Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

Hoca
Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

Top sakal bırakmak caizdir. Fakat sünnet değildir. Yani peygamberimizin uygulaması değildir.

Efendimiz’in hayatına baktığımızda çok küçük denebilecek hal ve hareketlerde bile başkalarına benzemekten müslümanları yasakladığını biliyoruz. (Ebu Davud, Libas 4; Müsned, II/50; Tirmizi, İsti’zan 7) Belki de bu hadislerin ruhundan hareketle söylenen "Kalıbı ile başkalarına benzeyenin zamanla kalbi ile de benzeyeceği" hakikati bugün psikoloji ilmi de kabul etmektedir. Bu sebeple bu tür bir sakal tarzını hoş karşılamak doğru değildir. Ancak bir maslahata binaen böyle bir sakal bırakılıyorsa buna bir şey denemez. Ancak bu maslahatı da kişinin kendisi değil fıkıh alanında uzman olan kişiler belirleyebilir.
SİE

Okudunuz mu?  Müstehcen resimler ve görüntüler

Cevap: Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

seyit
Allah cc razı olsun hocam


Yanıt: Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

imamhatipli42
< Kalıbı ile başkalarına benzeyenin zamanla kalbi ile de benzeyeceği" hakikati bugün psikoloji ilmi de kabul etmektedir >
Çok güzel bir tespit paylaşım için Allah (cc) razı olsun.

Okudunuz mu?  Eskimiş bulunan Kur'an-ı Kerim'i yakmak caiz midir?

Soru: Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı?

abı_hayat
Allah razı olsun, verdiğiniz bilgi için…


hbevci
< Bu sebeple bu tür bir sakal tarzını hoş karşılamak doğru değildir. Ancak bir maslahata binaen böyle bir sakal bırakılıyorsa buna bir şey denemez. Ancak bu maslahatı da kişinin kendisi değil fıkıh alanında uzman olan kişiler belirleyebilir. >
MASLAHAT;
İslâm hukûku, maslahatları nazar-ı îtibâra almış, hükümleri bunların üzerine koymuştur. Bir maslahatın dînen makbûl olabilmesi için şu şartların bulunması lâzımdır: 1- Bir şeyin maslahat olduğu kat’î (kesin) olarak bilinmelidir. 2- Umûmî (genel) olmalı, husûsî ve şahsî menfaatler maslahat olamaz. 3- Maslahatta mefsedet (bozukluk) olan bir şey bulunmamalı veya mefsedet bulunsa bile maslahat tarafı ağırlıkta olması lâzımdır. 4- Nasslara (âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflere) ve icma’a aykırı olmamalı. Nasslarda, umûmî veya husûsî sûrette de olsa, maslahat olduğu anlaşılan şeyle hüküm edilebileceğine dâir bir delâlet, işâret olmalıdır. (Şâtıbî)

Okudunuz mu?  Kafire veya zalime sövmek caiz midir?

Şarabın haram kılınmasındaki maslahat; aklın, malın, insanın şerefinin korunmasıdır. Aynı maslahat diğer müskirâtın (sarhoş edici şeylerin) haram kılınmasında da mevcuttur. (Serahsî)

ihya.org dan alıntıdır..
paylasım ıcın ALLAH razı olsun..


top sakal anlamı, top sakal nedir, top sakal bırakmanın hükmü

Bu kategoride yer alan Çarşaf giymek farz mıdır? Bir cemaate mensup olmak şart mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Top sakal bırakmanın hükmü nedir? Adam keyf için bırakıyorsa bir zararı var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.