Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:52
Risale
Yönetici

Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri

Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri

Hesna
Ahsen-i takvîm, kıvama koymanın, biçimlendirmenin, mânen ve maddeten doğrultmanın en güzeli demetir. Alâ-yi illiyyîn; yücelerin en yücesi; en ileri nokta.; cennetteki üstün makam , esfel-i sâfilîn ise aşağıların aşağısı, sefillerin en sefili, cehennemin en derin azap mahalli şeklinde tarif edilmiş.

Okudunuz mu?  İslami hareket metodu nasıl olmalıdır?

Âlemlerin Rabbi, Muhakkak biz insanı ahsen-i takvîmde yarattık buyuruyor. Ve insan, bu üstün yaratılışıyla, nice güzelliklerin tohumunu saklıyor. Anlamağa, inanmağa, amel etmeğe, sevmeğe, şefkat etmeğe, feyz almağa aday.

Peygamberlik bu ulvî mahiyetten çıkıyor. Evliya, asfiya bu mahiyetin meyveleri. Âlimler, ârifler, muttakiler, sâlihler, cömert simalar, âdil hükümdarlar hep bu ulvî mahiyetin değişik sahalardaki farklı meyveleri.

Okudunuz mu?  Şehîd-i uhrevî kime denir?

Yine Nur Külliyatında, küfür, mahiyet-i insaniyyeyi yıkar, elmastan kömüre kalbeder denilerek, büyük bir hakikat dersi verilir. Demek ki, insan ahsen-i takvim ile ifade buyrulan bir elmas mahiyetinde yaratılmış. Kendisini rıza çizgisinden, istikamet hattından dışarı çıkarırsa, ceza alarak aşağıların aşağısına atılıyor. Bu çöküş kömür olmakla sembolize edilmiş.

Okudunuz mu?  Allahın isimleri kaç tanedir ve nelerdir?

Buna göre,

Ahsen-i takvim, ömür sayfasına en güzeli yazabilecek kıvamda, kabiliyette yaratılmış olma.

Alâ-yı illiyyîn, bunu başarabilenlerin yüksek makamı.

Esfel-i safilîn, ise yanlış yazanların büyük düşüş ve çöküşüdür, diyebiliriz.

Nur Külliyatında insanın iman nuruyla alâ-yı illiyîne çıkacağı, küfür zulmetiyle de esfel-i safilîne düşeceği kaydedilir. O halde, insan bu iki makama da bu dünyada eriyor yahut düşüyor. Dünya ahiretin tarlası olduğu için de, ahirette de buna göre cennetin en yüce mertebelerine çıkıyor, yahut cehennemin en derinliklerine iniyor.

Okudunuz mu?  Mehdi Said nursi mi?

S.R.


Cevap: Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri

zehraoku
Yine Nur Külliyatında, küfür, mahiyet-i insaniyyeyi yıkar, elmastan kömüre kalbeder denilerek, büyük bir hakikat dersi verilir Demek ki, insan ahsen-i takvim ile ifade buyrulan bir elmas mahiyetinde yaratılmış Kendisini rıza çizgisinden, istikamet hattından dışarı çıkarırsa, ceza alarak aşağıların aşağısına atılıyor Bu çöküş kömür olmakla sembolize edilmiş

Okudunuz mu?  El Esmaul Husna: El-Aliyy

esfele safilin manası nedir, alayı illiyin nedir, esfele safilin ne demek

Bu kategoride yer alan 21. Mektup / Anne Baba Hakkına Dair başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.