Anasayfa
17 Ocak 2023, 20:26
sizden04
Abone

Cariye-hür kadının kıyafet farkı

Cariye-hür kadının kıyafet farkı

tanur
İslamiyetin ilk yıllarında günümüze değin hür kadınlarla cariyeler arasında günlük hayatta ve namaz kılarken kıyafert farkı var mı?


Cevap: cariye-hür kadının kıyafet farkı

Hoca
< İslamiyetin ilk yıllarında günümüze değin hür kadınlarla cariyeler arasında günlük hayatta ve namaz kılarken kıyafert farkı var mı? >
Hürlerin avret yerleri el ayak ve yüz dışında heryerdir. Cariyelerin avret yerleri ise erkek gibi diz ile göbek arasıdır.


Yanıt: cariye-hür kadının kıyafet farkı

tanur
Cariyeler bu şekilde mi namaz kılıyorlardı?Aklım çok karıştı aynınlatırsan sevinirim mum.Şimdiden ALLAH razı olsun.


@mir
Bu konu hakkında M. Zeki Duman’ın Kur’an’ı Kerim’de Örtünmenin Sınırları, İpek Yayınları, İst.2008 künyeli kitabın son bölümünü okumanızı tavsiye ederim.
Kısaca özetlersek mü’min erkek ve kadınların iffetli olmaları ve gözlerini haramdan sakınmaları, namuslu yaşamak isteyen cariyelerin zinaya zorlanmaması vb aeytleri delil getirerek iffetlice örtünmek isteyen cariyelerin örtünmelerinin engellenemeyeceğini savunmaktadır.

Okudunuz mu?  Allahım Yarabbim ya ResulAllah

< Hz ömer hür kadinlara özgü örtüyü kullanan cariyelere asa ile vurarak yasakliyordu.
engelliyordu >

Ömer (ra) cariyelere zorla göğüslerini mi açtırıyordu yoksa sadece başlarını mı?
üstelik bunun delili nedir?
eğer böyle yapıyorduysa Ömer (ra)’ın delili ve gerekçesi nedir?

< Ahzab Süresi ayet 59 Kurtubi tefsirinden alıntı:

59- Ey Peygamber! Zevcelerine, kızlarına ve mü’minlerin hanımlarına de ki: "Cilbablarını üzerlerine giysinler. Bu onların tanınıp incitilmemden için daha uygundur. Allah bağışlayandır, merhamet buyurandır."

2- Ayetin ve Cilbaba Bürünme Emrinin Nüzul Sebebi:

Okudunuz mu?  Göklerin ve yerin melekutu ne demektir bilen var mı?

Arap kadınlarının açılıp saçılmak adetleri vardı. Cariyelerin yaptığı gibi yüzlerini örtmezlerdi. Bu ise, erkeklerin onlara bakmalarına ve onlar hakkında çeşitli düşüncelere kapılmalarına sebep oluyordu. Yüce Allah, Rasûlüne, hanımlara dışarıya ihtiyaçlarını görmek üzere çıkmak istediklerinde üzerlerine cılbablarını alarak çıkmalarını emretmesini emretti. (Evlerde) tuvaletler yapılmadan önce ihtiyaçları için meskûn olmayan yerlere çıkar giderlerdi. Verilen bu emir ile hür kadınlar ile cariyeler arasındaki fark ortaya çıkacak, hür kadınlar tesettürleriyle tanınacaklardı. Böylelikle gençler ya da yaşlılar onlara söz söylemekten uzak kalacaklardı.
Bu âyetin nüzulünden önce mü’minlerin hanımlarından herbir kadın ihtiyacını görmek için dışarı çıkar, bazı günahkârlar cariye olduğunu zannederek ona karşı çıkıverirdi. Hanım bunun üzerine sesini yükseltince, o da çeker giderdi. Mü’min erkekler durumdan Peygamber (sav)’a şikâyette bulundular. Âyet-i kerîme de bu sebeble nazil oldu. Bu anlamdaki açıklamaları el-Hasen ve başkaları yapmıştır.

Okudunuz mu?  Çime üstünde namaz kılmak mı, atletle namaz kılmak mı?

