Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:17
sizden3
Abone

Kadınların camide teravih namazı kılması hakkında hadis bilgisi olan var mı?

Kadınların camide teravih namazı kılması hakkında hadis bilgisi olan var mı?

faybar
kadınların camıde teravıh namazı kılması hakkında hadıs bılgısı olan ark varsa bılgı verebılır mı? herkesten Allah’a razı olsun hayırlı gunler


Cevap: kadınların camıde teravıh namazı kılması hakkında hadıs bılgısı olan var mı?

Hoca
< kadınların camıde teravıh namazı kılması hakkında hadıs bılgısı olan ark varsa bılgı verebılır mı? herkesten Allah’a razı olsun hayırlı gunler >
Kadınların vakit namazlarını camide kılabilirler. Peygamber (sav)’in zamanında erkekler camiye gidip cemaatle namazlarını kıldıkları gibi kadınlar da camiye gidip namaz kılarlardı. Ümmü Atiyye’den rivayet edildiğine göre Peygamber (sav) genç, başkasına kendini göstermeyen örtülü ve hayızlı kadınları bayram namazı yerine götürürdü. Ancak hayızlı kadınlar namaza iştirak etmemekle beraber diğer hayır işleri ve müslümanların davetine katılırlardı(Hezzeb, c. l, s. 119).

Okudunuz mu?  Hayat imtihan ama bazen bu yükü taşımaya zorlanıyorum ... ağır geliyor

Peygamber (sav) Allah’ın kulları olan kadınların camilere gitmelerine engel olmayınız, buyurmuştur (Ebû Davûd).

Yalnız Şafiî mezhebine göre kadının evinde cemaatle kıldığı namaz, camide cemaatle kıldığı namazdan daha üstündür(el-Fetava el-Kübra, c. I. s. 158).

Hanefi mezhebine göre ise yaşlı müstesna, kadının camiye gitmesi doğru değildir(Mecme’ui-Enhür, c. l, s. 109).

Kadının camilere gitmesinden ziyade evinde namazını kılmasının daha faziletli olması fitneden emin olmasından dolayıdır. Ancak kadın tesettürüne tam riayet etmesi halinde camide kendilerine ayrılan yerde namaz kılabilirler.

Okudunuz mu?  Evlenmemek için ALLAH a yemin ettim

Bir rivayette "Kadının namazı-nı evinde kılması dışarıda kılmasından daha faziletlidir, iç odasında kılması da evin diğer kısımlarında kılmasından daha faziletlidir."(Bu hadisi Ebu Davud, İbni Mesuddan tahric etmiştir. Ahmed ve Taberani Ümmü Hümeyd es- Saidiyyeden benzer bir hadisi tahric etmişlerdir. Neylül Evtar, III,132.) (İç odası, büyük bir odadan girilerek geçilen, genellikle ayrı bir kapısı olmayan, mücevherat gibi evin kıymetli eşyasının da muhafaza edildiği küçük odadır.)

Demekki kadınların evlerinde kıldıkları namazların fazileti çoktur.


Yanıt: kadınların camıde teravıh namazı kılması hakkında hadıs bılgısı olan var mı?

hira_nur
Sual: Teravihe kadınların gitmesinde mahzur var mıdır?
CEVAP
Kadınlar, zaruretsiz camiye gidemez. Çünkü Redd-ül Muhtar‘da buyuruluyor ki:
(Genç ve yaşlı kadınların beş vakit namaza, Cuma ve bayram namazları için, vaaz dinlemek için camiye gitmeleri caiz değildir. Eskiden, yalnız çok yaşlı kadınların, akşam ve yatsı namazına gitmesine izin verilmiş idi ise de, şimdi bunların da gitmesi caiz değildir.) [İmamlık bahsi] [Bu hüküm, adı geçen kitabın Türkçe tercümesinin c.2, s.420 dedir.]
Sual: Teravihi camide kılmak şart mıdır, herkes evinde kılamaz mı?
CEVAP
Teravihin cemaatle kılınması sünnet-i kifayedir. Yani bir mahallede cemaatle kılınınca, diğerleri evde kılsa, sünnet ifa edilmiş olur. (Nimet-i İslam)

Erkeklerin camide cemaatle namaz kılmalarının, evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevap olduğu, kadınların ise, evde namaz kılmalarının, camide namaz kılmalarından daha çok sevap olduğu hadis-i şeriflerle bildirilmiştir.

Okudunuz mu?  Oyun İçerisinde Dolandırmak Kul Hakkına Girer mi?

Soru: kadınların camıde teravıh namazı kılması hakkında hadıs bılgısı olan var mı?

ağla
Kadın camiye gidebilir mi?

Beş vakit namazın cemaatle kılınması Hanefi mezhebine göre vacip derecesinde sünnet-i müekkededir. Şafii mezhebine göre farz-ı kifaye iken Maliki mezhebine mensup bazı alimlere göre ise farz-ı ayndır. Fakat bu hükümler sadece erkekler içindir. Kadınların namazı cemaatle kılma şartı yoktur. Kılabilirler, ancak bu dini bir mecburiyet değildir.

Okudunuz mu?  Şeytan ALLAh dostlarının kılıgına girebilir mi ?

