Anasayfa
9 Mayıs 2021, 1:17
aile
Yönetici

Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

ßaran
Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? ) Erkek işten gelince televizyonun karşısına geçer, kadın gündüz işyerinde çalıştığı gibi eve gelince de bir sürü işi tek başına yapmak zorunda kalırsa, kısa sürede yıpranır… Erkek işten gelince televizyonun karşısına geçer, kadın gündüz işyerinde çalıştığı gibi eve gelince de bir sürü işi tek başına yapmak zorunda kalırsa, kısa sürede yıpranır. Eğer bir erkek, karısı da çalışıyorsa, gerektiğinde bulaşık yıkamalıdır.

Evlilikte itaat mi önemli özgürlük mü?

Bir taraftan bağımlılık eğitimi verip itaati yüceltirken diğer yandan da bağımsızlığı öğreterek özgüveni üstün tutmaya çalışan kültürler vardır. Birincisinde, aradaki sadakat ve itaat vurgulanır; o güçlendirilirken özgüven zayıflar. Özgüven zayıfladığı için de girişimcilik olmaz ve yeni şeyler ortaya çıkmaz. İnsanlar hep standart ve klasik tipte kalırlar. Diğerinde ise, özgüven ve girişimcilik üzerinde durulur; özgüven güçlendirilirken, bu defa da ilişki bağları zayıflar.

İtaat iki taraf için de geçerlidir…

Burada yapılacak olan şey, hem itaat ve sadakati, hem de özgüven ve girişimi güçlü tutmaktır. Bağlılık özgüven kaybettirmeyen, karşı tarafın kendini kişiliksiz hissetmeksizin duyduğu bir itaat olursa idealdir. Kişi karşıdakine kendisini yetersiz ve değersiz hissettiriyorsa, o itaat mahzurludur ve adı katlanmaktır. Bu bağlılık, kişiyi mutlu etmeyen bir bağlılık olduğundan, böyle ortamlarda yetişen çocuklar mutsuz olurlar. Kısaca itaat, iki taraf için de geçerlidir.

Okudunuz mu?  Ailemi bu evliliğe nasıl ikna edebilirim

Evlilikte sorumluluk alanları nasıl olmalıdır?

Evlilikte, erkeğin sorumlu olduğu konularla kadınınkiler birbirinden farklıdır. Eğer kadın çalışıyorsa evdeki işler paylaşılmalı, bu işlere erkek de yardım etmelidir. Bu durumda kadın da eve para desteğinde bulunacaktır. Fakat erkek işten gelince televizyonun karşısına geçer, kadın gündüz işyerinde çalıştığı gibi eve gelince de bir sürü işi tek başına yapmak zorunda kalırsa, kısa sürede yıpranır. Eğer bir erkek, karısı da çalışıyorsa, gerektiğinde bulaşık yıkamaktan kaçınmamalıdır. Diğer türlüsü bencilliktir. Kadın çalışıyorsa çiftler hayatı paylaşmalıdır.

Eşlerde ruh ve kişilik uyumu nasıl olmalı?

Hayat bir alışveriştir ve hiçbir şey dört dörtlük değildir. Evlenecek insanların birbirlerine yüzde yüz uymalarını beklemek yanlıştır. Tarafların özellikleri yüzde seksen uyuşuyorsa, o evliliğe engel olmak doğru değildir. Evlilikten iyi sonuç alınabilmesi için; sevginin karşılıklı, hayata bakış açısının ortak olması, ruh ve kişiliklerin uyuşması lâzımdır. Evlilikte en büyük engel, insanın değişime kapalı olmasıdır. İnsan değişime açıksa, herkesle evlenebilir, bunun hiçbir sınırlaması yoktur.

Okudunuz mu?  İslamda Kadın-Erkek Eşitliği

PROF. DR. NEVZAT TARHAN- UZM. PSK. ÇİĞDEM DEMİRSOY


Cevap: Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

Yusuf
🙂 Yıkamalı tabi.

Erkek ve bekar olarak yıkadığımı biliyorum.:p:p

Tşk.ler ßaran


Yanıt: Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

BiLaL HaTTaB
Şu gereklilikleri bir konuşalım önce… 🙂


Soru: Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

GeNc KaRtAl
< 🙂 Yıkamalı tabi.