6- Tanınmamaya Çalışmaları:
"Bu, onların tanınıp incitilmemeleri için daha uygundur" buyruğunda kastedilen, hür kadınlardır. Tâ ki cariyelerle karıştırılmasınlar. Çünkü hür kadınlar olarak tanındıkları takdirde hürlüğün mertebesi göz önünde bulundurularak en ufak bir tepki veya kötü bir davranışla karşılaşmazlar ve böylelikle kimse onlara umutlanarak bakmaz. Burada maksat kadının kim olduğunun bilinmesi değildir. Ömer (r.a) başını örten bir cariye gördüğü takdirde, elindeki asa ile ona vururdu. Böylelikle o, hür kadınların kıyafetinin gereği gibi korunmasına çalışırdı. >
Eğer yazdıklarınız doğru ise 8 ve 10 numaralı mesajlarımda yazdıklarımı doğrulamış oldunuz.
Zira ben iffetlice örtünmek isteyen bir kadının göğüslerini kimsenin açtıramayacağını aktarmıştım. Başı ise hür ve cariyeler tefrik edilsin diye belki açılabilir. Sizin yazdıklarınızda Ömer (ra)’ın cariyelere sadece başlarını açtırdığı ifade ediliyor.
Ama bu zorla baş açtırılan cariyeler mümin mi değil mi o da yazmıyor.
Yani "kafir bir cariye göğüsleri açık dolaşmalıdır, namazını bile böyle kılabilir." sözü hala isbata muhtac olduğu gibi "mümin bir cariyenin başı da zorla açılmalıdır." iddiası da hala boşluktadır.
Allahu Alem.

Okudunuz mu?  Mekruh yapan insan ibadeti kabul olur mu?

kaynak derken sıhhatli hadis kitaplarını kasdetmiştim.
hala bekliyorum.
bir de şunu soruyorum:
Safiyye (ra) cariye olsa idi ve kendi rızası ile örtünse idi Ömer (ra) onun göğüslerini zorla açabilir miydi?


Rüyet-iTaksîr
Benim anlamadığım Bir cariye yada köle İslamı seçiyor müslüman oluyor fakat örtünme ayetlerini uygulayamıyor. Başı açık namaz kılınmakdan bahsediliyor. Ben bunun mantığını bir türlü anlamadım. İslam Dininde benim bildiğim ayrıcalık yoktur şimdi eğer bu din bütün insanlara gelmiş diyorsak ayırım yapamayız.

Okudunuz mu?  Hz.Adem ile ilgili bir şey söyledim doğrumu yanlışmı ?

< cünki Amentü de yok. >
Cevabı anlamadım Örtünmek mi Amentüde yok?


Abdullatif
İddialarınızda, cariyeler ve hür kadınların birbirinden ayrılması için örtünmenin o dönem için gerekli olduğunu savundunuz hep, o zaman soruyorum lütfen açık açık cevap verin günümüzde cariye felan olmadığına göre sizin için tesettür -günümüz şartlarında- arap ananelerini sürdürmekten iberet midir? Yani daha açık ifadeyle günümüzde tessettüre gerek yok mudur? Boşuna mıdır hanımların kapanmaları?Açık ve net cevap lütfen.

Anladım daha sormam bişey eyvAllah.

Okudunuz mu?  Allah neler yapabilir

Hoca
< cünki Amentü de yok.

bir adada tek basina yasadigini düsün.
hiç bir teknoloji yok. textil de yok.
örtünmen imkansiz ibadetlerini Allah için içinden geldiği gibi yap.
textil olmamamsi ibadet yapmaya engel degil.
Hz Adem nasıl namaz kiliyordu.? textil yok dokuma bilinmiyor >
neyi ispatmalamaya çalışıyorsun anlamadım.
islamda örtünme yoktur… yada
örtüsüzde namaz kılınabilir.. mi demek istiyorsun?


