pişirmeye gitmeniz gerekmez miydi???

İslam kadınına bu tür polemiklerin içine girmek değil, daha ağırbaşlı ve vakur olmak yakışırdı..

vesselam..


tuallin
Sayın memati;

Şuan için iş yerimdeyim ve çok arzuladığınız çorbayı yapmaya da tartışmaya da vaktim müsaid değil kusura bakmayın.Hem hakir görür tarzda tavırlarınız hiç hoş değil.Siz bayanları sadece mutfağa mı yakıştırıyorsunuz.Şunu bilin ki bireylere,tevhid bilincinin yerleşmesinde muvahhid anaların katkısı tartışılmaz.Kaldı ki mekanımızı mutfak ile sınırlayan sizin zihninizdeki insanlar bana ilim öğretecekler.Size soru sordum sizde;

Size yakışan bir cevap vermişsiniz. Herşeye rağmen Allah(cc) razı olsun


mematii
Gereksiz polemiklerle karşınızdaki diğer insanları itham eden ve töhmet altında bırakanlar asıl siz ve sizin paralelinizde olanlardır. Siz benden yerinde ve aradığınız cevabı aldınız. Şunu bilmenizi isterim: İslam tarihi tetkik edildiğinde görülecektir ki; kadınlar hiçbir zaman İslami tebliğin ve cihadın önsaflarında değil, hep arka planda yer almışlardır. Ön planda her zaman erkekleri görmekteyiz. Kaldı ki; sizin burada yine aklınız sıra mücadele ettiğiniz veya cihad yapmaya çalıştığınız kişiler aynı sizin gibi müslüman din kardeşlerinizdir. Bu tevhidden uzak bakış açınız ve yaklaşımınız bile çok yadırgatıcı ve incitici..

Okudunuz mu?  Allahın dostlarına düşmanlık edenlere(vahhabilere) cevaptır :

Kişiliğim gereği bayanlarla muhatap olmaktan hoşlanmadığım için bundan sonraki polemiklerinize cevap vermeyi düşünmüyorum. Dua ile kalın..


tuallin
< Gereksiz polemiklerle karşınızdaki diğer insanları itham eden ve töhmet altında bırakanlar asıl siz ve sizin paralelinizde olanlardır >
Şahsımı eh biraz anladım da parelelimdekiler kim ola sayın memati???Gerek var mı bu laflara??? Polemik diye ben buna derim..

< İslam tarihi tetkik edildiğinde görülecektir ki; kadınlar hiçbir zaman İslami tebliğin ve cihadın önsaflarında değil, hep arka planda yer almışlardır. Ön planda her zaman erkekleri görmekteyiz. >
Ben anaların tevhid bilinci ile evlat yetiştirmelerinden bahsediyorum siz halâ arka plan diyorsunuz.. Siz en iyisi İslâmi tarihi, yeniden tetkik edin belki Aişe’lere Sumeyye’lere Fatıma’lara rastlarsınız !!!

< sizin burada yine aklınız sıra mücadele ettiğiniz veya cihad yapmaya çalıştığınınz kişiler aynı sizin gibi müslüman din kardeşlerinizdir. Bu tevhidden uzak bakış açınız ve yaklaşımınız bile çok yadırgatıcı ve incitici.. >
ne alaka!!! yorumu saptırmakla mükellefsiniz herhalde..Benim cihad anlayışım sizin hakkımdaki düşüncelerinizden beridir.

Okudunuz mu?  İslam'da Üveysî varmı.. Üveysi nedir ?

