Anasayfa
17 Temmuz 2023, 18:16
Terimler
Abone

İhtilâm Uykuda sperm boşalması

İhtilâm Uykuda sperm boşalması

ACİLSERVİS
İHTİLÂM

Uykuda sperm boşalması. Çocuk ihtilâm oldu demek; yetişti ve adamların buluğ çağına erişti demektir.
Uykudan uyanan kimsenin, yatağında veya çamaşırında yahut butlarında yaşlık görmesi.
Gusûl, bütün vücudun yıkanmasından ibaret olan büyük bir temizliktir. Bunu icabettiren ve "hades-i ekber" adını verdiğimiz şeyler ise; cünüplükten ve hayızla nifas kanlarının kesilmesinden ibarettir. Cünüplük hali de, meninin şehvetle inmesinden ve cinsî birleşmeden meydana gelir.
Kur’an-ı Kerim’de gusûl ve gereğinden söz eden "Eğer siz cünüp olursanız, iyice temizleniniz" (el-Mâide, 5/6) ayetidir. Bu ayette taharetle, emri mutlak zikrolunup azadan biriyle mukayyet olmadığından, cünüp olan kimsenin bedeninin hepsini yıkaması farzdır. Hattâ ağzını ve burnunu yıkaması da vâciptir (Mehmed Vehbi; Ahkâm-ı Kur’âniyye, İstanbul 1971, s. 93).
İhtilâm, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da olur. Enes b. Mâlik’ten: Ümmü Süleym, Resulullah’a gelerek, Hz.Âîşe de O’nun yanında olduğu halde: "-Ya Resulullah, erkeğin uyku esnasında gördüğünü kadın da görür. Binaenaleyh, erkeğin kendisine gördüğünü kadın da görüyor" demiş, bunun üzerine Hz. Âîşe: "- Ey Ümmü Süleym! Kadınları kepaze ettin. Allah hayrını versin" demiş, Resulullah Hz. Âîşe’ye: "- Bilâkis sen, Allah senin hayrını versin. Evet, ey Ümmü Süleym! Kadın da bunu gördüğü zaman yıkanmalıdır, buyurmuştur (Müslim, Hayz, 7).
Rüyada ihtilâm olduğunu (cinsî birleşmede bulunduğunu) hatırlayan bir kimse, o yaşlığın meni veya mezi olduğunu bilir veya şüphe ederse, gusletmesi lâzım gelir. Fakat, ihtilâm olduğunu hatırlamazsa, gusletmesi gerekmez.
Rüyada ihtilâm olduğunu görür de, eteğinde yaşlık bulunmazsa o kimsenin ilim ehline göre gusletmesi gerekmez (Ebû Dâvûd, Tahare, 94; Tirmizi, Tahare, 82).
İhtilâm olan veya cinsî birleşmede bulunan bir kimse, bevletmeden (idrarını yapmadan) veya bir miktar yürümeden yahut tekrar uyumadan yıkanıp da sonra kendisinden nutfenin (meninin) geri kalan kısmı çıkacak olsa, tekrar yıkanması gerekir.
Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uyanıp da kendisinde meni bulacak olsa yıkanması gerekir. Mezide ise gerekmez.
Bir yatakta yatan iki kimse, uyandıktan sonra ihtilâm olduklarını hatırlamadıkları halde yatakta yaş nutfe görüp de, bu yatakta kendilerinden önce başkası yatmamış bulunsa ve bu nutfenin hangisine ait olduğuna bir alâmet bulunmasa, ikisi de ihtiyaten yıkanır.
Rüyada şehvetle yerinden ayrıları bir nutfenin, tenasül uzvu tutulup şehvet geçtikten sonra dışarıya akıtılması gibi, yolculuk halinde veya kış mevsiminde bulunan kimseler hakkında bu son sözde kolaylık vardır.
Hasan Fehmi KUMANLIOĞLU

Okudunuz mu?  Gusl Abdestinin önemi ve Dindeki Yeri

Cevap: İhtilâm

Hoca
ihtilam:
Uykuda cünüb olma. Çocuğun bülûğa, ergenlik çağına ulaştığının alâmeti, işâreti.
ihtilamda Allah’ın bir nimetidir.


