Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:35
sizden1
Abone

Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?

Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?

sevgiii
s.a.ben namaz kılarken secdede oturduğumda sol ayağımızın üzerine oturmak lazımmış ama ben oturamıyorum sağ ayağıma oturuyorum.birşey olurmu?


oturuş Şekli ( namazda ) nasıldır?

mumsema
< s.a.ben namaz kılarken secdede oturduğumda sol ayağımızın üzerine oturmak lazımmış ama ben oturamıyorum sağ ayağıma oturuyorum.birşey olurmu? >
ve aleykumusselam ve rahmetullah.

Namazda Oturuş Şekli

İlk veya son oturuşlarda, sol ayak yan yatırılıp üstüne oturulur. sağ ayak ise, parmakları üzerine dikilerek, parmaklar kıbleye doğru yöneltilir. ellerin parmakları tabiî şekilde uyluklar üzerine konur. dizler tutulmaz. vücud dik tutularak kucağa doğru bakılır. kadınlar ise, her iki ayağını da sağa doğru yatırarak otururlar.

Namazdaki oturuşlarda üstte anlatıldığı şekilde oturmak sünnettir. Mazeretsiz sünnete uygun oturulmadığı takdirde, sevabından mahrum olunur, fakat namazları makbuldür..
Mazeretten dolayı oturamayanlar inşaAllah sevabına naildirler.

Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?


Yanıt: Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?

Fakı
Sağ ayağı dikemiyorum bende . :/
Denedim denedim ya kayıyor ya da oturamıyorum öyle .
Zamanla düzeltirim inşAllah .

Okudunuz mu?  Tövbemi bozdum zil zurna sarhoş oldum

Soru: Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?

Berât1
fakı kardeş şimdiden alışsan çok iyi olur yoksa alıştığın gibi gidersin
hocamın dediği gibi hazır kılmış oldruğun namazın sevabından mahrum olma diyorum bazı görüyorum yaşlılarda oturuş şekli ayakları çarpraz şeklinde oturuyorlar oda hoş olmuyor ya bilmiyor yada oturamıyor


Fakı
VAllahi berat kardeş bu cevabı verdikten sonraki namazda başladım ayağı kaldırmaya .
İlk günlerde inanılmaz ağrı oluyordu . Sanki parmağım teşehhüdde otururken çıkacakmış gibi hissediyordum .
Şimdi öyle oturmayınca bir garipsiyorum . 🙂
Alıştık Allah’a şükür .
Allah razı olsun . 🙂


lsuersoy
Selamun alyeküm , kardeşlerim.

5 vakit namaza yeniden başladım 1 ay oldu , daha öncede 2010 Nisan-Ekim aylarında 5 vakit kılmıştım , fakat bu sefer bir problemim var, teşehhüd oturuşunda sünnete uygun oturmaya çalışıyorum , sağ ayağımda 2 haftadır bir ağrı var ve bu ağrı yüzünden doktora gittim , herhangi bir çıkık , çatlak , kırık yok , "belki zedelenme olabilir" dediler.3-4 hafta üzerine fazla basma dediler…bir anlamda teşehhüdde sünneti terk etmem gerekti , 1 hafta ara verdim ağrılar sıfıra indi , regaip kandilinden beri teşehhüdde sünnete uymak istedim , ağrılar yine başladı….ama bu ağrılar artık 24 saate yayılmaya başladı…şu an bile bu yazıları yazarken bir ağrı bir yanma var parmak eklemlerim de…Benim merak ettiğim bu ağrılar sünnete devam edersem mi geçecek , yoksa , taksit taksit sünneti bozarak ağrılardan kurtulabilirmiyim…Yaşım 34 , tecrübelerinizden yararlanmak ve doğru olanı yapmak istiyorum..Teşekkürler…

Okudunuz mu?  Hz.Adem in oğulları ?

Rahman İslam
S.a

Benimde sağ ayağımı dik tutamama gibi bir problemim var ne yapsam olmuyor çok mu büyük ondan mı acaba 🙂 bir şey yapmalı ama ne ??