Kadınlar evlerinde müsait olduğu zaman imama uyarak cemaatle namaz kılarlar. Ancak camiye gidip cemaatle namaz kılmaları hususunda hüküm farklıdır.

Müslim ‘de rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz, "Kadınlarınız mescitlere gitmek için sizden izin istedikleri zaman onları mescitlerden menetmeyiniz" buyururlar.(1)

Okudunuz mu?  Kanayan diş ile nasıl abdest alınır ve nasıl namaz kılınır

Nitekim Peygamberimiz hayatta iken, camide kadınlar erkeklerin arkasında ayrı bir saf tutar namaz kılarlardı. Fakat Peygamberimizin vefatından sonraları bu durum uzun süre devam etmedi. Sahabe-i Kiram kadınların camiye gelmelerine razı olmadılar. Hz. Aişe de şöyle diyordu: "Eğer Resulullah (a.s.m.) bu zamanda yaşamış olsaydı, Beni İsrailin yaptıkları gibi kadınların mescitlere çıkmalarını yasaklardı."(2)

Okudunuz mu?  Çalışmamızın Karşılığını Alamazsak...

Hz. Aişe’ye bu sözleri söyleten kadınların giyim kuşamlarında göstermiş oldukları bazı aşırılıklardı. Çünkü bazı kadınlar koku sürünerek veya süslü elbiselerini giyip dikkat çekici bir şekilde mescide gelmeye başlamışlardı. Buharı Şarihi İmam Ayni, Hz. Aişe’nin bu sözü üzerine şöyle der: "Aişe (r.a) bu zaman kadınlarının çıkardıkları çeşit çeşit bid’atlarla münkeratı görmüş olsaydı, elbette sözleri daha şiddetli olurdu. Üstelik o zaman kadınların çıkardıkları yenilikler bu zaman kadınlarının çıkardıkları yeniliklere nispetle binde bir kalır."

Şafii alimlerinden İmam Nevevi, "Kadın için ihtiyar da olsa evinden daha hayırlı bir yeri yoktur" derken, Abdullah bin Mes’ud (r.a) "Kadın avrettir. Onun Allah’a en yakın olduğu zaman, evinde bulunduğu zamandır" diyerek kadının mescidinin evi olduğuna işaret ederler.

Okudunuz mu?  Yanlış yere yeminler

Bir hadis-i şerifte de Peygamber Efendimiz (a.s.m.) kadının en faziletli namazının hangisi olduğunu şu şekilde ifade buyururlar:
"Kadının evinin içinde kıldığı namaz, evinin avlusunda kıldığı namazdan daha efdaldir (daha faziletli, daha makbuldur.) Evinin avlusunda kıldığı namaz [mahalle> mescidinde kıldığı namazdan daha efdaldir. Evleri onlar için daha hayırlıdır."(3)

(1) Müslim Salat: 135.
(2) et-Tefsirü’l-Kurtubi, 14: 244.
(3) Mecmaü’l-Enbür, 1: 109.


maria
Teravih namazı ve kadınların cami konusu ile ilgili bilgi için Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Hz isa ve musa müslüman mıydı ?

Kayıtsız Üye
Allah Allah ben yine cemaatle kılmaya calısıyorum hep daha sevaptır diye. KAdınlar için gecerli değilmiş demek


sofilale
Slm bu yaziyi okumadan önce kendimi suclu hissettim.cunki cami yanimizda olmasina ragmen teravih namazlarimi evde kıldım. Simdi icim rahat Allah razı olsun.


Kayıtsız Üye
Allah cc sizden razı olsun biz medinede kalıyoruz mescidi nebeviye teraviye gitmiyelimmi ben hanefi meshebindenim


arifselim
ALlah senden de razı olsun hanım kardeşim. Eğer yukarıda ki yazıları tam olarak okuduysanız açık bir şekilde şu anlaşılıyor ki aslında kadınların camide kılmaları haram değildir. Ancak zamanla fitnenin yaygınlaşması ve haramlardan korunmanın çok zor olması evde kılmalarının daha faziletli olduğunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  Bu dünyada cezası ödenen günahın, ahrette cezası olur mu?

Kayıtsız Üye
Bende teravihden cikan kadinlarin lafina kulak misafiri oldum demeleri evde teravih namazı kilinmaz diyorlardi aciklamalari okuduktan sonra doğru olmadigini anladim bilginiz için tşk ederim


Kayıtsız Üye
Akıntı sorunu olan bayanlar her namaz vaktinde abdestini tazelemek zorundalar böyle bir durumda teravih namazına gidebilir mi?


arifselim
Sürekli akıntısı olanlar özür sahibi kabul edilirler. Her namaz vakti girdiğinde yeni bir abdest alırlar. Vakit çıkmadan ve abdestleri başka bir nedenden dolayı bozulmadıkça diledikleri kadar farz veya nafile namazları kılabilirler. Elbetteki teravihi de kılmaları caizdir.

Okudunuz mu?  Felak ve nas sureleri namazda okunabilir mi?

kadınların teravih namazını camide kılması, kadınlar teravih namazı kılabilir mi, teravih namazını kadınlar camide kılabilirmi

Bu kategoride yer alan Esrar tohumu satmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınların camide teravih namazı kılması hakkında hadis bilgisi olan var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.