< Kişiliğim gereği bayanlarla muhatap olmaktan hoşlanmadığım için bundan sonraki polemiklerinize cevap vermeyi düşünmüyorum >
Elbette bayanlara hitapta nezaket gerekir!!! Cevap vermeyin bakın çok yerinde bir karar almışsınız tebrik ederim, hatta bu konu dışında başka konularda da cevap vermeyin bilakis memnun olurum.

ve’s-Selam


mematii
< Şahsımı eh biraz anladım da parelelimdekiler kim ola sayın memati???Gerek var mı bu laflara??? Polemik diye ben buna derim. >
Kimlerden bahsettiğimi siz gayet çok iyi biliyorsunuz. Tasavvuf konu başlığı altında burada tasavvufla uzaktan yakından alakası olmayan hezeyanlar kusuyorsunuz. Bütün konuları sabote edip, tasavvufla ilgili kavramların içini boşaltıyorsunuz ve İslam düşmanlarının işini kolaylaştırıyorsunuz!.. Bu davranışlar hiç yakışık almıyor..

< Ben anaların tevhid bilinci ile evlat yetiştirmelerinden bahsediyorum. siz halâ arka plan diyorsunuz. >
Buralarda millete laf yetiştireceğim diye ortalıkta fink atacağınıza gidin yarınlara hayırlı evlatlar yetiştirin bir İslam anası olarak..

< Elbette bayanlara hitapta nezaket gerekir!!! Cevap vermeyin bakın çok yerinde bir karar almışsınız tebrik ederim, hatta bu konu dışında başka konularda da cevap vermeyin bilakis memnun olurum. >
EyvAllah.. Cennet ayaklarının altında olan ve yarınlara Hubeyb’ler, Mus’ablar yetiştiren analara selam olsun!!.. Onlara hürmetimiz sonsuzdur.. Sizin gibilerin ise gerçek İslam mücahideleri olan Hz.Aişe’leri, Hz. Sumeyye’leri, Hz.Fatıma’lari örnek almaları temennisiyle..

Okudunuz mu?  Tasavvuf ehlini inkar etmek

Vesselam..


OGOG
mematii sınırı aşmışsın.


mematii
< mematii sınırı aşmışsın. >
Neden sadece memati göze batıyor da, başkalarını görmezden geliyorsunuz? Kim hangi dilden anlıyorsa, ona göre cevap verdik biz sadece.. Bu kardeşimiz bu şekilde bir cevabı hakediyordu ve aldı cevabını.. vesselam


hafiz_e
artık bu konular fazla abartılmadı mı? herkes karşıdaki kişiyi altetme düşüncesine girdi bilmem farkında mısınız?
samimi düşünce içerisindeyseniz amenna ama böyle olmadığı aşikar..bu konular riya kokuyor arkadaşlar kendinize gelin..


tuallin
< Buralarda millete laf yetiştireceğim diye ortalıkta fink atacağınıza gidin yarınlara hayırlı evlatlar yetiştirin bir İslam anası olarak.. >
fink atmanın sizin nezdinizde anlamı mumsema’da bilgi paylaşımının adı olsa gerek….O halde;

Tüm arkadaşları mumsema’ya fink atmaya davet edelim OLMAZ MI???

< Sizin gibilerin ise gerçek İslam mücahideleri olan Hz.Aişe’leri, Hz. Sumeyye’leri, Hz.Fatıma’lari örnek almaları temennisiyle.. >
EyvAllah kardeşim hatırlattığım iyi olmuş size…ElhamdülilAllah O’nlar önderlerimizdir…

Hesap görücü olrak Allah(cc) yeter..O(cc) ‘na havale ediyorum..

ve’s-Selam


OGOG
mematii, bir başkasını sınırlama yetkin mi var, bir başkası bunu yapıyormu?

Ortada fink atmak ne demek, ne ağır söz bunlar.


mematii
< Hesap görücü olarak Allah(cc) yeter.. O(cc) ‘na havale ediyorum.. >

Aynen.. Ben de O’na (c.c) havale ediyorum..

Fink atma konusuna gelince, umuma yönelik bir söz olmayıp, sadece sizin şahsınıza yönelik olarak yazdım, bilginize..

Okudunuz mu?  Nefs Ve Ruh

< mematii, bir başkasını sınırlama yetkin mi var, bir başkası bunu yapıyormu?

