Anasayfa
1 Mart 2022, 19:51
Namazlar
Yönetici

Teravih namazı yalnız kılınır mı?

Teravih namazı yalnız kılınır mı?

Hoca
Teravih namazı yalnız kılınır mı


Teravih namazı yalnız kılınabilir. En sağlam görüşe göre, teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir. Teravih namazına, yarısında yetişen kimse, önce yatsı namazının farzını kılar ve daha sonra teravih namazını kılmak için imama uyar. Eksik kalan teravih rekatlarını, daha sonra kendisi tamamlar. Hatim ile teravih namazını kılmak sünnettir.

Okudunuz mu?  Sabah Namazının Sünnetinde Hangi Süreler Okunur


Cevap: Teravih namazı yalnız kılınır mı

islamdostu
yalnız kılınabilir ama camiye gidelim. Allah razı olsun


Cevap: Teravih namazı yalnız kılınır mı

imam
TERÂVİH

Sözlükte "rahatlatmak, dinlendirmek" anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir kavram olarak, Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan nafile namaza verilen isimdir. Namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehap olup buna tervîha denilmiştir. Sonra bu kelimenin çoğulu olan terâvih kılınan bu namaza isim olmuştur.
Terâvih namazı yirmi rekat olup, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (terâvih namazını) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 174). Nafile namazların münferid olarak kılınması daha faziletli olduğu halde, terâvih namazının cemaatle kılınması sünnettir. Hz. Peygamber terâvih namazını iki defa cemaatle ashaba kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaatle kıldırmamıştır (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177). Terâvih namazını iki rekatte bir selam vererek ve dört rekatin sonunda biraz dinlenerek kılınması müstehabdır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallâh demek) ve salavât ile meşgul olunur.
Terâvih namazını kıldıran imamın, okuyuşu uzatarak cemaati bıktırıp dağıtmamalı; çabuk kıldırarak namaza noksanlık getirmemelidir. Namazda kıraatin gereği gibi yapılmasına ve ta’dil-i erkana riâyet edilmesine özen gösterilmelidir.

Okudunuz mu?  Günahlar, denizlerin köpüğü kadar da olsa...

Cevap: Teravih namazı yalnız kılınır mı

Fetva Meclisi
teravih namazı tek başına kılınabilir mi

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, terâvih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)’in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber terâvih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177). Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Terâvih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, ne güzel bir adet oldu diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle Ömer mescitlerimizi Terâvihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın diye dua etmiştir (el-Muttekî el-Hindî, Kenzu’l-Ummâl, XII, 576).

Okudunuz mu?  Kıyamet günü insandan sorulacak ilk şey namaz

Kayıtsız Üye
Tesekkurler acıklayıcı bilgi veren arkadaşlara ve katılımcılara ALLAH .c.c razı olsun

çok güzel açıklamışsınız sınawıma yardımcı oldunuz çok teşekkur ederim 🙂


@hmet
teravih namazı cemaatle kılınabildiği gibi tek başına da kılınır


efextra
Benim bildiğim Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zaten teravih namazını evde yalnız kılıyordu. Hz. Ömer döneminde cemaatle kılınmaya başlandı.

Okudunuz mu?  Namazdan Sonra Estağfirullah Demenin Hükmü Nedir?

Kayıtsız Üye
Bu mübarek KADİR GECESİNDE çok lazım oldu.Bu yazıyı kim yazdıysa ALLAH c.c. ona hakkında hayırlısını nasip etsin.


Kayıtsız Üye
Canlı bomba korkusundan evde kılmak istiyorum ama bilmiyorum Nasıl kılacağımı


Kayıtsız Üye
çok yardımcı oldnuz sağolun Allah senden razı olsun 🙂

Okudunuz mu?  Namazı Terkin Dini Cezası

Allah razı olsun Tüm emeği geçenlerden😃


Kayıtsız Üye
zaten peygamberimiz (s.a.v) de teravih namazı nı evde tek başına kılıyordu diye biliyorum mümin kardeşim


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm kardeşim .evde tek başınada kılabilirsin teravi namazını .şöyle ilk önce yatsı namazını nasıl kılıyorsan kıl .yani normal kıldığın gibi kıl ve vitir vacip namazınıda teravi namazını kıldıktan sonra kılıyorsun .teravi namazı nasıl kılınır hangi sureler okunur diye yaz gogule rahatlıkla öğrenip kılabilirsin

Okudunuz mu?  Cuma namazı ve zuhr-i ahir

teravih namazı tek başına kılınır mı, teravih namazı cemaatle mi kılınır, teravih namazı evde kılınır mı

Bu kategoride yer alan Evvabin Namazı (hadis ve izahı) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teravih namazı yalnız kılınır mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.