Anasayfa
8 Aralık 2023, 5:30
Terimler
Abone

Cedel Ne Demektir? Cedel Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Cedel Ne Demektir? Cedel Hakkında Ansiklopedik Bilgi

ACİLSERVİS
CEDEL Nedir Hakkında Bilgiler

Sert münakaşa, tartışma, nizâ, sözlü kavga. Terim olarak mantık’ta şöyle tarif edilir: "Meşhûr olan veya doğruluğu herkesce kabul edilen şeylerden yapılan kıyastır." Bir de dilimizde bu anlamda kullanılan cidâl; mücâdele vardır., İki kısma ayrılır..
Alimler münâzara yapıyor ( 17. yy. Türk minyatürü, Topkapı Sarayı).
a) Hakkı desteklemek ve ortaya çıkarmak için yapılan mücadele. Bu, caizdir. Zira peygamberlerin metodudur. Allah’u Teâlâ Peygamberimiz (s.a.s.)’e hitaben: "Ey Muhanımed! Rabbi’nin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla en güzel şekilde tartış. Doğrusu Rabbin kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilir. " (en-Nahl, 16/125) buyurmuştur.
Hz. Nuh (a.s.)’ın kavminin kendisine şöyle dediklerini Allah’u Teâlâ bize bildirmiştir: "Ey Nuh! Bizimle cidden mücadele ettin; hem de çok mücadele ettin." (Hud, 11/32).
b) Batılı desteklemek ve hakim kılmak için yapılan mücadele. Bu, haramdır, Zira Kur’an lisaniyle kötülenmiştir. Allah’u Teâlâ şöyle buyurur:
"Allah’ın ayetleri üzerinde inkâr edenlerden başkası mücadele etmez?" (Mü’min, 40/40)
Mümin, kader gibi itikadi konularda tartışmaktan kaçınmalı, Allah’ın emir ve iradesine teslim olmalı, daha ziyade kendi görevlerini öğrenip yerine getirmelidir.
Şamil İA

Okudunuz mu?  Ribat nedir? İslamda ribat kavramı

Cevap: Cedel Ne Demektir? Cedel Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Muhammed
CEDEL Sözlük Anlamı

الجدل

Meşhur olan veya doğruluğu herkes tarafından kabul edilen önermelere dayanan kıyas; tartışmada rakibi susturma yöntemi anlamında kullanılan mantık, felsefe ve kelâm terimi.

Sözlükte ipi sağlamca bükmek; birini sert bir yere düşürmek; düşmanlık veya tartışmada çetin olmak, cephe almak gibi anlamlara gelen cedl veya cedel kökünden isim olup Latince’deki dialectica kelimesinin Arapça karşılığıdır. Terim olarak mantık, felsefe ve ilgili diğer ilimlerde farklı şekillerde tarif edilir. Mantıkta cedel, meşhur olan (meşhûrat) ve doğru kabul edilen (müsellemat) öncüllerden oluşmuş kıyas demektir. Felsefe ve kelâmda farklı tarifleri bulunmakla beraber genellikle bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı diye tanımlanır. Ayrıca cedel, bir tezin doğruluk veya yanlışlığını göstermek amacıyla yapılan tartışma kurallarından bahseden ilmin adı olarak da kullanılmıştır.

Bu kategoride yer alan Cilbab Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cedel Ne Demektir? Cedel Hakkında Ansiklopedik Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.