Ortada fink atmak ne demek, ne ağır söz bunlar. >

Kardeşim siz şu tuallin denen üyenin göndermiş olduğu mesajlara genel olarak şöyle bir göz atsanıza!.. Neden bilmeden ortaya atlıyorsunuz ve tek taraflı olarak bizi itham ediyorsunuz? Bu mudur suret-i Hak’tan olmak?

Biz konuyu kapatmaya çalışıyoruz, siz habire körüklüyorsunuz. Cevap vermek istemememe rağmen, bizi polemiklerin içine çekmeye çalışıyorsunuz. Bizim açımızdan bu konu kapanmıştır, vesselam..


tuallin
< umuma yönelik bir söz olmayıp, sadece sizin şahsınıza yönelik olarak yazdım, bilginize.. >
Yakışır!!!Size de bu kelimeler Yakışır!!! Sizin öncelikle tasavvuf değil de ahlak bölümüne göz atmanız gerekiyor!!!

Bakın sözleriniz haddi aşıyor özür borçlusunuz!! ve bunu da yapacak nezakete sahip olmadığınız için ancak kaçarsınız

ve’s-Selam


hafiz_e
mumsema hocam ALLAH aşkına görmüyor musunuz yazılanları? bunlar ne menem sözlerdir ?"benim dediğim olsun" mantığıyla neler söyleniyor öyle..hocam müsade etmeyin lütfen bu konuların da uzamasına ve "fitne,fesat" karıştırılmasına izin vermeyin.artık bu konular çok uzadı…kimse samimi duygularıyla bir konuyu öğrnmek istemiyor.bilgisini isbatlama peşinde acayip derecede nefslerin yarışı söz konusu..
sükut edin artık sükut..


tuallin
< mumsema hocam ALLAH aşkına görmüyor musunuz yazılanları? bunlar ne menem sözlerdir ?"benim dediğim olsun" mantığıyla neler söyleniyor öyle..hocam müsade etmeyin lütfen bu konuların da uzamasına ve "fitne,fesat" karıştırılmasına izin vermeyin.artık bu konular çok uzadı…kimse samimi duygularıyla bir konuyu öğrnmek istemiyor.bilgisini isbatlama peşinde acayip derecede nefslerin yarışı söz konusu..
sükut edin artık sükut
.. >

hafiz_e kardeşim;

Okudunuz mu?  Yunus Süresi 62 ve 63 - Ruhül Beyan Tefsiri

fitne,fesat,nefis yarışı, samimi olmamak, benim dediğim olsun …..

kardeşim çok fazla zanla hareket etmişsiniz ve bu yorumla siz daha fazla tepki alırsınız haberiniz olsun..Ama hüsnü zan edip dediğiniz gibi sükut ediyorum…Şahsım adına hiçbirşey ispatlama niyetinde değilim lakin tepki de gereken yerde gösterilmeli haksızlığı izale edip hakkını alma çabası içindeki mağdura ‘geçimsiz insan’ imgesi yüklenmemeli…

Hz. Peygamber’in ifadesiyle, "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.”

Haksızlık karşısında bigâne kalmak, haksızlık edenlerde ‘yaptığım yanıma kâr’ duygusu uyandırarak, haksızlığın yayılmasına ve mesafe almasına sebebiyet vermektedir. Bu da bir Müslüman’a yakışmaz..

Yorumlarımla rahatsızlık verdi isem tüm kardeşlerimden özür diliyorum.Hakkınızı helal edin..

ve’s-Selam


tdm77
S.A. Kardeşler. baştan sona kadar okudum. ama çok üzüldüm. hani derlerya fındık kabugünu doldurmayan konular. ta kendisi kardeşimiz yapılan olay sadece seytanı sevindiriyor. yani seytan oturmuş gülüyor… 1 soru soruluyor. demekki bilmiyor! ama aldıgı cevap acayip… soruyu soran kardeşimize diyorum. kardeş sen soruyu yanlış kişiye sormuş
olabilirsin. sen üzülme inş. cevabını alacaksın…


OGOG
forumduasi.com/uye/60634-tdm77.htmltdm77, aradan geçmiş 1 hafta, insanlar ağzını tutmuşken niye kurcalıyorsun.