Yanıt: İhtilâm

940
benim genelde büyük bir biçimde kalkıyorum her zaman abdes almam mı gerekir


Soru: İhtilâm

Hoca
< Uykuda sperm boşalması. Çocuk ihtilâm oldu demek; yetişti ve adamların buluğ çağına erişti demektir.
Uykudan uyanan kimsenin, yatağında veya çamaşırında yahut butlarında yaşlık görmesi. >

< benim genelde büyük bir biçimde kalkıyorum her zaman abdes almam mı gerekir >
konuyu okumadın yada anlamdın kardeş. sperm boşalması, uykudan uyanınca iç çamaşırında ıslaklık görmek insanı cünüp eder. yoksa dediğin gibi değil durum. boşalma olmadan insan cünüp olmaz.

Okudunuz mu?  Seriyye nedir? İslamda Seriyye Kavramı

kaponeco
arkadaşlar sadece alt pişama ve alttaki çamaşırda yaşlılık oldu acaba tüm elbiseleri yenilemem ve yıkatmam gerekirmi yoksa sadece söz konusu elbiselerimi değişmem gerekir?


mumsema
< arkadaşlar sadece alt pişama ve alttaki çamaşırda yaşlılık oldu acaba tüm elbiseleri yenilemem ve yıkatmam gerekirmi yoksa sadece söz konusu elbiselerimi değişmem gerekir? >
sadece lekenin değidiği çamaışırı değiştirmen gerekir.


Hoca
Bu Mesaj Size Mumsema islam Arsivi araciligi ile, Sayin 4halife tarafindan gönderilmistir.
——————————–
arkadaşım sana bir soru sorucam.
Rüyada boşalma ile Masturbasyon arasındaki fark nedir aynımıdır?
——————————–

Rüyada boşalmak ihtilam, Elle boşalmak ise İstimna’/masturbasyondur.
Rüyada boşalmak caiz/helal, Elle boşalmak haram/günahtır.


kemall_denizz
selamun aleykum arkadaşlar,
ben 2 gündür cünüp bir şekilde kalkıyorum anlamadığım ilginç bir şekilde.şuan okullar tatilde olduğundan ailemle kalıyorum.ama cünup olarak kalktığım için kendimi kötü hissediyorum çamaşırlarımı yıkıyorum ama yinede rahat edemiyorum.ya acaba benden başka biri yatağa yatarsa ya sperm ona bulaşırsa(sperm yatağa bulaşmadığı halde) ve hamile kalırsa diye bir düşünce oluşuyor.Allah rızası için beni bu konuda bilgilendirin…


hasankmr
Selamün aleyküm
Ben bu site sayesinde Allah’a şükür istimna illetinden kurtulmaya adım attım. İnşAllah kurtulurum. Fakat 8-9 gün olduğu halde rüyalanmadım. Kasıklarımda da ağrı var. Bu süre normal mi? Ve ağrı ilerleyen zamanlarda geçer mi?


Hoca
< Selamün aleyküm
Ben bu site sayesinde Allah’a şükür istimna illetinden kurtulmaya adım attım.İnşAllah kurtulurum. Fakat 8-9 gün olduğu halde rüyalanmadım. Kasıklarımda da ağrı var. Bu süre normal mi? Ve ağrı ilerleyen zamanlarda geçer mi? >

ve aleykumusselam ve rahmetullah.
Allah vücudu otomatik olarak yaratmış. el ile istimna yapılmazsa, fazla meni rüya yoluyla çıkar ve vücut rahatlar.
sürekli istimna yapanlar , vücudun düzenini bozdukları için terkedildiğinde bazı sıkıntıları yaşayabilirler.
Allah hidayetten ayırmasın bizi.