Erkek ve bekar olarak yıkadığımı biliyorum.:p:p

Tşk.ler ßaran >
aynen katiliyom yusuf abime


Efdal
Öncelikle Allah c.c. razı olsun güzel bir konuya deginmişsin,konunun başına dikkat edersek eğer erkek ve bayan çalışıyorsa gerektiginde yıkamalıdır deniyor…:)Evde olan hanımın önemli acil bir saglık sorunu vs gibi bir durum yoksa bunu eşinden istememelidir…

Eğer kadın evinde ise bu iş kadına düşer. Hadisler ışığında bu konuda bir çok bilgi alabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Evlilik görüşmesi yaparken nelere dikkat edilmeli ?

Bakın bir örnek cennet ehlinin efendisi İmam-ı Aliyy Aleyhisselam ve onun Pak zevcesi, Rasulullah’ın Aleyhisselatü Vesselam Nuru ve Parçası Fatımat-üz Zehra Aleyhisselam annemizin bu konuyla az da olsa ilgili olan bir hadisi;

Ebu`I – Verd İbnu Sümâme anlatıyor: "Hz. Ali (radıyAllahu anh) İbnu Ağyed`e dedi ki: "Sana kendimden ve Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) `ın kızı Fâtıma (radıyAllahu anhâ)`dan -ki o, babasına, ailesinin en sevgili olanı idi- bahsedeyim mi?“
"Evet, bahsedin!“ dedim. Bunun üzerine:
"Fâtıma radıyAllahu anhâ değirmen çevirirdi; elinde yaralar meydana gelirdi. Kırba ile su taşırdı. Bu da boynunda yaralar açtı. Evi süpürüyordu. Üstü başı toz-toprak oldu. (Bu sıralarda) Rasûlüllah`a bir kısım köleler getirilmişti.. Fâtıma `ya:
"Babana kadar gidip bir köle istesen!" dedim. Gitti. Aleyhisselâtu vesselâm`ın yanında bazılarının konuşmakta olduklarını gördü ve geri döndü. Ertesi gün Resulullah Fâtıma`ya gelerek:
"Kızım ihtiyacın ne idi?" diye sordu. Fâtıma süküt edip cevap vermedi. Ben araya girip:
"Ben anlatayım Ey Allah`ın Resülü!“ dedim ve açıkladım: "Fatıma`nın değirmen kullanmaktan elleri yara oldu, kırba ile su taşımaktan da omuzları incindi. Köleler gelince ben kendisine, size uğramasını, sizden bir hizmetçi istemesini ve böylece biraz rahata kavuşmasını söyledim. Bu açıklamam üzerine Resulullah:
"Ey Fatıma, Allah`tan kork, Allah`a olan farzlarını eda et, aileyin işlerini yap. Yatağına girince otuzüç kere sübhanAllah, otuzüç kere elhamdülillah, otuzüç kere Allahuekber de. Böylece hepsi yüz yapar. Bu senin için hizmetçiden daha hayırlıdır.." buyurdular. Fatıma (radıyAllahu anha):
"Allah`dan ve Allah`ın Resulünden razıyım" dedi. Resulullah ona hizmetçi vermedi."
Buhari, Fedailul Ashab 9, Humus 6, Nafakat 6, 7, Da`avat 11; Müslim, 80, (2727); Tirmizi, Da`avat 24, (3405); Ebu Davud, Harac 20, (2988, 2989), Edeb 109, (5062, 5063).

Okudunuz mu?  Evlilik Öncesi Konuşulacak Konular

ßaran
Değerli Görüş ve Yorumlarınız İçin Teşekkür Ediyorum..

BiLaL HaTTaB Gereklilikler nedir 🙂


BiLaL HaTTaB
< Değerli Görüş ve Yorumlarınız İçin Teşekkür Ediyorum..

BiLaL HaTTaB Gereklilikler nedir 🙂 >

Bayanın, eşini bırakıp tatile çıkması, bir erkeğin bulaşık yıkaması için bir gereklilik mesela.. 🙂 Aslında yıkamayacaksın; bırakıp gittiği için biriktireceksin, ceza olsun, gelince yıkasın hepsini. 🙂

Okudunuz mu?  Dul kadınla evlilik... Mehmet PAKSU yazdı

Şaka bir yana, eşler birbirlerini tamamlayan iki eşit parça olmalılar. Bu bakımdan, sadece bulaşık değil, her türlü ev işlerinde eşe yardımcı olmak gerektiğine inanıyorum.

