Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:59
Namazlar
Yönetici

Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

mumsema
Ebû Hüreyre ile İbni Ömer radıyAllahu anhüm’den rivayet edildiğine göre bu iki sahâbî Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in minber üzerinde şöyle buyurduğunu duymuşlardır:

"Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar."
Müslim, Cum`a 40. Ayrıca bk. Nesâî, Cum`a 2; İbni Mâce, Mesâcid 17

Açıklamalar
Bu hadis cuma namazının önemini bir kere daha belirtmekte ve onun vazgeçilmezliğini âdeta perçinlemektedir. Bir önceki hadisin açıklamasında görüldüğü üzere en önemli namaz cuma namazıdır. Bu sebeple cuma günü her müslümanın diğer müslüman kardeşlerinin arasında bu namazı gönül uyanıklığı içinde kılması gerekir.

Cuma namazının değerini anlamayan, bu namazın kendilerine verilmiş bir lütuf olduğunu kavramayan kimseler, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in belirttiğine göre, kusurlarının farkına varıp cuma namazına başlama imkânına sahiptirler. Cuma namazını ihmal ederek kendilerine yazık eden bu kimseler şayet hatalarından geri dönmezlerse, onları feci bir âkıbet beklemektedir. O da kalplerini Allah Teâlâ’nın büsbütün mühürlemesi, yani lutfunu ve keremini onlardan büsbütün kesmesi, bunun sonucunda ilâhî hidâyeti bir daha kabul edemeyecek mânevî bir çöküntüye düşmeleridir. Bir hadîs-i şerîfte bu ihmal üç cuma ile sınırlandırılmıştır.
Bu durumu Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle belirtmektedir: "Cuma namazlarını önemsemeyerek üç hafta cuma namazı kılmayan kimsenin kalbini Allah Teâlâ mühürler" (Ebû Dâvûd, Salât 204; Tirmizî, Cum`a 4; Nesâî, Cum`a 2; İbni Mâce, İkâmet 93).

Cuma namazını önemsememek, hiçbir özrü, mâzereti olmadan bu namazı kılmamak demektir. Cuma namazını küçümsediği veya inkâr ettiği için kılmayanlara gelince, onlar zaten dinden çıkmış olacakları için konumuzun dışında kalmaktadırlar.

Görüldüğü üzere hiçbir mazereti bulunmadığı halde cuma namazına gitmeyen kimse, mânevî bakımdan kötü bir noktadadır. Böyle birinin cuma namazına gitmemek suretiyle işlediği günahı bağışlatmak için ancak tövbe etmesi gerekir. Bununla beraber kusurundan dolayı Cenâb-ı Hak’tan af dilediğini göstermek maksadıyla varsa bir dinar, yoksa yarım dinar tutarında sadaka vermesini Peygamber Efendimiz tavsiye etmektedir.

Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Cuma namazı müslüman erkeklerin mutlaka kılması gereken bir ibadettir.
2. Hiçbir mâzereti olmadan cuma namazını kılmayan kimseler şayet bu tutumlarından vazgeçmezlerse, Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler, yani onlardan lutfunu keser; böylece o kimseler artık Allah’ı düşünmezler.


Cevap: Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

sonsuz__nur
< Bu durumu Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle belirtmektedir: "Cuma namazlarını önemsemeyerek üç hafta cuma namazı kılmayan kimsenin kalbini Allah Teâlâ mühürler" (Ebû Dâvûd, Salât 204; Tirmizî, Cum`a 4; Nesâî, Cum`a 2; İbni Mâce, İkâmet 93). >

bu kaç yaşından sonra geçerlidir?


Yanıt: Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

mumsema
< bu kaç yaşından sonra geçerlidir? >
ergenlik çağına gelen herkes buna muhataptır. yani cuma kime farz ise bu kapsama girer.


Cevap: Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum)

harunbaba06
selamün aleyküm aylardır işsizolan biri iş bulsa orada da cumaya gönderilmedigini bilse ne yapması gerekir?

Okudunuz mu?  Kevser Suresi Hatmi Yapmak

ravza 2
Ve aleykumusselam ve rahmetullah işçinin cumasına gitmesi gerekir buna izin vermiyen işveren büyük bir vebale girer bunu yapan olmaz herhalde cuma günü yemek saatini cuma saatine göre düzenleyiniz bizim işyerinde böyle yapılıyor duayla


batuhan00
bir şey soracağım benim okulum var cuma namazını kılamıyorum bir şey olurmu ?? Lütfen bir şey söyleyin

Okudunuz mu?  Namazın Şartları ve Rükunları

Kayıtsız Üye
Milletin cumaya gitmemesine niye yazıklar olsun diyosunuz herkes kendinden sorumlu inancı da kendine Cuma namazı iman eden herkese farzdır "cuma suresi", mülsüman erkeklere değil sadece bir de din hakkında bilgi verecekseniz doğruluğu kesin olmayan rivayet hadislerden değil İslamın tek kaynağı Kuran-ı Kerimden bilgi verin Cuma namazı diğer farz olan namazlar gibi Müslümanlıkta kılınması gerek 3-5 kere gitmeyince münafık, kafir mühürlü oluyon diye bişey yok herkes Allah’In varlığına birliğine inandığı sürece orası Allah’ın bileceği iştir.

