Anasayfa
12 Ocak 2024, 22:32
Terimler
Abone

Hâcet Namazı ihtiyacı olan kişinin, ihtiyacının giderilmesini Allahtan dilemeden önce kıldığı namaz

Hâcet Namazı ihtiyacı olan kişinin, ihtiyacının giderilmesini Allahtan dilemeden önce kıldığı namaz

ACİLSERVİS
HÂCET NAMAZI

Herhangi bir ihtiyacı olan kişinin, bu ihtiyacının giderilmesini Allah’tan dilemeden önce kıldığı namaz. Kur’ân, "Sabırla ve namazla Allah’tan yardım dileyin"(el-Bakara, 2/45) buyurur. Mü’minler; yalnız Allah’a kulluk etmek ve yalnız O’ndan yardım dilemekle yükümlüdürler (el-Fâtiha, 1/4). Bu nedenle bir ihtiyaç içindeki insanın namaz ve dua ile Allah’a yönelmesinden, O’ndan yardım dilemesinden daha mâkul bir şey olamaz. Hâcet namazı bu yöneliş ve dilemenin bir mukaddimesi niteliğindedir.
Mendûb olan hâcet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır. Hz. Peygamber’den gelen bir rivâyete göre hâcet namazının ilk rekâtında Fâtiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtta (ya da rekâtlarda) da Fâtiha’dan sonra birer defa İhlâs ve Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûreleri okunur.
Hâcet namazı bitince Allah’a hamd ve senâ, Rasûlullah’a salât ve selâmdan sonra bir hâcet duası okunması sünnettir. Çeşitli hâcet duaları vardır. Bunlardan birisi, "Allah’ım, senden hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ibâdetini, ilim ehlinin irfânını isterim ki, senden gereği gibi korkayım. Allah’ım, senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan menetsin; tâ ki, sana itâat ile öyle amel edeyim ki, onunla senin rızana ereyim; senden korkarak içtenlikle sana döneyim; sırf senin sevgini kazanmak için hâlis nasihat edeyim; her işte sana güvenip sana dayanayım; sana güzel zan besleyeyim. Nûrun yaratıcısı Allah’ı tesbih ederim" anlamındaki "Allahümme innî es eluke tevfîka ehlil-hudâ ve amele ehli’l-yakîni ve munâsehete ehli’t-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli’l-haşyeti ve talebi ehli’r-rağbeti ve teabbude ehli’l-vera’i ve irfâne ehli’l-ilmi hattâ ehâfek. Allahume innî es’eluke mehâfeten tahcizuni an masiyetike hatta a’mele bir ta’atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi’t-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke’n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi’l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki’n-nûr" duasıdır. Hâcet duası okunduktan sonra Allah’tan ihtiyacın giderilmesi yolunda dilekte bulunulur. Hâcet namazı mendubdur (Fetâvây-i Hindiyye, Beyrut 1400, I, 112). Hz. Peygamber (s.a.s.)’den rivâyet edilen bir başka hâcet duası ise şöyledir: "Hiçbir ilâh yoktur (bütün putları ve tağutları reddederim). Yalnız ve yalnız halîm ve kerîm olan Allahü Teâlâ vardır. Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allahu Teâlâ’ya mahsustur. Allah’ım, senden rahmetinin işlerini, mağfiretinin hasletlerini ve her iyiliğinin ihsânını taleb ederim. Her günahtan da selâmetimi, kurtuluşumu istirham ederim. Bağışlanmamış bir günah ve giderilmemiş bir kederi benden bırakma. Bir de kendisinde senin rızan olan bir işi yerine getirilmemiş bırakma, ey merhamet edenlerin merhametlisi…" (Tirmizî, Sünen, Hadis No: 479). Mâlum olduğu üzere günümüzde mü’minlerin en büyük hâceti; İslâm ahkâmının yeryüzünde galip gelmesidir.
Ahmet ÖZALP

Okudunuz mu?  Sur ve Sura Üfürüş

Cevap: HÂcet Namazi

Hoca
Hâcet Namazı


Herhangi bir ihtiyacı olan kişinin, bu ihtiyacının giderilmesini Allah’tan dilemeden önce kıldığı namaza "Hacet namazı” denir.
Bir haceti, sıkıntısı, derdi olan kimse abdest alır iki rekât namaz kılar.(1) Mendûb olan hâcet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır.