Abdullatif
Hocam sorduk soruyu
< İddialarınızda, cariyeler ve hür kadınların birbirinden ayrılması için örtünmenin o dönem için gerekli olduğunu savundunuz hep, o zaman soruyorum lütfen açık açık cevap verin günümüzde cariye felan olmadığına göre sizin için tesettür -günümüz şartlarında- arap ananelerini sürdürmekten iberet midir? Yani daha açık ifadeyle günümüzde tessettüre gerek yok mudur? Boşuna mıdır hanımların kapanmaları?Açık ve net cevap lütfen. >
Aldık cevabı
< Sebepler ortadan kalkarsa(NESH) o sebep ile ilgili uygulamalarda NESH olur. >


@mir
< İddialarınızda, cariyeler ve hür kadınların birbirinden ayrılması için örtünmenin o dönem için gerekli olduğunu savundunuz hep, o zaman soruyorum lütfen açık açık cevap verin günümüzde cariye felan olmadığına göre sizin için tesettür -günümüz şartlarında- arap ananelerini sürdürmekten iberet midir? Yani daha açık ifadeyle günümüzde tessettüre gerek yok mudur? Boşuna mıdır hanımların kapanmaları?Açık ve net cevap lütfen. >
henüz muhatabım tarafından İslam’ın asli kaynaklarından cariyelerin çıplak bırakılabileceği isbatlanmadığı için ben henüz cariye ile hür kadın kıyafetinin farklı olup olmayacağını anlayabilmiş değilim.
ama farz edelim ki öyle bile olsa cariyelik ortadan kalktığı için ortadan kalkması gereken kıyafet cariye kıyafeti olmalıdır.
Yani günümüzde cariye kalmadığına göre her mümin kadın tesettüre uygun dolaşmalıdır.
cariyelik kalmadı diye tv ekranlarından herkesin cariye kıyafeti ile dolaşmasını savunanların nasıl bir mantık yürüttüğünü ise anlayabilmiş değilim.
Allahu Alem.

Okudunuz mu?  Mastürbasyon yaptıktan sonra , bir daha yapma gereği duyuyorum

Hoca
< Hocam sorduk soruyu >
< Aldık cevabı >
< neyi ispatmalamaya çalışıyorsun anlamadım.
islamda örtünme yoktur… yada

örtüsüzde namaz kılınabilir.. mi demek istiyorsun? >

bir daha emin olmak için sordum bekliyorum.


@mir
< textil olmamamsi ibadet yapmaya engel degil.
Hz Adem nasıl namaz kiliyordu.? textil yok dokuma bilinmiyor. >

Allahu Teala avret mahallini saklamaları için hayvanlarda bile kuyruk varetmişken
Adem ve Havva (as) cennette ağaç yaprakları ile örtünürken
bazı ilkel kabileler de saz ve kamıştan örtüler ile avret mahallini örterken
ben hala cariyelik kalmadı diye cariye kıyafetini dayatanları anlamadığım gibi
ibrahim arkadaşın da sizlerin anladığı manayı kast ettiğini sanmıyorum.
evet ilk bakışta son yazdıklarından o anlaşılıyor ama ne yazıkki insanımız kendini ifade edebilme yeteneğinden hayli mahrum durumda.

Okudunuz mu?  Emziren bir kadının sütünün yanlışlıkla eşinin ağzına girmesi

Kayıtsız Üye
Allah böyle bir ayrım yapmamıştır. İlgili ayet ”Mümin kadınlara…” diye başlıyor. Kadınların bir kısmı farklı diğer kısmı farklıysa bu din emri olmaktan çıkar sosyal statü gösteren örfe dönüşür.


Kayıtsız Üye
cariye mi kaldı? yoksa bazı Müslümanlar nefsleri için cariyemi arıyor?

Okudunuz mu?  Babam eve haram para getiriyor ne yapmam gerek

Kayıtsız Üye
Evli bir bayan olaral anlamadigim bir konu var. Esimin yada kardesimin harama asla bakmasini istemem. Ammma cariyelerin acik sacik olmasi eşim de olmak uzere her erkein nefsini bir nebze cekmez mi? ben hur bir kadin olarak esimin onunden acik sacik biri gectii zaman eşim istemeyerek de gorduunde hosnut olmuyorum. Bir kadin olarak bu bana ters dusuyor.

Okudunuz mu?  Dış görünüşümü çok takıyorum

cariye nasıl namaz kılar, cariyeler nasıl giyinirdi, Cariyenin tesettürü

Bu kategoride yer alan Şeytan riya hakkında vesvese verir mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cariye-hür kadının kıyafet farkı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.