Anasayfa
14 Mart 2023, 11:39
Terimler
Abone

Ebu Cehil Kimdir? Ebu Cehil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Ebu Cehil Kimdir? Ebu Cehil Hakkında Ansiklopedik Bilgi

mumsema
EBU CEHÎL Kimdir Hakkında Bilgiler
(?/2 – ?/624)

İslâm’ın ilk döneminde Peygamber efendimizin en azılı düşmanı ve Kureyş’in ileri gelenlerinden biri.
Asıl adı Amr b. Hişâm el-Muğira olup önceleri Ebû’l-Hakem künyesiyle anılırken, müslümanlar tarafından Ebû Cehil (cehâlet babası) diye adlandırılmıştır. Mekke’deki Kureyş kabilesinin Mahzûmoğulları boyuna mensup olup Mekkeliler arasında büyük bir itibâra sahip idi.

Okudunuz mu?  Vedi Nedir? İslamda Vedi Kavramı

Peygamber efendimizle aynı yaşlarda olan Ebû Cehil, ilk anlarından itibâren İslâm’a hep karşı çıkmış, Peygamber efendimize ve özellikle güçsüz müslümanlara var gücüyle düşmanlık gösterip ezâ ve cefâlarda bulunmuştur. İslâm’ın ilk iki şehidinden biri olan Ammâr b. Yâsir’in annesi Sümeyye, İslâm düşmanı Ebû Cehil tarafından hunharca öldürülmüştür. Hayatı boyunca İslâm’a karşı tüm faâliyetlerde başı çeken Ebû Cehil, müslümanların açlıktan dolayı ölümle karşı karşıya kaldıkları boykot uygulamasını şiddetle takip etmiş, boykotun kaldırılmasına karşı çıkmış; Hz. Peygamber’in hicretinden kısa bir süre önce Dâru’n-Nedve ‘de yapılan müzâkerede her sülaleden seçilecek birer temsilcinin oluşturduğu bir fedâi grubu tarafından Peygamber efendimizin öldürülmesini teklif etmiştir.

Okudunuz mu?  Adak Nedir? İslamda Adak Kavramı Hakkında Bilgi

Müslümanların, dinleri uğruna ev ve barklarını mal ve mülklerini, yurtlarını terkedip Medine’ye hicret etmelerinden sonra dahi her fırsatta İslâm’a karşı düşmanlığını ortaya koyan Ebû Cehil, Bedir Savaşı ‘nın çıkmasına da sebep olmuştur. Ebû Süfyân’ın yönettiği Kureyş’e Sut bir kervanın müslümanların eline düşmesini önlemek maksadıyla Mekke’den büyük bir orduyla çıkan Ebû Cehil, kervanın kurtularak Mekke yolunu tuttuğunu öğrenmesine rağmen sırf İslâm’a düşmanlığı sebebiyle harbetmek üzere yoluna devam etmiş, Bedir’e vardığı zaman Hz. Peygamber’in sulh teklifini reddettiği gibi bizzat kendi ordusunda ileri gelen bazı kimselerin harbi önleme düşüncelerine şiddetle karşı çıkarak onları korkaklıkla itham etmiş ve harbi başlatmıştır.

Okudunuz mu?  Ashabul Yemin Ne Demek? Ashabul Yemin Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Ancak çarpışmalarda iki Medine’li müslümanın ağır darbelerine uğrayan Ebû Cehil, hareketsiz bir şekilde savaş alanına düşmüş, ölmeden az önce de meşhur sahâbî Abdullah b. Mes’ûd tarafından kafası kesilerek Hz. Peygamber’e götürülmüş, cesedi Bedir’de müşrik ölülerinin atıldığı kuyuya (Kalîbu Bedr) atılmıştır.

Okudunuz mu?  Fiili Sünnet Nedir? Fiili Sünnet Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Böylece "bu ümmetin Firavun’u" olarak kabul edilen Ebû Cehil, Rabbim Allah’tır diyen insanlara İslâm’a ve tevhid akîdesine karşı insaf ve insanlığa sığmayan asın düşmanlığının bedelini H. 624 yılında hayatıyla ödemiştir.
Ahmet ÖNKAL


Cevap: Ebu Cehil

Hoca
Allahın laneti ebu cehil ve ebu cehil izinden gidenlerin üzerine olsun.

Okudunuz mu?  Alim Nedir? İslamda Alim Kavramı

Cevap: Ebu Cehil

Galus
< İslâm’ın ilk döneminde Peygamber efendimizin en azılı düşmanı ve Kureyş’in ileri gelenlerinden biri. >
< Allahın laneti ebu cehil ve ebu cehil izinden gidenlerin üzerine olsun >
Amin Amin… Allah ın laneti üzerlerine olsun.


Cevap: Ebu Cehil

VAİZZ
Allah ebu cehili kahr eylesin ve izinden gidenlerede
paylaşım için Allah cc razı olsun…

Okudunuz mu?  Ulu'l-Emr Nedir? İslamda Ulul Emr Kavramı

Muhammed
EBÛ CEHİL Hakkında Kısaca Bilgiler

أبو جهل

Ebü’l-Hakem (Ebû Cehl) Amr b. Hişâm b. Mugīre el-Kureşî el-Mahzûmî (ö. 2/624)

Hz. Muhammed’in ve İslâm’ın azılı düşmanlarından biri.

Yaklaşık 570’te Mekke’de doğdu. Asıl adı Amr olup Kureyş’in Mahzûm koluna mensuptur. Ebü’l-Hakem olan künyesi İslâmiyet’e düşmanlığı sebebiyle Hz. Peygamber tarafından Ebû Cehil şeklinde değiştirilmiştir. Dârünnedve üyesi olan Ebû Cehil, Resûl-i Ekrem’in davetine başından beri karşı çıkmış ve müslümanlar aleyhinde hazırlanan bütün komplolarda yer almıştır. Velîd b. Mugīre ile Ebû Cehil, kendi kabilelerine mensup olmayan birinin peygamberliğini hazmedemedikleri için Hz. Muhammed’e inanmayacaklarını açıkça söylemişlerdir.

Okudunuz mu?  Tarikat (Tasavvufta, Allah'a ulaşmak için tutulan yol)

yasemin
Ebul hakem isminden , yni bilginlerin en bilginiyken peygamberi reddiyor ve düşmanlık besliyor . Peygamberimiz Sav buna istinaden onun ismini değiştirmeyi düşünüyor , hayvan isimlerini bile geçiriyorlar akıllarından , az kalır diyorlar ve sonunda cehil; -cehalet , cahil- ismini koyuyorlar. Cehil , devrin Allah sevgilisinden habersiz olan cahil anlamında.


ebu cehilin hayati

Bu kategoride yer alan El-Cemil Ne Demektir? El-Cemil Hakkında Ansiklopedik Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ebu Cehil Kimdir? Ebu Cehil Hakkında Ansiklopedik Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.