Yağız
Arkadaşlar ben 13 yaşındayım 5 vakit namaza başladım ama oturuşum düzgün değil sanki ayaktaymışım gibi ayağımın üstüne değil de daha dik duruyorum hani oturamıyorum oturunca da çok aşırı acıyor düzeltmeye çalışmalımıyım yoksa sıkıntı olmaz mı 🙁 saygılar sevgiler hürmetler şimdiden

Okudunuz mu?  Vitir namazı imamı azama göre imsaktan sonra kılınabilirmi? kılınır diyen hanefi müctehid varmı?

Hoca
Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir?

Resimli kadın ve erkek namaz oturuş şekli


Kayıtsız Üye
Slm bende ayağımıı yere çaprazlama koyuyordum inşAllah düzeltirim


Kayıtsız Üye
Kardeşler sağlık açısından mazeret varsa namaz kabul olur. Niyetimiz halis olduktan sonra.
Dinimiz kolaylık dinidir.


Kayıtsız Üye
çok kolay bir şekil isteyen yapar teşekkürler 🙂


Kayıtsız Üye
Ben ayak ayak üstüne atarak sağ ayak parmağını dikiyorum olur mu


Kayıtsız Üye
Esselamu aleykum. Evt erkeğin oturusu anlattiginiz gibi ve bu sahih sünnetle sabit. Ancak kadının oturuşunun bu şekilde olduğuna dair deliliniz nedir kardeşim??
Rasulullah beni nasl namz kılar gorduyseniz siz de öyle kılın buyuruyor. Ve yine amel noktasında kadın erkk eşittir buyuruyor.
Buna göre kadın ve erkek aynı şekilde namz kilar.Allah en doğrusunu bilendir.


arifselim
Ve aleykum selam kardeşim. Bu konuda bir kaç zayıf rivayetten başka kadının namazını erkekten ayıran başka bir hadis yoktur. Kadının bazı yerlerde erkekten farklı namazı hakkındaki görüşlerin nedeni fakih alimlerinin bu şekilde kadının tesettüre daha uygun bir hal alması içindir demişlerdir. Bu konuda İbni Abidin’inde bir görüşü olarak şu eserde şöyle bir görüş geçmektedir:

Okudunuz mu?  Tasavvufa başlamak istiyorum yapmam gereken nedir?

"Tekbirde ellerini omuz hizasına kadar kaldırır, sağ elini memelerinin altında (doğrusu üstünde olacak) solunun üzerine koyar (kavrayıp tutmaz), secdede karnını uyluklarına değdirir, ayırmaz. Rükûda ellerini, parmak uçları dizine ulaşacak şekilde uylugu üzerine koyar (dizini tutmaz) el parmaklarının arasını açmaz, secdede dirseklerini kaldırmaz, tahiyyatta teverrük yaparak oturur (sol kalçası üzerine oturarak ayaklarını sağına doğru yan yatırır), erkeklere imam olamaz, kendi aralarında cemaat yapmaları da mekruhtur, yaparlarsa imamları önde değil ortada bulunur." (Zeyla’i, Tebyin I/l18)

Sonuç olarak değerli kardeşim:

"Namazın ne farzları ne vacipleri ne sünnetleri ne de edepleri konularında kadınla erkek arasında bir fark yoktur. Dolayısı ile bu zikredilen farklar kadını daha tesettürlü kılar gerekçesi ile fıkıhçıların güzel bulduğu farklardır." (Hindiyye, I/73)

Okudunuz mu?  Kabristanda Kur'an-ı Kerim okumak bidat mi? bayanlar kabristanda Kur'an okuyabilir mi

Meral Hanım
Ben de 44 yaşında bir bayanım malesef birkaç senedir namaz kılıyorum. Sol ayağım ve bacağım namazdaki oturuşumdan dolayı nerdeyse devamlı ağrıyor. Yanlış oturupta namazım kabul olmuyordur diye endişe edip üzülüyorum. İnşAllah kabul oluyordur


mum
< Yanlış oturupta namazım kabul olmuyordur diye endişe edip üzülüyorum. >
Namaz oturuşu nasıl olursa olsun bir zararı yok namaz makbuldür.