Okudunuz mu?  Brahmanizm nedir? İslamda Brahmanizm Kavramı

Kur’ân, "Sabırla ve namazla Allah’tan yardım dileyin"(2) buyurur. Mü’minler; yalnız Allah’a kulluk etmek ve yalnız O’ndan yardım dilemekle yükümlüdürler.(3) Bu nedenle bir ihtiyaç içindeki insanın namaz ve dua ile Allah’a yönelmesinden, O’ndan yardım dilemesinden daha mâkul bir şey olamaz. Hâcet namazı bu yöneliş ve dilemenin bir mukaddimesi niteliğindedir.
Günümüze bakacak olursak ihtiyaçlarımızın (hacetlerimizin) türlü türlü olduğunu görmekteyiz. İnsan yaratılış itibarıyla aciz ve fakir olduğu için ihtiyaçları hiç bitmez. Allah (cc)’ın ise hiçbir şeye ihtiyacı yoktur ve bütün varlık onun kayyum sıfatına dayanarak ayakta durur. O (cc), Rezzak isminin tecellisiyle yerin altındaki kurtçuğun bile rızkını gönderir.
Müslümanların dünyanın dört bir tarafında türlü bela ve musibetlerle inlediği şu günlerde hacet namazıyla Allah (cc)’a hacetlerin arz edilmesinin çok büyük ehemmiyeti bulunmaktadır. Bu namazda insnalar Allah’a en içten duygularıyla hacetlerini söyler ve bu hacetlerinin giderilmesi için Allah (cc)’a yalvarırlar. Allah (cc), Kur’an’da "dua edin ki cevap vereyim” buyurmaktadır.
Meselenin diğer bir yönü de Cenâb-ı Allah’a arz edilen ihtiyaçlar, el açanların himmet hislerine göre farklılaşmasıdır. Kimileri, hayırlı eş, salih çocuk, geniş ev, bol rızık gibi isteklerinden dolayı hâcet namazı kılarlar; adanmış ruhlar ise, gece gündüz i’lâ-yı kelimetullah hesabına yalvarıp yakarırlar.(4) Hacet namazı kılarken kendi şahsi isteklerimizden ziyade ümmet-i Muhammedi ilgilendiren meselelerin Allah (cc)’a arz edilmesi kamil mü’min olmanın bir gereğidir.
Hâcet namazı bitince Allah’a hamd ve senâ, Rasûlullah’a salât ve selâmdan sonra bir hâcet duası okunması sünnettir. Dua olarak aşağıdaki dua okunabilir:
لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلَامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ لَا تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلَّا غَفَرْتَهُ وَلَا هَمًّا إِلَّا فَرَّجْتَهُ وَلَا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلَّا قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
اللهم أنت تحكم بين عبادكفيما كانوا فيه يختلفون لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعلِي العظيم لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْحلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ رَبِّ السموات السبع وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اللهم كاشف الغم مفرج الهم مجيب دعوة المضطرين اذا دعوك رحمن الدنيا والاخرة ورحيمهما فارحمني في حاجتي هذه بقضائها و نجاحها رحمة تغنيني بها عن رحمة من سواك

"Halîm ü Kerîm Allah’tan başka ilah yoktur. Arş-ı Azîm’in Rabbi Allah’ı tesbih ederim. Hamd alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Rabbim, Senden, rahmetinin gereklerini, merhametini celbedecek şeyleri, gerçekleşmesi muhakkak olan mağfiretini, günahtan korunmayı, her türlü iyiliği kazanmayı, her türlü günahtan da selâmette olmayı istiyorum. Bende bağışlamadığın hiçbir günah, gidermediğin hiçbir keder, Senin rızana muvafık olup da karşılamadığın hiçbir ihtiyaç bırakma Ya Erhamerrahimin.
Allah’ım, Sen kullarının ihtilaf ettikleri şeylerde hüküm verirsin. Yüce ve Azim Allah’tan başka ilah yoktur. Halîm ve Kerîm Allah yegâne ilahtır. Yedi semanın ve Arş-ı Azîm’in Rabbi Allah’ı tesbih ederim. Hamd alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
Ey kederleri gideren, tasaları kaldıran, Sana dua ettiklerinde çaresizlerin duasına icabet eden Allahım, ey dünya ve ahiretin Rahman ve Rahîm’i! Şu ihtiyacımın giderilmesi ve tamamlanması hususunda beni başkalarının merhametinden müstağni kılacak bir şekilde bana merhamet et."
Onulmaz gibi görünen bir derdi, bir hastalığı olan kimse de abdest alır, iki rekât namaz kılar; hamd ü sena, salat ü selam ve ümmete dua ettikten sonra şu tevessülün akabinde ihtiyacını dile getirir:
اَللّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيّـِكَ مُحَمَّدٍ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ، يَا مُحَمَّدُ إِنِّي أَتَوَجَّهُ بِكَ إِلَى رَبِّي فِي حَاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى لِي، اَللّهُمَّ فَشَفّـِعْهُ فِيَّ
"Allah’ım Sen’den diliyor ve dileniyorum, Rahmet Peygamberi Hazreti Muhammed’i vesile edinerek Sana teveccüh ediyorum. Ya Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm) şu hacetimin yerine getirilmesi için seni vesile yaparak Rabbime yöneliyorum. Allahım, Rasûl-ü Ekrem (sallAllahu aleyhi ve sellem) Efendimiz’i hakkımda şefaatçi eyle."

Okudunuz mu?  Bastı zaman ve Tayyı Mekan Ne Demektir?

(1)Tirmizi, Kitabu’s-Salat, 236, İbn-i Mace, Kitabu’s-Salat, 189
(2)Bakara, 2-45
(3)Fâtiha, 1-4
(4) Bamteli Çözümleri,


Yanıt: Hâcet Namazi

rana
Hacet Namazı

Hadis No : 3080
Ravi: Abdullah İbnu Ebi Evfa

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kimin Allah’a veya herhangi bir insana ihtiyacı hasıl otursa önce abdest alsın, abdesti de güzel yapsın. Sonra iki rek’at namaz kılsın, sonra Allah Teala Hazretlerine senada bulunsun, Resulullah (sav)’a salat okusun, sonra şu duayı okusun: "Halim, kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Arş-ı Azam’ın Rabbi noksan sıfatlardan münezzehtir. Hamd alemlerin Rabbine aittir. Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celbedecek esbabı (hakkımda yaratmanı) taleb ediyor, her çeşit günahtan koruman için yalvarıyor, her çeşit iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan selamet diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hiç bir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Hangi amelden razı isen onu ver, ey rahim olan, bana en ziyade rahmet gösteren Rabbim."

Kaynak: Tirmizi, Salat 348, (479); İbnu Mace, İkamet 189, (1384)


ihtiyaç namazı, ihtiyac namazi

Bu kategoride yer alan Uhuvvet [kardeşlik, arkadaşlık ve dostluk anlamlarına gelir] başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hâcet Namazı ihtiyacı olan kişinin, ihtiyacının giderilmesini Allahtan dilemeden önce kıldığı namaz Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.