Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:08
Terimler
Abone

El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

ACİLSERVİS
el-CEMİL Nedir Hakkında Bilgiler

Güzel olan anlamında Allah’ın isimlerinden biri. Hüsn ile aynı manaya gelir. Allah, bütün güzellikleri yaratmıştır, O, güzeller güzelidir. Güzelleştiren Allah, güzeldir ve güzellikler O’nun Cemal’inin vasfıdır. O, kusurdan münezehtir ve O’nun güzelliği yaratıklara benzemez. Esma-i Hüsna’nın her birisinin hayret verici güzelliği, en küçük olgularda bile kendini göstermektedir. İnsanları etkileyen sanat eserleri, mucizelerin gücü, harika ve fevkalâde olayları yaratan Cemil-i Zülcelal’dir. O, hayatı ve insanı en güzel bir şekilde yaratmıştır. "Ki, yarattığı her şeyi güzel yapan, insanı yaratmaya da çamurdan başlayan O’dur. " (es-Secde, 32/7) Ancak, Rabbine âsî olan ve kıyamete kadar insanları saptıracak olan şeytan, bütün çirkinlikleri işte o çıkarır. Kainattaki her şeyde güzellikler açık veya kapalı bir şekilde görülmektedir. Şeyler ya bizzat güzeldirler yahut neticeleri cihetiyle güzeldirler. Eşyanın bir güzel, bir de kötü tarafı vardır. Allah, yeryüzünde şeytanın adımlarının izlenmemesini, tayyip (güzel ve hoş) şeylerden faydalanılmasını (yenilmesi, içilmesi, vb.) emreder. (el-Bakara, 2/168-172). Şeytan ve dostları, Allah’ın yarattığı güzellikleri değiştirip bozarlar, helâli haram kılarlar. Dolayısıyla kötüler kötü için, güzellikler de güzel olan için olur. İyiler, ecir; kötüler ve çirkinler günah kazanacaklardır. Allah’ın fazlı ve keremi, rahmeti olmasaydı, ebedi olarak insanlar temize çıkamayacaklardı. (en-Nur, 24/21) ve Allah geceye ve gündüze yemin ettikten sonra "… kim o en güzeli tasdik ederse" onu en kolaya hazırlayacağını müjdeler. (el-Leyl, 92/1-7).
Şâmil İA.

Okudunuz mu?  Hüküm nedir? İslamda Hüküm kavramı

Cevap: El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Muhammed
El-Cemil Ne Demek
En Güzel Olandır Allah. (azze ve celle)
Aziz ve Celil olan Allah, bütün güzelliklerin kaynağıdır. Var olan bütün güzellikler O’ndan neşet eder.
Cemîl olan Allah (azze ve celle) çok güzeldir. O’ndan daha güzel bir varlık yoktur. Allah’ın (azze ve celle) güzelliğinin yanında, güneş ışığı ancak zayıf bir mum ışığına benzer.
Bu âlemde var olan bütün güzellikler O’nun bir sanat eseridir. Bütün güzellikleri Yaratan Allah’tır. (azze ve celle)
Allah (azze ve celle) Zatı ile en güzel Olandır.
O, bütün güzel isimlerin, fiillerin, sıfatların Sahibidir.
O’nun bütün Sıfatları mükemmel ve noksansızdır. Bütün Fiilleri güzeldir.
İnsanlar bu dünyada Allah’ın (azze ve celle) Cemalini göremezler.
Cennette, inşAllah O’nu gördüklerinde ise bu onlara, içinde bulundukları bütün nimetleri unutturur. O an O’nun dışında hiçbir şeye dönüp bakmazlar. Eğer Nur perdesi olmazsa, Allah’ın (azze ve celle) Nuru Kendisine bakan bütün gözleri yakar.

Okudunuz mu?  Otuz İki Farz nedir? İslamda otuz iki farz kavramı

Cevap: El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Kayıtsız Üye
çok güzel kolay araştırma ödevimi yaptım . size de tercih ederim.çok anlaşılır bir şekilde yazılmıştır,açıklamalı.


Ya cemil, ya cemil fazileti, ya cemil anlamı

Bu kategoride yer alan Tevekkül nedir? Tevekkül Kısımları Nelerdir? dayanmak, güvenmek, vekil tutmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.