AdlaN
S.A. Ben oturuyorumda amma vucudumdaki ağılık sola doğru kayiyo sakincasi varmi?


Kayıtsız Üye
namaz kılarken oturuşta ayağımı sağ tarafa değil sol taraf doğru atıyorum sağlık problemimden dolayı.Çok üzülüyorum ama olmuyor namazlarım eksikmi olur acaba?


arifselim
– Aleykum selam. Namazda oturuşta yeni başlayanlar için ilk başlarda biraz sıkıntı olabilir ama bu zamanla geçer. Oturuşta yana doğru biraz fazla kaymanın bir sakıncası yoktur.

– Bir sağlık sorunun varsa bir sakıncası yoktur. Zaten sağ ayağı dikmek farz değil sünnettir. Bu durumda namazında bir eksiklik de olmaz.

Okudunuz mu?  Kur'an da Uzatma harfleri ile ilgili yardım.

Acizanekul
Sol ayak uzerine oturuken bütün sol ayak parmak uçlarının yere degmesi şart mıdır ,bazen birkac parmak uclari havada kalabiliyor sol ayagin parmak uçları ozellikle ustteki parmaklar


imam
< sol ayak parmak uçlarının yere degmesi şart mıdır >
Oturuş halinde şart değildir, secde halinde iki ayağı dik tutup bir kaç parmağı yere değdirmek şarttır


Kayıtsız Üye
MaaşAllah sana kardeşm benim. Yaşıtlarına örneksin..


Çaylak2017
Ben de yeni namaz kılmaya başladığım, yaşım biraz ilerlediği ve epey şişman olduğum için sünnete uygun olarak sol ayağımı yan çevirip üstüne oturup sağ ayağımı da dikemiyorum. Onun yerine ayaklarımın üst tarafı üzerine oturuyorum. Bir sakıncası olur mu?


Kayıtsız Üye
ben sünnete uygun oturduğum zaman ayağım acıyor ve hızlı okumaya başlıyorum bir an önce kalkmak içim rahat olduğumuz şekilde orurabilirmiyiz


arifselim
Sünnete uygun bir şekilde oturmaya devam edersen bir süre sonra tamamen alışırsın Allah’ın izniyle. Başka türlü bu sevaptan mahrum kalırsın. Sünnete uygun bir şekilde oturmaya devam etmeni tavsiye ederim.

Okudunuz mu?  Cennetlik kadınlarada gilman mı verilecek? Cennetlik eşler birbirini tanımayacak mı?

Kayıtsız Üye
Hayırlı geceler namazda oturuş şekli ile ilgili soru soracağım bense beş fıtığı var namaz kurallarından bayan oturuş şekli ile oturamıyorum oturduğumda benim yana kaydığı için çok acı hissediyorum ve kalkmakta zorlanıyorum ben iki ayağımı kenarlara doğru açarak oturuyordum fakat bana böyle olmaz diyorlar ama bense diğer şekil tutamıyorum bu konuda beni bilgilendirir misiniz Allah razı olsun


mum
Sağlık sorunu varsa rahat edebileceğiniz şekilde oturabilirsiniz.


7velh0
Ya hocam Allah rızası için nasıl oturacaz ya oturamıyorum 🙁 . Ayağım uyuşuyor boyumda uzun.Parmaklarım çok acıyor böyle yapınca sizde ilk yaptığınızda böyle şeyler oldu mu ?


Kayıtsız Üye
Ben anlamadım .ilk ve son oturuşlarda öyle oturuyoruz tamam anladım .mesela akşam namazının 2cı rekatında nasıl oturulur onu anlamadım


ACİLSERVİS
İlk oturuş dediğimiz şey zaten ikinci rekat demektir. Oturuş demek tehiyyata oturduğun zamana denir.