Okudunuz mu?  Nafile nedir? İslamda nafile kavramı

satenmeyta
şu an ramazan ayındayız ve bende bıraktım 1 ay oluyor ve hala ihtilam olamadım artık çıldırıyorum çok kötü durumdayım izmirde yaşıyorum ve bilirsiniz işte kendimin rahatlaması amacıyla istimna yapsam bir maruzu varmı teşekkürler


arifselim
İhtilam olmak bazı durumlarda sağlıklıdır çünkü meninin zaman zaman boşalması ile rahatlama meydana gelir. Mastürbasyon yapmak ise ancak zinaya düşme durumunda yapılması caizdir. Eğer kendinizi zinaya karşı bu kadar zor bir durumda hissediyorsanız mastürbasyon yapabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Ben küçüklüğümde mastürbasyon (13-14)yaşlarına gelince elle yapmayı bıraktım buluğ çagğına ne zaman girilir tam olarak 15 yaşisını geçince mi günahlar başlar?Hayırlı ve mübarek Ramazanlar.


arifselim
Ergenliğe girme yaşı erkeklerde ortalama 15 tir ama bu yaş bazen 13 yaş da olabilir. Eğer mastürbasyona yapıyorsan bu ergenlik yaşına girdiğin anlamına gelir.


Kayıtsız Üye
1 – Hocam 14 yasındayim erkeğim sabah uyandığımda meni oldugunu göruyorum sıklıkla oluyor bu ne yapmaliyiz

2 – Hocam s.a dun gusül aldim sabbah iç çamaşırımda ıslaklık gördüm. Gusül almak gerekirmi yani?

Okudunuz mu?  Ashabul Yemin Ne Demek? Ashabul Yemin Hakkında Ansiklopedik Bilgi

3 – geceleri kendiliğinden sperm yeri boşalıyor yani bir dışkı çıkıyor ben bundan tedirginim acaba cünüp muyum

4 – Selamın aleykum ben rüyamda ihtilam olduğum zaman uyanınca bunu hatırlıyorum fakat uykudaykende sabahları uyanıncada bir akıntı oldugunu farkedemiyorum lütfen bana bu konuda bir akıl verin


arifselim
1- Eğer bu sıvı meni ise ve sık olsa bile gusül abdesti alman gerekir. Ama bu sıvının meni olduğundan emin olmalısın.

2- Bu ıslaklık meni ise evet gusül abdesti alman gerekir. Cünüp olmak için rüya görmek şart değildir.

3- Meni beyaz ve yoğun bir renktedir. Meni çıkınca şehvetle çıkar. Eğer bu özellikler varsa cünüp olursun ve gusül abdesti alman gerekir.

4- Aleykum selam. Rüyada cinsel ilişki ve boşalma görülmesinden dolayı cünüp olmazsınız ancak meni çıkarsa o zaman cünüp olursunuz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum arkadaşlar ben 2 gün önce kalktığımda iç çamaşırımda bir nemlik gördüm ve güsül abdest aldım, bügün kaltığımda ise aynı şekilde iç çamaşırımda sperm tespit ettim niye bu sıklıkla sabah uyandığımda oluyor anlamıyorum çok nadir olyordu yine olmuş bugün lütfen acil cevap.


arifselim
Aleykum selam. Zaman zaman akıntı olması yani ihtilam olunması normal bir durumdur. Meni olduğunu farkettiğiniz sürece gusül abdesti almanız gerekir.


Kayıtsız Üye
Sizlere bir soru sormak istiyorum cevaplarsaniz çok memnun olacagim.Meni disari cikmasa ama ucunda kalsa yani son asamaya gelse cünüp olur muyum?

