Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:47
itikad
Yönetici

Cennet-Cehennem arasında bir yer var mı??

Cennet-Cehennem arasında bir yer var mı??

iliman
Mehmet Paksu’nun yazısı
Cennetle Cehennem arasında üçüncü bir yer var mıdır?
"Hocam, âraf ehli diye bir grup insandan söz ediliyor. Bunlar kimlerdir? Cennetle Cehennem arasında üçüncü bir yerde kalanlar mıdır? Burası nasıl bir yerdir? Bunlar hangi gruba dahildirler?" Âraftakiler kimlerdir? Cennete, Cehenneme de girmeyen insanlar mıdır? Yoksa Cennetle Cehennem arasında "orta" bir bölge midir? Yahut sevaplarıyla günahları eşit olup da "arada" kalmış kişiler midir?

Okudunuz mu?  Cehennemin Katları Ve Çukurları Hakkında

Kur’ân bu meseleye müstakil bir yer verir. Uzun bir surenin adı da olan Âraf Suresi’nde konu, âraf ve âraftakiler şu bilgiler verilir: "Cennet ile Cehennemin arasında bir sur vardır. Orada bulunan Âraf ehli kimseler, cennet ve cehennem ehlinin hepsini yüzlerinden tanırlar.

Okudunuz mu?  Hadislerle Cehennemin Özellikleri

Onlar cennet ehline, ‘Size selam olsun’ diye seslenirler. Kendileri Cennete girmemiş, fakat girme isteği içindedirler. "Gözleri Cehennem ehline çevrildiğinde ise, ‘Ey Rabbimiz!’ derler. ‘Bizi zalimler topluluğu ile beraber bulundurma."

"Âraf ehli, yüzlerinden tanıdıkları Cehennemliklere seslenirler ve derler ki: ‘Ne dünyadaki taraftarlarınızın çokluğu, ne servetiniz, ne de büyüklük taslamanız size bir fayda vermedi. "Allah onları rahmetine eriştirmez, diye yemin ederek küçümsediğiniz kimseler şu Cennet ehli olan zayıf ve fakir mü’minler miydi?’ Siz de ey mü’minler, girin Cennete! Size ne bir korku vardır, ne de mahzun olursunuz." 1

Okudunuz mu?  Cehennemin Vadileri Dağları Kuyuları Ve Nehirleri

Kur’ân çok açık bir şekilde Âraf ehlini tanımlar. Bu âyetleri tefsir eden âlimlerin çoğunun ortak görüşü "Âraf"ın Cennetle Cehennem arasında bir perde, yüksek bir sur ve tepeler anlamına geldiğidir." İbn Abbas ise Âraf ehlini "Sırat köprüsü üzerinde bulunan şerefelerdir" cümlesiyle açıklar. Hasan-ı Basrî’ye bir keresinde, "Âhirette Cennetliklerle Cehennemlikleri yüzlerinden tanıyan birtakım insanlar vardır" deyince, etrafında bulunanlar, "Bunlar sevap ve günahları eşit olan kimselerdir" derler.

Okudunuz mu?  Kuranda cennet ve cehennem kelimeleri

Ellerini dizlerine vuran Hasan-ı Basrî, "Âraf ehli, Allah’ın, Cennet ve Cehennem ehlini birbirinden ayırmak için tayin ettiği insanlardır. VAllahi, bilmem, ama bunlardan bazıları şimdi beraberimizdedir" cevabını verir. 2 Âraftakilere, "Âraf" denmesinin sebebi ise, onların, Cennetlikleri ve Cehennemlikleri amellerine göre tanımalarıdır.

Yine tefsirlerimizde açıklandığına göre, Cenab-ı Hak, "Mizan"da sevap ve günahları tartıp, Cennetlikleri ve Cehennemlikleri ayırdığı zaman, sevapları ve günahları eşit gelenleri bir süre bekletecek. Sırat köprüsünün yanında bulunan bu kimseler, Cennetlik ve Cehennemlikleri tanıyacaklar. Cennet ehlini gördükleri zaman, "Allah’ın selamı sizin üzerinize olsun" diyecekler.

Okudunuz mu?  Hırsızlık yapan cennete girer mi

Sol taraflarına baktıkları zaman da cehennem ehlini görecekler. Bulundukları yerde Allah’a sığınarak, "Ya Rabbi, bizi bu zalim topluluktan kılma" diye dua edecekler. Cennetlikler ve cehennemlikler yerlerine gittikten sonra Cenab-ı Hak onları rahmetiyle bağışlayıp cennete alacaktır. 3

Sevgili Peygamberimiz de Âraf ehli hakkında kendisine yöneltilen bir soru üzerine şu açıklamayı yapar: "Cenab-ı Hak kullarını ayırıp hesabı bitirdikten sonra, kalan kullarına da, ‘Sevaplarınız sizi Cehennemden kurtardı, fakat Cenneti hak edemediniz. Sizi Ben rahmetimle cehennemden âzat ediyorum. İstediğiniz Cennete giriniz’ buyuracak." 4 Demek ki, Cennet ve Cehennemden başka öbür âlemde Yüce Allah’ın yaratmış olduğu üçüncü bir "ara" bölge söz konusu değildir.

Okudunuz mu?  Bediüzzaman'ın Talebelerinden Ahir Zaman Müjdeleri

1 Âraf Suresi, 47-8.
2 et-Tefsirü’l-Kebir, 14:87.
3 Câmiü’l-Beyan (Taberî Tefsiri) 8: 136-9.
4 A.g.e


Cevap: Cennet-Cehennem arasında bir yer var mı??

Şema
Allah razı oslun Araf bilgileri için


Cevap: Cennet-Cehennem arasında bir yer var mı??

Kayıtsız Üye
Allah Razı Olsun bilmiyordum Arafta olanların nereye gideceğini çok teşekkürler.

Okudunuz mu?  Dünyada İki Yüzlü Olanların Ahirette Ateşten İki Yüzü Olacağına Dair

cennet cehennem arası, cennetle cehennem arasında bulunan bölge, cennet ile cehennem arası

Bu kategoride yer alan Ahirette hangi dil konuşulacak? Bilinen delili başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cennet-Cehennem arasında bir yer var mı?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.