Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:29
Diyanet
Yönetici

Sılayı Rahim

Sılayı Rahim

fevziay
Akrabalık bağlarını gözetmek önemli emirlerden ve yüce sıfatlardandır. Çoğu kimse vakit darlığı, hayatın meşguliyetleri ve asrın oyalanmalarını bahane ederek bunu önemsemiyor!
Müslüman, akrabalık bağını Rabbine itaat etmek ve kıyamet günü bundan sorgulanma korkusu için gözetir. Allah Azze ve Celle buyurur ki; Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir. (Nisa 1)

Akrabalık bağlarını gözetmek önemli emirlerden ve yüce sıfatlardandır. Çoğu kimse vakit darlığı, hayatın meşguliyetleri ve asrın oyalanmalarını bahane ederek bunu önemsemiyor!
Müslüman, akrabalık bağını Rabbine itaat etmek ve kıyamet günü bundan sorgulanma korkusu için gözetir. Allah Azze ve Celle buyurur ki; Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir. (Nisa 1)
Akrabalık bağlarını gözetmek sadece sevilen akrabalara has değildir. Aksine, seninle onlar arasında hoşnutsuzluk olsa da ve onlar sana kötülük etseler de senin onlara iyilik etmen gerekir.
Ebu Hureyre radıyAllahu anh diyor ki; Birisi; Ey Allah’ın Rasulü! Benim bir akrabam var, ben sılayı rahim yapıyorum fakat o yapmıyor. Ben iyilik ediyorum o bana kötülük ediyor. Ben ona yumuşak davranıyorum o bana kaba davranıyor. Dedi. Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki;
Eğer durum dediğin gibiyse sen ona sıcak kül yedirmiş gibi oluyorsun demektir. Sen buna devam ettikçe Allah seninle beraber ona galip olmaya devam eder.
Nitekim Allah Azze ve Celle akrabalık bağlarını koparmayı günahlardan ve insanlar arasında fesat sebeplerinden saymıştır. İşte bunlar, Allah’ın kendilerini lânetlediği, sağır kıldığı ve gözlerini kör ettiği kimselerdir. (Muhammed 23)
Bazı âlimler der ki; Akrabalık bağını kesen sağırlık ve basiret körlüğüne duçar olur. Sağırlık ile kastedilen, ona nasihatin fayda vermemesi, dağlar gibi ağır gelmesi ve ondan etkilenmemesidir. Bir an için etkilense bile etkisi çabuk geçer. Gözlerin körlüğü ile kastedilen ise, hayrı görmemesi ve taate muvaffak olamamasıdır.
Allah’a en sevimli olan amelleri işlemek istiyorsan senden bağını koparan akrabana iyilik ederek karşılık ver ve zulmettiklerinde görmezden gelerek affet.
Abdullah bin Amr radıyAllahu anhuma’dan; Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Sıla, akrabalık bağını gözeten ile ilgilenmek değildir. Asıl sıla, kendisinden ilgisini kesen akrabaya ilgi göstermektir.
Hafız İbn Hacer el-Askalanî r.a. der ki; Bu hadiste sılanın üç derecesi vardır; akrabalık bağını gözetmek, buna aynı şekilde karşılık vermek ve akrabalık bağını koparmak. Akrabalık bağını gözeten sılayı rahim ile en faziletli işi yapmıştır. Buna aynı şekilde karşılık veren kimse, aldığından fazlasını vermeyendir. Bağı koparan ise bunların en düşüğüdür.
Sılayı rahime karşılık vermek iki taraftan olabildiği gibi, bağı koparmak da iki taraftan olabilir. İlk başlatan sıla yapandır. Buna aynısıyla mukabele eden de sılaya karşılık verendir.
Sılayı rahimin pek çok çeşidi vardır. Mal ile, mevki ile, ihtiyacı gidermekle, güler yüz göstermekle, onlardan zararı gidermekle, onlara dua etmekle ve onları hayırlı şeylere davet etmekle sıla yapmak gibi…


Sılahi rahim

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm..hocam benm sorum şu ki benm babam şehit oldu yirmi yıl önce..babam tarafı bizi hep dışladı hep küs barış yaşadık onlarla çok tartışmalarımız oldu ben de çok bağırdım çağırdım annemi ezdiler bize laf saydılar falan baya münakaşalarımız oldu hacca gideceklerdi yine biz gittik barıştık en son barıştığımızda bir daha aynı şeyler olursa biter barışmayız dedik ki yine tartışma çıkarttılar küstük 2010 dan beri de küstük babane ve dedeyle ama amca hala ve yengeyle falan ufak tefek konuşuluyordu 2013 e kadar ancak ablamın düğünü oldu onları çağırdık babane ve dedeyi çağırmadık falan die onlarda küstü hep böyle geçti ve bize hiç bir zaman sahip çıkmadılar babamın parasıyla hayatları sürüyor hepsi bizim hakkımızı yediler onları affedemiyoruz annem ablam ve ben hakkımızı helal etmiyoruz alacağım öbür taraf için benm bu dünyalık değil hocam arkalarından da konuşuluyordu önceden ama şimdi unutuyorum bile arada bir aklıma geliyor haram zehir zıkkım olsun yedikleriniz diyorum bu durumda vebali nedir hocam ?