Okudunuz mu?  Alem Nedir? İslamda Alem Kavramı

arifselim
Cünüp olmak için meninin dışarı çıkması lazım. Eğer tam sınıra gelmiş ve çıkmamışsa dikkat etmelisiniz çünkü çıkma ihtimali vardır.


one
Rüyada ihtilam oldum uyandim ama yaslik yoktu sonra tuvalete gittim yapiskan bir sivi geldi gusletmem gerekir mi

gusül gerektirirmi??


mum
uykuda boşalmak

< uvalete gittim yapiskan bir sivi geldi >
Hayır gusül gerekmez. İç çamaşırı temiz ise sorun yok


Kayıtsız Üye
Simdi ben bir adak gibi bir şey yapmistim. Bu da eğer sinavlardan gecersem 1 hafta boyunca mastürbasyon yapmayacam diye birseydi. Ama bugün ruyalandim. Zamana yenidenmi baslamam gerekiyor yoksa devam etmekte bir sakinca varmi


klav
Rüyalanma mastürbasyon değildir. Rüyalanma insanın elinde olmayan bir olaydır. mastürbasyon ise insanın kendi isteği ile yapılan bir durumdur. Haliyle yeminin bozulmamıştır.


Kayıtsız Üye
Ameliyatliyim banyo yapamiyorum rüyada bosalmisim hoca ne yapmam gerek


arifselim
Gusül abdesti almanızı eğer doktor yasaklamamışsa o zaman yıkayabildiğiniz yerleri yıkar ve yıkayamadığınız yerleri ise elinizle mesh edersiniz. Eğer tamamen yıkanmak mümkün değilse o zaman sadece abdest almanız yeterli olur. Abdest almak da mümkün değilse o zaman teyemmüm alır ve öyle kılarsınız.


Kayıtsız Üye
Selam boşalınca qusul almaq gerekiyormu? Men bedenime bulasmadi yine qusul almaliyam?


arifselim
Selamun aleykum. Meninin çıkmasından dolayı cünüp olunur ve gusül alınması farz olur. Meninin vücuda bulaşması ile bir ilgisi yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm öncelikle şimdi ben pek anlamadım eğer istimna yaparsan cunup olursun peki uykuda gelince ve sabah uyanınca bir ıslaklık olursa cunub olur muyuz

Okudunuz mu?  Fıkıh Ne Demektir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

arifselim
Aleykum selam. Meni çıktıktan sonra hastalıktan dolayı çıkması hariç her şekilde cünüp olunur ve gusül abdesti almak gerekir. Uykuda da meninin gelmesinden dolayı yıkanılması gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam sık sık ruyalaniyorum rüya gormesem bile uyandığımda ıslaklık görüyorum. Varikosel ameliyati oldum 4 ay önce ama bu sorundan kurtulamadım. 3 yıllık evliyim cocugumuz da olmadı. İki üç gün üst üste ruyalandigim bile oluyor. Ruyalanmayi gerektirecek hiç bişe yapmıyorum. Acaba çok sık ruyalanmam hastalık mı tedavisi var mı ne olur yardım edin


Şema
< Varikosel ameliyati oldum >
< Varikosel, erkekteki testislerden (sperm üreten yumurtalıklardan) kalbe dönen toplardamarlarda oluşan bir çeşit varisleşme yani damar genişlemesidir. Genellikle hafif düzeylerinde hiçbir bulgu vermeyebilir. >
Rüyalanmak demek, dışarı meni akması demektir. Her ıslaklık meni değildir ki evlisiniz bilmelisiniz.
Şayet meni ise bu evli olan yani eşiyle birlikte olduğu halde bu durum normal değildir.


Kayıtsız Üye
SELAMUN ALEYKUM
1-14 yaşındayım 1 2 haftadır kalktığımda bir ıslaklık oluyor gusül almam gerekir mi?
2-Aksam yatarken bir şey akıyor ama ne olduğunu anlamıyorum acaba nedir bu?


Şema
< ıslaklık oluyor gusül almam gerekir mi? >
Islaklık bir avuç içi kadar ise yıkan çünkü bu menidir ve gusül gerekir.
< bir şey akıyor ama ne olduğunu anlamıyorum acaba nedir bu? >
Bu mezidir gusül gerekmez


Kayıtsız Üye
Hocam SElamun aleyküm ben Ramazan ayında rüya görmeden sabah kalktığımda Çamaşırımda beyazlık gördüm ama rüya görmedim bu günah mı Ramazan ayında. Dolayı acil ilgilenirseniz sevinirim gunahsa orucum bozulur mu istemsizce oldu

Okudunuz mu?  Cilbab Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Rüya veya uyku halinde gelen meniden dolayı oruca bir şey olmaz oruç bozulmaz. Gusül abdestini al ve orucuna devam et.


