Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:46
kadin
Yönetici

Adetliyken tırnak kesilir mi?

Adetliyken tırnak kesilir mi?

Hoca
Adetliyken tırnak kesilir mi?

Cünüp kimse gusletmedikçe (cünüpken) tıraş olmamalı, tırnak kesmemeli, bedeninden herhangi bir parçanın ayrılmasına sebep olmamalıdır. Bunları gusledip temizlendikten sonra yapmalıdır.

Cünüp olan kimsenin yıkanmadan tıraş olması ve tırnak kesmesi haram olmasa da iyi değildir. İmam-ı Gazali. İhyâü Ulum ed-Dîn kitabında şöyle diyor: Cünüp olan kimsenin tırnak kesmesi, tıraş olması, etek ve koltuk altını temizlemesi, kan aldırması veya vücuttan herhangi bir parça kopartması uygun değildir. Çünkü âhirette bütün vücud geri döneceğinden yıkanmadan kesilen veya tıraş olunan şey cünüp olarak dönecektir.
(Mügni’ I -Muhtaç, c. I. s. 75; Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar )

Niçin cünüpken değil de yıkandıktan sonra yapmalı bunları?

Okudunuz mu?  Cennette Kadınlar tesettürlü mü olacak yoksa tesettürsüz mü ?

İnsan mükerremdir ve onun mükerrem olan bütün azalarına itina ve saygı gösterilmelidir. Bu, tırnak da olsa, ait olduğu bedenden kirlilik halindeyken ayrılmamalıdır.

İşte bu incelikten dolayı insan bedeninden kıl, tüy, tırnak parçaları gibi şeyleri cünüpken kesip atmamalıdır.

Şayet cünüpken tıraş olur, tırnak keser, bedeninden herhangi bir parça ayrılmış olursa guslüne bir zarar da gelmez, mani filan da olmaz. Sadece (mekruh) işlemiş olur. Bu da böylece biline.

Okudunuz mu?  Müslüman Bir Annenin Gelin Kızına Nasihati

Muayyen ve lohusa hali devam eden hanımlar için de böyledir. Onlar da bu müddet içinde böyle bir temizlik yapmamalı, bu halden çıktıktan ve guslettikten sonra böyle temizliği yapmayı tercih etmeliler.

Şayet yaparlarsa elbette bir şey de lazım gelmez. Gusül (arz ettiğimiz gibi) sahih olur. Bir vesveseye kapılmaya da gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Evlilikle ilgili hükümler

Kadınlar adet ve lohusa dönemine girmeden önce beden temizliğini yapmaya özen göstermelidir. Ancak özellikle lohusa döneminin uzun olması nedeniyle beden temizliğine tekrar ihityaç olursa bunlar için bir özür olabilir.

Ahmed Şahin


Cevap: Adetliyken tırnak kesilir mi?

nigmae
Ancan bende kesilebileceğini duymuştum.Hatta guslun sıhhati açısından daha iyi olacağı söylenmişti.Tabi bunu saç için değil tırnak kesmek için söylüyorum.Şimdi biraz kafam karıştı.Galiba en doğrusu tırnakları kesip cünüp olup ondan sonra gusletmek..

Okudunuz mu?  Kadınlar regilken adetliyken dua okuyabilir mi?

Cevap: Adetliyken tırnak kesilir mi?

Kayıtsız Üye
Adet hali bir ezadır diye gecmekte ayeti kerimede.Bir pislik hali oldugunu neye dayanarak söylemektesiniz.Ve şeytan çocuklarını insanların tırnakları arkasına saklar,mana tırnak arasındaki pislik ve mikroptur düşüncesiyle tırnak kesilmemesini doğru göremiyorum.nacizane.


Cevap: Adetliyken tırnak kesilir mi?

Hoca
< Galiba en doğrusu tırnakları kesip cünüp olup ondan sonra gusletmek.. >
tereddütte kalmayın adet ve cünüpken tırnak ve saç kesiminde dini hiç bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Evde hiç kimse yok iken çıplak durmak ve çıplak yıkanmak günah mıdır?

Kayıtsız Üye
Tırnaklarımı sünnet olduğu için cuma günleri kesiyordum.Perşembe günü adetim geldi. Ee tırnaklarım da uzadı ne yapayım yani ben şimdi 1 hafta boyunca tırnak kesmeyeyim mi? Her ne kadar yıkasakta içine mikrop pislik kaçıyor.Ben bu şekilde yemek yapıyorum.Bu yaptığım yemek ne kadar temiz oluyorsa artık herkes yiyor.Kafam karıştı ,yok mu bir yardım eden? Ablama "saçımızdan istemeyerek kopan saç ne oluyor,o da mı geri dönüyor?"dedim. "o istemeyerek olan birşey"dedi.Ben tırnaklarımı çok mu isteyerek kesiyorum sanki.. Temiz olsun diye yapıyoruz.Temizlik imanın yarısı değil midir zaten

Okudunuz mu?  Çene altını kapatmak

kayıtsız üye
Arkadaşlar bana göre de adet halindeyken tırnak kesilebilir.Çünkü tırnak uzunsa ve içine kir giriyorsa sağlık açısından bir sakınca oluşturabiliyor tabii ki.. Ben tırnaklarımı adet halindeyken kesiyorum ve gusül abdesti alırken kestiğim tırnakları da yıkıyorum ve atıyorum. Kısaca onlar da gusül almış oluyor ve bence bir sorun teşkil etmiyor dinimiz açısından böylece.. İYİ GÜNLER..

Okudunuz mu?  Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

Aihl17
Bana adetliyken tırnak kesmenin günah olabileceği batıl inanç gibi geldi ama arkadaşım söyleyince içime kurt düştü günah mıdır acaba?


arifselim
Yukarıda hocamızın da belirttiği gibi adetliyken veya cünüpken tırnaklar ve saçlar kesilebilir. Bunun dini açıdan bir yasağı veya günahı yoktur. İçiniz rahat olsun.

Okudunuz mu?  İslamda hamilelikte cinsel ilişki

Kayıtsız Üye
Mekruhtur diyor. Mekruh demek günaha en yakın olan davranışlardır. Günahın bir alt kademesi gibi düşünülebilir. Hocamız sizin anladığınız şeyi anlatmıyor yazısında .


adetliyken tırnak kesilir mi, adetliyken tirnak kesilir mi, adetliyken tırnak kesmek

Bu kategoride yer alan Cinsiyet değiştirmenin hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adetliyken tırnak kesilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.