Emanet ağır; emanete gereği gibi sahip çıkmak da kolay olmasa gerek… Rabbimizden, bu nadide emanetine, gereği gibi sahip çıkabilecek bir anlayış diliyorum.

vesselam…


ßaran
< Bayanın, eşini bırakıp tatile çıkması, bir erkeğin bulaşık yıkaması için bir gereklilik mesela.. 🙂 Aslında yıkamayacaksın; bırakıp gittiği için biriktireceksin, ceza olsun, gelince yıkasın hepsini. 🙂

Şaka bir yana, eşler birbirlerini tamamlayan iki eşit parça olmalılar. Bu bakımdan, sadece bulaşık değil, her türlü ev işlerinde eşe yardımcı olmak gerektiğine inanıyorum.

Emanet ağır; emanete gereği gibi sahip çıkmak da kolay olmasa gerek… Rabbimizden, bu nadide emanetine, gereği gibi sahip çıkabilecek bir anlayış diliyorum.

vesselam… >
Evet Şaka ßir Yana 🙂

Değerli Görüşün İçin Allah (cc) Senden Razı Olsun ßiLaL Kardeşim.

Okudunuz mu?  Evli erkeklerin başkasıyla imam nikahı kıyması

BiLaL HaTTaB
< Evet Şaka ßir Yana 🙂

Değerli Görüşün İçin Allah (cc) Senden Razı Olsun ßiLaL Kardeşim. >

Görüşü değerli kılan, muhatabın bakış açısıdır. Rabbim cümlemizden razı olsun inşAllah kardeşim…

vesselam…


sahra
Allah razı olsun konu ve görüşleriniz için.


gülseven
Allah cc razı olsun çalıştıgım zamanda çalışmadıgım zamanda benim tatil anlıyışım yok akraba ziyaretlerim var neyse eşimle bir aileyi omuzladık bir birimize destek oluyoruz gerektiği gibi bulaşık olarakta algılamıyorum evde sadece bulaşıklar yok çok iş var birde peygamber’imiz sv kendi sökügünü ve kapısının önünü süpürmüş


Hoca
herkes işini biliyor onun için herkes işine baksın:) bulaşık yıkamak fıtratımızda yok yahu:p
mazeretinden dolayı temizlik yapamayan/bulaşık yıkayamayan eşe yerdımcı olmak her erkeğin görevidir…

bir erkek eşine evde yardımcı olması güzeldir ama yapmadığında da kınanmamalı.


esin-ti
Siz gelin de benim babamı görün , maşaAllah , bulaşık da yıkar , süpürgede yapar , kendi ufak tefek çamaşırlarınıda elinde yıkar , bahçeyle de ilgilenir , pazara da gider ohoooo..:)
yapınca çok iyi oluyor ama elbette yapmadığı zaman da bir şey denmez;)

Okudunuz mu?  Eşim beni ilk defa dövdü! Susmayıp cevap verdiğim için bende de suç var.

sultanımsın
hayır yıkamamalı.. çünkü alışkanlık yapıyor..

bir ik defa yardım ettim baktım devamı istenecek bıraktım..:)


iliman
ne olacak ya tabiki gerektiginde yapilmali:rolleyes:;):)


sultanımsın
gerektiğinde? ya gerekmediğinde yardım istenirse?

bende bulaşık makinası aldım kurtuldum 🙂 hiç almam diyordum. büyük konuşmamak gerekiyormuş… dırdır dinlemektense 🙂 hanım yanımda yok ondan rahat yazabiliyorum:)


Ecir
hatta cam bile silmeli :p başlığa destek …. 🙂


sultanımsın
ona hassasiyetim var Hanıma sildirtmem..


GÖKHÜKÜMDAR
zorunda kalırsa bulaşıkta yıkar yemek yapar temizlıkte yapar ev işlrein hepsini yapar


rönesans
savurun beyler mangalda kül kalmadı heytt.


tdm77
Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? )

yapmalıdır. ama işin içine keyfi girerse olmaz…


imamhatipli42
< hatta cam bile silmeli :p başlığa destek …. 🙂 >

Olur başka bir isteğiniz varsa sıralayın :):):)


esin-ti
< Olur başka bir isteğiniz varsa sıralayın :):):) >
siz yeter ki isteyin:
bebeklere bakmalı,
çamaşır asmalı,
perde asmalı,
odayı toplamalı (hiç olmazsa yatağı)….
daha isterseniz söyleyin sayayım;):)

Okudunuz mu?  Bir babadan evlenecek kıza nasihatlar

Ecir
çocukların doğumunuda onlar yapsın vAllah başka bişey istemeyiz:p


imamhatipli42
< çocukların doğumunuda onlar yapsın vAllah başka bişey istemeyiz:p >