Okudunuz mu?  Müzik Konusunda Nefsimi Yenemiyorum

Kayıtsız Üye
Hocam tahiyyat oturamıyorum. Oturduğumda da çok acıyor. Namazım doğru mu ?


ACİLSERVİS
Ayaklarının üzerine gerçekten oturamıyorsan tahiyyata oturacağın zaman ayaklarını öne doğru uzatabilirsin.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bu konuyu bende zamanında çok araştırdım. Ayağım büyük olduğu için de dikemiyordum. Parmaklarım ağrıyordu. Biraz gayret gösterince zamanla oturuyor. Tabi herhangi bir sağlık problemine sebebiyet veriyorsa kesinlikle terk etmelisiniz. Çünkü bu vücudu eziyet edesiniz diye vermedi Rabbim bize. Bir de en önemli nokta. Bu bir sünnet. Yapılmaması bir şey kaybettirmez. Yapılması sevaba sebep olur inşAllah.


vel Fecr
< Arkadaşlar bu konuyu bende zamanında çok araştırdım. Ayağım büyük olduğu için de dikemiyordum. Parmaklarım ağrıyordu. Biraz gayret gösterince zamanla oturuyor. Tabi herhangi bir sağlık problemine sebebiyet veriyorsa kesinlikle terk etmelisiniz. Çünkü bu vücudu eziyet edesiniz diye vermedi Rabbim bize. Bir de en önemli nokta. Bu bir sünnet. Yapılmaması bir şey kaybettirmez. Yapılması sevaba sebep olur inşAllah. >
sünnet konusunda biraz daha dikkatli davranmamız gerekiyor.
nasıl olsa sünnet ile başlamamalıyız cümleye.
unutmayalım sünnet farzlara kalkandır onları koruyucudur.
sünneti hafife almak müslümana yakışmaz.

Okudunuz mu?  Namazların rekat sayısının hikmetleri nedir

dediklerimden bu sünnet illede yapılacak manasını çıkarmayın. demek istediğim genel manada sünneti hafife alma gibi bir yanlışa düşmeyelim.
bakarsın yaptığımız bir sünnet hareketten dolayı, ibadetimiz kabul olur belki onunla cennete gireriz.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bende aynı dertten muzdaribim. Sağ ayağımı dikemiyorum. öyle bir acıyorki oturuşum bozuluyor. Epey denedim ama olmuyor. Namazım fesat oluyor acıdan. Şimdi burda herkes nasıl oturulacağını anlatmış onu bizde biliyoruz. Ama oturamıyorsak napacaz onu deyin hele. Sorumun cevabını almak için araştırıyorum. Ha bire bozuk plak gibi şöyle olmalı diyorsunuz. Oturamıyorsak o şekilde ne yapmamız gerekiyor SORUMUN CEVABI NI arıyorum. Nasıl oturulur diye sormuyoruz. Hayırlı geceler. Ramazan-ı Şerifiniz Hayırlı olsun.

Okudunuz mu?  Aklımdan vesveseler çıkmıyor

Ensar
Namazda oturmakta zorluk çekiyorsanız size rahat geldiği şekilde ayağınızı dik tutmadan oturabilirsiniz.

Namaz da adaplar vardır, bir ayağı dik tutup diğer ayağı altından geçirerek oturmak namazın adaplarındandır, bunu yapmamak şartıyla sadece adaba aykırı bir şey yapmış olursunuz. Oturuşu yapamıyor sanız ayak ayak üstüne de oturabilirsiniz, bu oturuş namazınıza engel bir durum değildir sadece adabına uymamış olursunuz. Selametle kalın.


namazda oturuş, namazda oturuş şekli, namazda oturuş şekilleri

Bu kategoride yer alan Hatim Duası Hatime başlamadan önce yapılması gereken dua ve başka vazifeler var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda Oturuş Şekli. Namazda Sünnete uygun oturuş ve hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.