Anasayfa
16 Aralık 2023, 18:45
Terimler
Abone

Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

ACİLSERVİS
CEBERÛT ÂLEMİ Nedir Hakkında Bilgiler

Ululuk ve azamet âlemi. Kur’an’da geçmeyen bu terkip, bazı sufîlere göre Allah’ın kadîm zatıdır. Kimilerine göre ise, ilâhî kudret âlemidir. Melekût âlemi, Arş’tan aşağıya doğru bütün cisim ve arazlardır. Ceberût âlemi ise, Melekût âleminin ötesidir.
Bazıları da âlemleri üç kısma ayırırlar. Bunlara göre en üstte Lahût âlemi, altında Ceberût âlemi ve onun altında da melekût âlemi yer alır.
Ehl-i Sünnet’e aykırı inanç ve düşüncelerinden dolayı 587/1191 yılında idam edilen Yeni-Eflatuncu düşünür ve filozof Sühreverdî el-Maktûl’e göre, Ceberüt âlemi hakîm kişilerin cezbe halinde gördükleri âlemdir.
Özellikle felsefeye bulaşmış kimi tasavvuf ehlinde bu tür İslâm itikadına aykırı düşüncelere çok rastlanır. Meselâ bazı tasavvuf kitaplarında şeyhlerinin Levh-i Mahfûz’u okudukları, dolayısıyle geleceği bildikleri, hatta kaderler üzerinde tasarrufta bulundukları ileri sürülür ki bunların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Kur’an ve sahih sünnetle bağdaşmayan bu tür iddialar kimden gelirse gelsin reddedilmelidir.
M. Sait ŞİMŞEK

Okudunuz mu?  Tayyi Mekan Nedir ? İslamda tayyi mekan kavramı

Cevap: Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Muhammed
Alemi Ceberut Sözlük Anlamı

  1. Alem-I azamet ve kudret. (Bununla alem-i esma ve sıfat kasdolunur. Muhakkıkların ekserisine göre bu, alem-i evsattır. Yani üstte olan Lahut alemi ile altta bulunan melekut alemi arasındaki alem. Amiriyyet-i umumiyyeyi muhit olan berzahtır. Ceberut, ibranice "kudret" manasındadır). (Osmanlıca’da yazılışı: âlem-i ceberut)

Okudunuz mu?  Hüküm nedir? İslamda Hüküm kavramı

Cevap: Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Kayıtsız Üye
Tasavuf hz peygamberler başlar, sonra Hz ebubekir ve diğer Sahabeler tabii ve tebi tabiin,sahi Nakşibendi bugünün gavs azamlara ve geleceğin mursidi kamilerle devam edecek olan bir altın silsiledir. kimse bu silsile ye hiçbir noktada laf soyleyemez çünkü bunlar peygamber efendimizin varisleridir. biz hz ebubekir gibi Sıddık olarak baglanmisizdir öyle diyorlarsa öyledir. biz bu kapının köpeği olmaya herseyimizi koymusuzdur.

Okudunuz mu?  Akaid Nedir? İslamda Akaid Kavramı

Cevap: Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Kayıtsız Üye
Bu alemler vardır inkar edilemez, ehil ve kamil mursidler kiyamete kadar gelecektir. Yeryüzünde bir tane bile lailahe illAllah diyen oldugu muddetce kiyamet kopmaz buyurulan kimseler mursidi kamillerdir. Allahu teala bizleri onlarin dizinin dibinden ayirmasin

Okudunuz mu?  Muska yazılı kağıt

ceberut ne demek, ceberut alemi, ceberût alemi ne demek

Bu kategoride yer alan Mina [Mekke ile Arafat arasında, ikisini birbirine bağlayan yol üzerinde bir yer] başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ceberut Alemi Ne Demektir? Ceberut Alemi Hakkında Ansiklopedik Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.