Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:37
Sure Ayet
Yönetici

İnşirah Süresi Nüzul Sebebi

İnşirah Süresi Nüzul Sebebi

Hoca
İnşirah Süresi Nüzul Sebebi

Suyûtî, Sûrenin, müşriklerin mü’minleri fakirlikleri sebebiyle ayıplamaları üzerine nazil olduğunu söyler.[1] ki Sûrenin tamamı Mekke-i Mükerreme’de nazil olmuştur ve bunda icma vardır. Nüzul sırası itibariyle Duhâ Sûresinden sonra nazil olmuştur.[2]

6- Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık var!

Bu ayetin nüzul sebebi ile ilgili rivayetler:
1- İbni Cerir, Hasan-ı Basri’den rivayet etti:
Şu, "muhakkak güçlükle beraber kolaylık var." ayeti indiğinde Rasulullah (s.a.) şöyle buyurdu:
"Müjde! Size kolaylık geldi. Bir zorluk iki kolaylığı mağlup edemez."[3]
2- İbn Ebî Hatim’in Ebu Zür’a kanalıyla Enes ibn Mâlik’ten rivayetine göre bir gün Hz. Peygamber (sa) oturuyormuş. Karşısında da bir taş varmış.
"Zorluk gelip şu taşın içine girse kolaylık gelir ve onun içine girerek zorluğu oradan çıkarırdı." buyurmuş ve işte bunun üzerine Allah Tealâ bu âyet-i kerimeleri indirmiş.[4]
3- İbn Merdûye’nin Câbir ibn Abdullah’tan rivayetine göre bu iki âyet-i kerime Medine-i Münevvere’de nazil olmuştur. Ancak Alûsî, bu rivayetin sıhhatinin şüpheli olduğunu da kaydetmiştir.[5]

[1] Suyûtî, Lübâbu’n-Nukûl, 11,199-201. İmam Celaleddin es-Suyuti, Lubabu’n-Nukul Fi Esbabi’n-Nuzul, Fatih Yayınevi: 2/719. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/957.

[2] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/957.

[3] İmam Celaleddin es-Suyuti, Lubabu’n-Nukul Fi Esbabi’n-Nuzul, Fatih Yayınevi: 2/720. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/549.

[4] İbn Kesir, age VIII,453.

[5] Alûsî, age. XXX,165. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/957.


Cevap: İnşirah Süresi Nüzul Sebebi

mum
İnşirah suresinin nüzul iniş sebebi

Okudunuz mu?  Felak suresi ne zaman indirildi?

"Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var." ayeti (6. ayet) Müşriklerin müslümanları fakirlikle ayıpladığında inmiştir. İbni Cerir, Hasan-ı Bas-ri’den rivayet etti: Şu, "muhakkak güçlükle beraber kolaylık var." ayeti indiğinde Rasulullah (s.a.) şöyle buyurdu: "Müjde! Size Kolaylık geldi. Bir zorluk iki kolaylığı mağlup edemez."

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin ilk inen suresi hangisidir

inşirah suresi nuzul sebebi, inşirah suresinin nüzul sebebi, inşirah suresinin iniş sebebi

Bu kategoride yer alan Hümeze Süresi Nüzul Sebebi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnşirah Süresi Nüzul Sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.