Okudunuz mu?  Cemaatle Namazda Safların ve Ayakların Durumu

cuma hasreti
selamın aleykum,ben yüzümdeki rahatsızlıktan dolayı cumaya gidemiyorum ,insanların kimisi korkuyor kimisi bakınca gülüyor,cemaatle namaz kılamıyorum,bazı cumalar gitmediğim için ağlıyorum,ama kalabalıa çikmaya korkuyorum


Kayıtsız Üye
merhaba arkadaşlar, siz yorum yapıyorsunuz ama kulaktan dolma bilgiler ile önce açın kitabımız kuran-ı kerim i bir okuyun ayetlere bir bakın islam dini bağışlayıcı ve affedicidir.

Okudunuz mu?  Teheccüd Namazı (Geceleyin uyanıp kılınan namaz)

Cuma namazına gitmek farz, terketmek büyük günahlardandır.
üç cumaya gitmeyen silinmeyen deftere kötü yazılır
Dinden çıkmak gibi bir şey söz konusu değildir.
aklınıza takılan soruların hepsinin kitabımızda cevabı var. dini çarpıtmayın. hayırlı günler.


Yasin alperen
Sadece Cuma namazı değil tüm namazlara riayet edelim.

Okudunuz mu?  Namazda gözleri yummak veya saga sola bakmak hakkında.

Kayıtsız Üye
Ben de cuma namazına gidemeyecegim dort hafta yaz kursundan dolayi bir sey olur mu


@hmet
< cuma namazına gidemeyecegim dort hafta >
Cuma namazını önemli bir mazeret olmadan kılmamak günahların en büyüklerindendir.
Kurs bahane sayılmaz maalesef


Kayıtsız Üye
Abi selamun aleykum. Ben 3 hafta ust uste mazeretim olmadigi halde cumaya gitmedim. Kalbim muhurlenmisse bundan nasıl kurtulabilirim. Tovbe ederek kurtulurum ama tovbe ederken samimi olamiyorum,icten dua edemiyorum. Bunu nasıl asabilirim? Selametle..

Okudunuz mu?  Hadislerde namaz 5. hadis: Namaz için abdest günahları siler

mum
< tovbe ederken samimi olamiyorum,icten dua edemiyorum. Bunu nasıl asabilirim? >
Allah Teala tevbesinde samimim olmayanın tevbesini kabul etmez.
Kardeş sen samimi olmasaydın yani cumaya gitmediğine pişman olsaydın dert edinip buraya yazmazdın emin ol.
Sen cuma namazına git ve Allahtan af dile

Okudunuz mu?  Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Kayıtsız Üye
Ağlama kardeşim sana gülen kişiler utansın asıl


Kayıtsız Üye
Ben 12 yasindayim ve daha ergen degilim okul var cuma namazına gidemiyorum günah mıdır


imam
ergen olmasan bile ergenlik yaşındasın ve cumaya gitmelisin.
gitmemen günah olmasa bile kendini alıştır.

Okudunuz mu?  Namazdaki Hareketlerin Anlamları

Kayıtsız Üye
Ne alaka ya cuma farz diye 3 hafta gitmeyen falan ? 5 vakit farz değil mi onu kılmayana bişey yok cuma mı böyle dersiniz sadece cumaya gider bu millet


kurtbey
Selamın Aleyküm ben yüksekoavadayım burda malumunuz operasyonlar başladı sokağa çıkma yasağı var bu durumda cuma namazını kılmamız gerekir mi gerekirse nasıl kılıcaz ya da kıldırıcaz acilen yardımlarınızı bekliyorum Allah’a emanet olun…

Okudunuz mu?  Tesbih Namazı nasıl kılınır

Şema
Cuma günü emniyetsilikten dolayı izin verilmezse evde öğle namazını kılın


Kayıtsız Üye
hocam Allah razı olsun gönlümü ferahlattın


Kayıtsız Üye
Kardeşim neden korkuyorsun korkma sana gülenler utansın Allahın yarattığı surata gülmek adeta küfür etmek onların günahı


Kayıtsız Üye
Ben lisede okulun ilk haftasında belki ders zili çalar yetişemem falan demiştim ama baktım namaz bitince bütün öğretmenler cumadan geliyor keske gitseydim ama artık hep gidicem

Okudunuz mu?  Kurana Göre Namaz

Ümmet06
Mazeretsiz keyfi 3 defa gitmezse kalbi mühürlenir


Kayıtsız Üye
aleykum selam kardesim sen kimseye bakma git namazına oyle yapanlar kendilerine yaparlar sen ALLAHa tevekkul et ALLAH yardımcın olsun


cuma namazına gitmemek, cumaya gitmeyen erkek, cumaya gitmemek

Bu kategoride yer alan İmsak vaktinden önce sabah namazı kılmak? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cuma namazına gitmemek (bir hadis bir yorum) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.