Niçin Fitilliyorsun
Niye fitneliyorsun


tdm77
buraya geleli yeni oldu. bak bakim ne zaman gelmişim. he bide sen müneccimmisin yoksa kalp gözü açık birimi! hı beni fitne ile yargılıyorsun… önce iyi düşün taşın tanı olayları biç sonra karşındakilerine fitneci de… akıllı olll

Okudunuz mu?  Bir Veliye Bende Olmak (Y. Sultan Selim)

OGOG
he kardaş, tekrar diyorum.
bak ne demişim,

< insanlar ağzını tutmuşken niye kurcalıyorsun.
Niçin Fitilliyorsun
Niye fitneliyorsun
>


tuallin
< he kardaş, tekrar diyorum.
bak ne demişim,
insanlar ağzını tutmuşken niye kurcalıyorsun.
Niçin Fitilliyorsun
Niye fitneliyorsun
>

es selamualeykum;

Abicim siz art niyetle bir şey söylemiyor olsanız da
Kardeşimiz yeni katılmış, Onun da art niyetle bir şey yaptığını düşünmemek gerek..

selametle..


tdm77
ALLAH C.C. Razı olsun..
(siz birbirinizi sevmedikce iman etmiş olmassınız.) biz birbirimize kardeş gibi olmamız. ve dış sorunlarla ugraşmamız lazımken bu düşmanlık niye???
nefs nefs nefs ay ikiye bölünmüş halen inanmamışlar. sizi ALLLAH C.C. Müslüman yapmış seçmiş. daha sorun ne. sen işine görevine baksana yaratılış görevine baksana ilim irfan ögrensene şu az zamanının kardeşlerine kötülük yapıp durursun. hiçmi kabire inmicen hiçmi hesap vermicen. olumsuz olacagına kendini kurtaracak iş yap…
1 de diyi canlara bana yaptıgın o kelimeler için sana kötü düşünmüyorum. 🙂
Hz. Peygamber’in ifadesiyle, "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.”
İnş. biz bunu tam anlamıyla anlayanlarsan oluruz…


mahir9292
bence memati bey çok ama çok haklı


tuallin
< bence memati bey çok ama çok haklı
>

Değerli kardeşim konuya yönelik yorum yazsanız:

Okudunuz mu?  Teslimiyet Kavramı

Kardeşimiz buraya bir konu açmış, zamanında da konu dışı tartışmalara girilmiş bu doğru olmayan birşeydi elbette. Kimsenin bu tartışmalara dönmeye niyeti yok,taraf tutar tarzda yoruma da hç lüzum yok şu halde…

Sözlerim sizi eleştirmek adına değil yanlış anlamayın, konuyu özüne geri döndürmenizde payınıza düşeni yapmanızdır istediğim..Gündeme geldikçe okuma imkanı bulanlar ve istifade eden kardeşlerimiz olacaktır ve konuyla alakasız ve tartışmaya dönmüş olan tüm yorumların da silinmesini;

Yetkili kardeşlerimizden rica ediyorum..(Yorumlar yorumlara yapılır hale geldi)

ve’s selam


tdm77
Evet silinmesi çok daha iyi olabilir…
Hakkınızı helal ediniz inş.


tuallin
< Evet silinmesi çok daha iyi olabilir…
Hakkınızı helal ediniz inş.

>

Değerli kardeşim varsa şayet helal olsun.. işi hak hukuk meselesi haline getirmek istemiyorum tabiki.Anlayışınız için ayrıca teşekkür ediyorum..

ve’s selam


tdm77
Bİ Mukabele.

A.S.


veli ne demek, veli nedir, veli ne demektir

Bu kategoride yer alan Tasavvuf ehlini inkar etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.