Anasayfa
15 Aralık 2023, 9:26
Terimler
Abone

Burak Nedir? İslamda Burak Kavramı

Burak Nedir? İslamda Burak Kavramı

ACİLSERVİS
BURAK Hakkında Ansiklopek bilgi

"İsrâ" hâdisesinde Cebrâil (a.s) tarafından getirilen ve Hz. Peygamber’in bu mucize sırasında bindiği hayvanın adı.

Hz. Peygamber’in en büyük mûcizesi, hiç şüphesiz Kur’an’ı Kerîm’dir. Fakat Hz. Peygamber, Kur’an dışında, diğer peygamberler gibi bazı mûcizelerde göstermiştir. Bu mûcizeler içinde en büyüklerinden biri de, İsrâ ve Mirac hadisesi olduğu kesindir. İsrâ hadisesi, yani Mescid-i Aksâ’dan Mescid’i Haram’a kadar olan yolculuk İsrâ suresi 1. ayetinde şöyle açıklanır: "Kulu (Muhammed)’i bir gece, ayetlerimizden bazısını kendisine gösterelim diye, Mescidi Haram’dan alıp çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksâ’ya kadar götüren, Allah, her türlü eksikliklerden münezzehdir, uzaktır. Şüphe yok ki, o her şeyi işiten, her şeyi görendir. " (17/1).

Okudunuz mu?  Dinar Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Bu ayette de anlatıldığı gibi Hz. Peygamber (s.a.s.) Mescid-i Aksâ’ya bir gecede getirilerek, buradan da yüksek makamlara çıkarıldı. Kendisine çok harikûlâde haller ve şeyler gösterildi.

Kısaca anlattığımız bu yolculuğun ilk bölümünü Hz. Peygamber "Burak" denilen ve manevî binekle yapmıştır (Müslim, İman, 259). Çeşitli rivayet ve tarihî bilgilere göre, bu binit, katırdan küçük, merkepten büyük beyaz renkli çarptığında ayaklarını hızlandıran, uyluğunda iki kanadı olan ve adımını gözünün gördüğü mesafenin biraz daha ilerisine atabilen bir hayvandır (İbn Sa’d, Tabakat, I, 214; Tecrid-i Sarih Tercümesi, X, 66; Aliyyü’l-Kârî, Şerhu’ş-Şifâ, I, 381). Burak ismi ona, renginin son derece parlak olması sebebiyle veya hızı şimşeği andırdığı için verilmiştir (İbnü’l-Esîr, en-Nihâye, I, 120; Nevevi, Şerhu’l-Müslim, II, 210). Yine bazı İslâm tarihleri, sözkonusu bineğe Hz. Muhammed (s.a.s.)’den önceki bazı peygamberlerin de bindiği (İbn Hişam, es-Siretü’n-Nebevi, Mısır 1952, II, 397), meselâ Hz. İbrahim (a.s.) Burak’a binip önüne Hz. İsmail’i, terkisine de Hz. Hacer’i bindirerek Mekke’ye getirdiği bu rivayetler arasındadır. (İbn Sa’d, Tabakât, I, 150; Köksal, M. Asım, İslâm Tarihi (Mekke devri) İstanbul 1981, 350-351).
Talat SAKALLI


Cevap: Burak

Şema
Alah cümlemize binmeyi nasip etsin

Okudunuz mu?  Selam İslamda selam kavramı

Yanıt: Burak

Osmanlı Torunu
Allah cc InsAllah Cumlemize Sirat Koprusunu Burak Hiziyla Gectirir Yada Onun Sirtinda Gectirir InsAllah
Rabbim Razi Olsun ACILSERVIS


Cevap: Burak Nedir? İslamda Burak Kavramı

Muhammed
Burak ne demektir kısaca sözlük anlamı

Hz. Peygamber’i miraç gecesi taşıyan hayvandır. Kur’an-ı Kerim’de adı geçmemektedir. Arapça kökenli bir isim olan Burak, yine Arapça kökenli olup "yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak" anlamlarına gelir. Kur’an’da böyle bir isim geçmemekle beraber, islam kaynaklarında böyle bir varlığın olduğu yer almaktadır. Türk toplumunda erkeklere verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.
Ayrıca İslam inancında, eşi Sare ile yaşayan İbrahim peygamberin diğer eşi Hacer ve oğlu İsmail’i ziyaret etmek için Mekke ‘ye giderken Burak’ı kullandığı ve aynı gün içinde akşam vakti yine Burak ile geri döndüğü ifade edilmektedir

Okudunuz mu?  Zakkum Ağacı nedir? İslamda zakkum ağacı ne demek

Hadis kaynaklarında:
Buhari Salat, 8’de Burak şu şekilde geçmektedir; Bundan sonra katırdan küçük ve merkepten büyük, beyaz renkte "Burak" isminde bir hayvana bindirildim. Bu hayvan, her adımını, gözün görebildiği son noktaya atıyordu. Bir anda Mescid-i Aksa’ya geldik. Cebrail, Burak’ı, bütün peygamberlerin bineklerini bağladıkları bir halkaya bağladı.


burak hayvanı, burak nedir, burak nasıl bir hayvandır

Bu kategoride yer alan Ahlak Nedir? Kısaca Ahlak Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Burak Nedir? İslamda Burak Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.