Kayıtsız Üye
Hocam ihtimal olmadim ama rüyamdan uyamdığımda az ıslakık hissettim mezi akmıştı ben rüyalandım mı ergenliğe girdim mi


Hakan
Eğer ıslaklık bir şehvet sonucundan meydana gelmişse ergenliğe girmiş olursunuz. Uyandığınızda gusül abdesti alarak kirlenen çamaşırlarınız değiştirmeniz gerekmektedir.


Kayıtsız üye
Selamun aleykum beyler ben gece rüya gördüm sabah kalktığında ıslaklık vardı.kalktim gusül abdesti aldim ergenlige girmismi oluyorum ve herşeyi doğru yapmismiyim..


Hakan
Görmüş olduğunu rüya eğer şehvet meydana getirecek rüya sonucunda boşalma meydana gelmişse ergenliğe girmişsiniz demektir. Gusül abdesti alıp, elbiseleriniz değiştirmeniz gerekmektedir.


Kayıtsız Üye
Rüyamda hiçbişey görmedim ama meni aktı tekrar diyorum rüyamda hiçbişey görmedim gusül gerekirmi


emre
Önemli olan rüya görüp görmemen değildir. Önemli olan meni akıp akmamış olmasıdır. Tabiki gusül alacaksın.


Kayıtsız Üye
hocam iyi akşamlar. Sabah kalktığımda tüm iç çamaşırım meni ile doluydu. Yani gece boşalmışım. Gusül aldım. Ama kasıklarımda akşamüstüne dopru ağrı başladı. Bende masturbasyon yapıp boşaldım. Günah oldu mu? Ne yapmalıyım.
Diğer bir sorum; etek ve koltuk altı traşlarını yapmak için belli bir süre var mı. Yani her hafta traş olmalımıyım

Okudunuz mu?  Ahlak Nedir? Kısaca Ahlak Kavramı

arifselim
Hayırlı günler. Kasıklarının ağrımasının nedeni ne olduğunu bilmek için doktora gitmelisin. Bu yaptığın bu şekilde caiz değildir. Etek ve koltuk altı tıraşlarını her hafta yapmak en güzelidir. En fazla ise 40 günden uzun bir süre olmamalıdır.


Kayıtsız Üye
Rüyada bosaldim fakat ilişkiye girmedim ama beyaz akıntı geldi sadece oynastik ama yinede beyaz akıntı geldi gusül gerektirir mi bu sekilde namaz kılınır mı


AKA
İllada rüyanda ilişkiye girdiğini görmüş olman gerekmez. Uyandığında meni akmış olduğunu görürsen gusül alacaksın.


Kayıtsız Üye
Ben uyurken bosalmisim kalktigimda hatirlamiyorum ve iç çamaşırımda ıslaklık vardi bu orucu bozar mı ??


ACİLSERVİS
Rüyada boşalmak orucu bozmaz. Guslünü alıp orucuna devam et.


Kayıtsız Üye
Uyurken sürekli sabah kalkdigimda meni geliyor ve yüz üstü ve sağ sol tarafa yattığım zaman rüya görüp sürekli meni geliyor düz yattığım zaman da oluyor ve bu sürekli oluyor gusül abdesti almam farz midir?

Gece uyurken ve gündüz sürekli rüyalar görüyorum ve hep meni geliyor bu düz sağ sol yüz üstü yatınca oluyor ve bu 6 kez oldu gusül abdesti almam gerekirmi


dr_ebuzer
Uyandığında meni gelmişse gusül alman farzdır.


