Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:44
Ahlak
Yönetici

İslamda Sağ ve Sol eli kullanma

İslamda Sağ ve Sol eli kullanma

Hoca
Peygamber Efendimiz (asm) yemek ve içmek için sağ elini kullandığı gibi; (1) sağ el ile almayı, sağ el ile tutmayı, ayakkabı ve elbise giymeye ve abdest almaya sağ taraftan başlamayı tavsiye buyurmuştur. (2) Şu halde yemek ve içmekte sağ eli kullanmak, diğer bütün işlere ise sağdan başlamak sünnettir. Sol el ile yemek ve içmenin tek zarûreti, sağ elin olmamasıdır. Sağ el var oldukça, sol eli yemek ve içmek için kullanmak mekruhtur.

Okudunuz mu?  Tuvalet adabı

Sağdan başlamak ile sağ eli kullanmayı birbirinden ayırt etmemizde fayda vardır. Bir çok işte sağdan başlamak sünnettir; fakat işin devamında sol eli veya sol ayağı kullanmak zarûret olduğundan mubah bulunmaktadır. Söz gelişi ayakkabı giymeye sağdan başlanır; ama hemen ardından sol ayağa da ayakkabı giyilir. Abdest almaya sağ taraftan başlanır; ama hemen ardından sol taraf da yıkanır ve ihmal edilmez.

Okudunuz mu?  Eve Giriş çıkış sırasında görgü ve Adab

"Devamlı kullanma" konusunda sadece yemek ve içmekte sağ el sünnettir. Diğer fiillerde (yazı da dahil) sağdan başlamak kaydıyla, iki elden hangisi daha yetenekli ise, o el kullanılabilir. Bu durumda;

A) Mekruh olan: 1-Tahâreti sağ el ile yapmak, 2-Diğer bütün işlerde soldan başlamak, 3-Yemek ve içmekte sol eli kullanmaktır.

Okudunuz mu?  Kapı çalma Ve Izin Isteme âdâbı

B) Sünnet olan ise: 1-Tahâreti sol el ile yapmak, 2-Diğer bütün işlerde sağdan başlamak, 3-Yemek ve içmekte sağ eli kullanmaktır.
(1)Câmiü’s-Sağîr, 1/281; (2)a.g.e., 1/286, 1/469


Cevap: İslamda Sağ ve Sol eli kullanma

rana
hamd olsun bu sünneti uygulayanlardanim:)
Rabbim uygulayanlardan eylesin..
Allah c.c. razı olsun


Yanıt: İslamda Sağ ve Sol eli kullanma

nursena
ben solak olduğum için çok zorlanıyorum arkadaşlar benim için dua edin inşAllah.ama ne kadar zorlansam da sağ elimi kullanmaya gayret ediyorum,özellikle de yemek yemekte zorlanıyorum. :(ALLAH ben ve benim gibi kullarının yardımcısı olsun….

Okudunuz mu?  Güzel ahlakla ilgili hadis ve ayetler

Soru: İslamda Sağ ve Sol eli kullanma

rana
< ben solak olduğum için çok zorlanıyorum arkadaşlar benim için dua edin inşAllah.ama ne kadar zorlansam da sağ elimi kullanmaya gayret ediyorum,özellikle de yemek yemekte zorlanıyorum. :(ALLAH ben ve benim gibi kullarının yardımcısı olsun…. >
Rabbim yardımcın olsun nursena, aklinda olup gayret etmen bile çok güzel Rabbim kolaylik versin..


nursena
Allah yardımcım olsun o zaman ne diyim:(

Okudunuz mu?  İnsan Ilişkileri Ve Görgü Kuralları

faydalı bilgiler için Allah (cc) razı olsun hocam.


maycbak
S.A sol elle yıyen kişi hemen istifra etmelı yanı kusmalı ardından tövbe edip tövbe namazı kılmalı vede birde sadaka verıp rabbımizden af dılemelı ….dıyeceksınkı amma da katı kurallar saydın hayır sahabeyikram yemeğe oturduklarında sol kollarını vucudlarına bağlarlarmış olurya kazayla sofraya gıderde ağzımıza bir lokma koyarız diye peygamber efendimiz sol elle yıyıp içmenın nedenli günah oldugunu yukarda acıkladığım gibi hadisi şerıfınde bizlere anlatmıştır Not: sol elle yemek günah olduğu gıbı sağ ele yardımcı olarak kullanılırsa sevap tır evet yanlış yazmadım birşeyı yerken sağ elle ağzımıza götürürken ağırlığı sağ elde olmak kaydıyla sol elle takviye yapıp yemek de sevaptır ama kesınlıkle sadece sol el kullanarak yemek kesınlıkle içki içmek kadar haramdır..

Okudunuz mu?  Allah'a Tevekkül Etmek

mum
dinimizde sol eli kullanmak
sol eli ilgili hadisler

"Hiç biriniz küçük abdest bozarken erkeklik uzvunu kesinlikle sağ eliyle tutmasın, sağ eliyle silinmesin, bir şey içerken kabın içine solumasın!"
(Buhârî, Vudû 19, Eşribe 25; Müslim, Tahâret 63)


Kayıtsız Üye
Adak adadigimiz sadakayi sol elle vermekte bir sıkıntı varmı

Okudunuz mu?  Allah Selamet Versin

adak adanan sadakanın sol elle verilmesinin bir sakıncası varmı


arifselim
Hayırlı işleri sağ ile yapmak sünnettir ve fazilettir. Ancak sol el ile yinede sadaka verilebilir, adak olan her ne ise verilebilir veya kurban kesilebilir. Sağ el ile daha faziletli olsa da yinede sol el ile caiz olur.

Okudunuz mu?  Haya Dersi

Kayıtsız Üye
Guzel kardeşim ameller niyete göredir senin niyetin neyse önemli olan o sağ el sol el nedirki niyetine gitmek için sağ ve solu kullansan sana kim ne diyebilirki kim ki o Allahın sana bahsettiği o güzelliği karayabilirki sol olsun ne farkeder onu Allah yaratmadimi cahil olmayın kimim kimden üstünlüğü varki dusunceni hakir goruyosun Allah hepimize beyin vermiş düşünmek için lütfen acizlestirip Dinimizi hakirlesltirmeyin

Okudunuz mu?  Hastalık ve musibetler sabırla güzelleşir

dinimizde sol el , DİNDE SAĞ AYAKLA, sol eli kullanmak günah mıdır

Bu kategoride yer alan Tuvalet Adabı - kısaca maddeler halinde başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Sağ ve Sol eli kullanma Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.