Bunun mümkün olmayacağını düşünüyorum:):):)


Berât1
< Evlilikte en büyük engel, insanın değişime kapalı olmasıdır. İnsan değişime açıksa, herkesle evlenebilir, bunun hiçbir sınırlaması yoktur. >
maalesef değişime uymuş durumdayım
şu an işten gelince kalan bulaşıkları ve yerleri paspaslıyorum ve toplanmayan yatakları toplayarak tam çağdaş bir değişime uğramış durumdayım

paylaşım için Allah razı olsun


gezgin54
hayat müşterektir herkes üzerine düşen görevi yerine getirmek mecburiyetindedir yoksa geçim olmaz
rabbim tüm evlilere hayırlı geçim versin


@YŞE
yapcak tabi 🙂
yiyip içip oturmak için mi evlendi
🙂
ayrıca perde asmaya gelince astırmak için bayanlar saatlerce uğraşır
ne olcak bide deseler ben asıyım
🙂


meryemgül1
tabiiki hayat müşterektir aşırıya gitmemek şartıyla
maalesef bazı bayan kardeşlerimiz fırsat ellerine geçince açımasız oluyorlar


@YŞE
ben öyle pısırık erkek görmedim
bayan bir iş der on kere
ya yaparlaaar ya yapmazlar
ayrıca acımasız olan çığunlukla erkeler oluyo ki kadınların halinden anlamıyolar

Okudunuz mu?  Evlenmek istiyorum ama evlenemiyorum ne yapmalıyım?

Hoca
< erkeler kadınların halinden anlamıyolar >

_______________________________ve tersi:)


aynur akbulut
Sofuzade Seyyid Hasan HulisiEendi,Mecma’ul Adab isimli eserinde kocanın karısına karşı davranışlarında uyması gereken adabı anlatırken şu noktaya dikkat çeker: "Erkek, ev işlerinde hanımına yardım etmelidir.Nitekim bir Hadis-i şerifte "Bir kimsenin karısına evde yardım etmesi Allahın gazabını kaldırır.Hayırlarının derecesini arttırır. Eevinde hizmet görüp bundan utanmayan kimsenin adı şehitler defterine kaydedilir.Gece ve gündüz Cenab-ı Hak ona şehit sevabı ihsan eder.Her bir adımı başına bir hac ve bir umre sevabı verilir ve vücudunda bulunan tüylerin sayısınca cennette ona bir şehir ihsan olunur" buyrulur. Efendimiz (s.a.v) diğer bir hadisle de ev işlerinde karısına yardım edenlere Allah Teala’nın peygamberlerden Eyyub(a.s) ,Yakup(a.s), Davut(a.s) ve İsa(a.s) sevapları kadar sevap ihsan edeceğini haber verir. (Camiu’ s-sagir, Mefatih-ül-Cinan)


ravzanur
bu hadis-i şerifi okuyan tüm beyler eşlerine yardım etme yarışına girişebilirler..bir bakmışız hanımlar oturuyor tüm işleri beyler yapıyor:)
fikrimce yıkamamalı..ellerine yakışmaz bile;)
dağıtmasınlar yeter başka ne yapabilir ki evde:rolleyes:

Okudunuz mu?  Dinimizde kadının eşinden izinsiz bir yere gitmesi caiz midir

DZALBAY
Önceki yıllarda Ravza ziyaretinde izdiham nedeniyle kolunda kas yırtılmış olan eşim,bu yıl iki aydır kolunu kullanamıyor.Ben de,geçerim mutfağa,yıkarım bulaşıkları…Zamanı gelince kurarım sofrayı…

Noolur ki?Çok da huzur duyuyorum ona yardım ettiğim için.Soru,”gerektiğinde” diyor.Gerektiğinde de yardımcı olmayacaksak,ne işe yarar ki hayat arkadaşlığı?…

Kasmayın kendinizi erkekler…Gerektiğinde bulaşık da yıkayın,çamaşır da…;)

Selam ve dua ile.


Ecrinim
< Kasmayın kendinizi erkekler…Gerektiğinde bulaşık da yıkayın,çamaşır da…;) >

doğru söze başka ne denilebilir ki??


Berât1
yıkayalımda sizlerde pasta partilerine gidin


gezgin54
boşunamı aldık bulaşık makinasını yıkarız elbet 🙂

Bu kategoride yer alan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.zevce ile sohbetin edepleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gerektiğinde erkekler de bulaşık yıkamalı ( mı? ) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.