Kayıtsız Üye
selamun aleykum arkadaşlar 23 yaşımdayım 3 4 senedir rüyamda boşalıyorum hep ust uste her gun banyo yaptıgımı bılıyorum bıktım artık ben duşa gırdımmı 1 saatte cıkamıyorum gusulu alırken herseye dıkkat edıp ıyıce heryerımı yıkıyorum 1 saat banyoda kalıyorum bu durumda çok sıkıcı özel hayatımı etkılıyor işe gıdıyorum sabah kalkıyorum vaktım olmuyor gıremıyorum zaten 13 14 saat calısıorm bı uykuya vaktım oluyor kalktıgımda vaktım olmuyor varmı bu sorunun bir ilacı birde gusulu siz kaç dakıkada alıyorsunuz ben 1 saatte alıyorum tavsiyeleriniz varmı birde gusulü alırken sadece niyet ettim Allah rızası ıcjn gusül abdestı almaya dıyorum 3 agız 3 burun kollar baş falan sonra alıyorum normal abdest almamıza gerek yok degılmı bıde onu alırsam dahada geç cıkarm duştan

Okudunuz mu?  Asrı Saadet Nedir? İslamda Asrı Saadet Kavramı

Hoca
ve aleykumusselam ve rahmetullah.
4 sene boyunca her gün ihtilam olmak mümkün değildir. Meni çıkmıyorsa gusül gerekmez, meni çıksa bile biz beş dakikada gusül alıyoruz bir saat gusül mü olur!
Ben 20 yıldır hocayım ve ders veriyorum yani guslü hem farzlarını hem sünnet ve adabına uygun alıyorum ama asla 10 dk sürmüyor
Kardeş sen vesveselisin bu konuda tedavi olman lazım


OsmanMurat2000
Selamünaleyküm Acil,
Gene soru sormak için gelmiştim. Fakat forumdaki başka konuları okuyup sorumla bağdaştırdım. Bu durumda gerek kalmadığı kanaatine vardım. Gerçekten çok güzel bir konu olmuş. Benim gibi OKB ( Vesvese ) hastalığı olan insanların bile içini rahatlatacak düzeyde. Bugün saat 11.30’da psikologa gideceğim. Benim cinsel ve vesveseli sorularımdan Allah’ın izni ile kurtulacaksın. Buraya senden helallik almaya geldim. Bir çok soru sordum, cevap aldım, bazen sinirlendirmişimdir, bazen aynı soruları sormuşumdur. Hakkını helal et. Gerçekten güzel bir forumsunuz ki böyle olduğunuzdan dolayı 11 yılı aşkındır ayaktasınız. Başarılarınızın devamını, bir 11 yıl daha ayakta kalmanızı Allah’tan niyaz ediyorum. Şu 14 yaşındaki günahkar kardeşinize hakkınızı helal edin, Allah’a emanet olun..

Okudunuz mu?  Veled-i Zina Nedir? İslamda Veledi Zina Kavramı

OsmanMurat2000
Selamünaleyküm Ve Rahmetullah kardeşlerim,
14 Yaşında bir inançlı bir erkeğim. Namazlarımı elimden geldiğince günde 1-3 vakit kılıyorum, oruçları kalbimden rahatsız olduğumdan yasak olsa bile 20-25 gün tutuyorum. Kısacası Allah’ın rızası için elimden geleni yapıyorum. Fakat bu durumdan rahatsız olan şeytan ibadetlerimi yaparken kabul olmadığını düşündürüp vazgeçirmek için "Sen ihtilam oldun. Cenabet iken yaptığın ibadetler kabul olmaz. Her ibadetinin kazasını yapman gerek." gibi vesveseler veriyor. Benim bu konuyla ilgili fikrim şudur : Haftanın 1 günü mastürbasyon yapıyorum. Bu durumda ihtilam olmuyorum galiba. Bu yüzden birkaç soru sormak istiyorum.

Sorularım şudur :
1 – Mastürbasyonu bıraksam, ihtilam olur muyum ?
2 – 14 Yaşımdayım, ihtilam olma aralığım ne kadar ?
3 – Kaç haftada veya ne kadar sürede bir ihtilam olurum ?


ihtilam, uykuda boşalmak, uykuda boşalınca cenabet olur mu

Bu kategoride yer alan Hamele-i arş - Arşı taşıyan melekler kimlerdir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhtilâm Uykuda sperm boşalması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.