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Ahde Vefa

Yorum: Sılayı Rahim

Kayıtsız Üye
Herşey tamam ama öyle olmuyor nefsimdeki kin ağır basıyor ve günah biliyorum ama onlarda da suç var yalnız biz mi hesap verecez bu durumda


Yorum: Sılayı Rahim

Hoca
Gerçekten size zulmetmiş iseler hesabını hem bu dünyada hem ahirette verecekler merak etmeyin ama siz ıyi olun asla kötülük yapmayın

Okudunuz mu?  Adana ili kuran kursu tercih yerleri

Kayıtsız Üye
Alevi olan akrabaları ziyaret farz mı amcalarim. Birtanesi camiye küfür ediyor dinden çok uzaklar. Ben şükür bes vakit namaz kiliyorum halam haram malla zengin oldu budurumda ne yapmak lazım dinden konuşsam beni kovarlar hayırlı günler


Şem’a
Sıla i rahim yani akrabayı ziyaret etmek bırakın Müslüman olmasını, Alevi veya Sünni olmasını, Yahudi ve Hristiyan da olsa farzdır ancak akrabamız bizi ahlaksızlığa dinsizliğe imansızlığa teşvik ediyorsa, kutsallarımıza sövüyorsa o zaman ziyaret etmemiz caiz olmaz

Okudunuz mu?  Ezanın Fazileti ile ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
bu konu kafamı karıştırıyor. Hani akraba bağını koparmak haram diye okudum. Ve mesela ben akrabalarımı ziyaret etmesem ama küsmesemde. Ama mesela gördüğüm yerde konuşsak,.,.. bu harammı? yani sorum: onları ziyaret etmemek harammıdır ? Bu bağı koparmakmı oluyor ? Yoksa onu gördüğümde konuşmam bağı kopmamamı oluyor. Anlamadım?

Okudunuz mu?  Sela Nedir? Sela ve Tercümesi

Vuslat79
Misal olarak; Ramazan ayında akrabalara ziyafet verebiliriz iftara davet edip. Özel olarak her birini ayrı ayrı davet etmek veya ziyarete gitmek zorsa. O sofra sila i rahim ziyaretiyle kat kat daha bereketlenir ve en önemlisi Allah in rızasını kazanmış oluruz inşAllah.

Okudunuz mu?  Kuran Kursu Sene sonu program hazırlayan var mı?

Kayıtsız Üye
Uzun süredir etrafimdakilerle kendimle nefsimle mücadele içindeyim. 1 senedir dinimi yoğun bir şekilde yaşiyorum. Ve bayanım artık kimseyle tokalaşmıyorum bu yüzden en yakın akrabalarımdan kaçıyorum evlerine gitmiyorum evime çagırmıyorum birkaç kez el almadım hepsi bana öcü gibi bakıyor. Gözleriyle küçüklüyorlar beni. Evliyim bayramlarda bissürü kaynim var yeğenler var çok kalabalık aileyiz o kadar zor durumda kaldım ki anlatamam. Herkes çok açik geziyorlar ben tam tersi babamlar tarafıda eşim tarafida herkes beni yadırgıyor ne edecegimi bilemiyorum ben hergun bunları düşünüyorum hetkes beni severdi artık kimse eskisi gibi bakmıyor bana arkadaşsız kaldım akrabasız kaldım anlayacağınız çok yalnïz kaldım. Neden peki sırf dinimin gerektiği gibi yaşamaktan. Ben şimdi silahı rahimi nasıl edecegim. Köşe kapmaca oynamaktan yoruldum 🙁

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Allahı Tanımak

Kayıtsız Üye
RABBİMİZ kulunu yanlız bırakmaz . En doğrusunu yapıyorsun nefsinle savaşiyorsun sen gayret et bırakma kendini ilerledigin yol herkese örnek olacak bir davranış o onu demiş bu bunu söylemiş takma kafana sen nasıl istersen öyle yaşa keşke herkes senin gibi düşünebilse 😄 ama tokalaşmayi sevmesende akrabayı ziyaret etmeyi de ihmal etme

Okudunuz mu?  Ramazan Ve Oruç, Ramazan Ve Oruç İle İlgili Hutbe-İstabul Müftülüğü

Ensar
Sizin üzerinizdeki sorumluluk bir kat fazla artmış durumdadır. Siz o ne dedi şu neder sözlerine aldırış etmeyin. Dostsuz kaldım diye üzülmeyin Allah size yeter,gerçek ve kalıcı bir dost… Akrabalarınızı eve alın ancak sizin dininizi yaşamanıza engel olmamak kaydıyla,yani şöyle yapın ; size mahrem olanlarla aynı yerde oturmayın, tokalaşmayın, dinimizin emrettiği şekilde yaşayın ki huzur bulasınız. Onlara birkaç sefer nasıl olduğunuzu gösterirseniz artık nasıl biri olduğunuzu kabulleneceklerdir. Gelmeyen akrabanıza gidin umarım belli bir süre sonra sizi kabullenecek ve size olan bu tavırları değişecektir. Dininizi yaşamaktan asla korkmayın ve çekinmeyin, siz Allahı dost edindiniz ve elbette bazı sıkıntılarla sizi sınayacaktır Allah… sizdeki sorumluluk yakınlarınıza da dininizi tatlı dille anlatmamız dır.

Okudunuz mu?  İmamlar için Yeterlilik Sınavı (imam Hatip) Test sorular

sılayı rahim, sıla i rahim vaaz, sıla i rahim ne demektir

Bu kategoride yer alan Boş ve Yararsız Olanı Terketmek! başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sılayı Rahim Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.