Anasayfa
2 Ekim 2023, 18:13
Sure Ayet
Yönetici

Tarık Süresi Nüzul Sebebi

Tarık Süresi Nüzul Sebebi

Hoca
Tarık Süresi Nüzul Sebebi

Sûre Mekke’de nazil olmuştur. Bunda icma vardır. [1] Beled Sûresinden sonra inmiştir.[2]

1. "Göğe ve gece ortaya çıkana and olsun.
2. Gece ortaya çıkanın ne olduğunu sen bilir misin?
3. O, ışığıyla karanlığı delen yıldızdır."

Bu âyetler Ebû Talib hakkında inmiştir. O, Rasulullah (s.a.v.)’a geldi ve O’na biraz ekmekle biraz da süt verdi. Rasulullah (s.a.v.) oturarak getirilenleri yerken bir yıldız kaydı ve yıldızın aktığı yer ateş oldu. Ebû Talib bundan korktu ve:
"Bu nedir?" diye sordu. Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki;
"Bu, kendisiyle şeytanların vurulduğu bir yıldızdır ve o Allah’ın âyetlerinden bir âyettir." Ebû Talib hayret etti. Bunun üzerine Allah Teala bu âyetleri indirdi."[3]

5- İnsan düşünsün neden yaratıldı!?

İbn Ebî Hâtim’in İkrime’den rivayetle tahric ettiği bir habere göre bu âyet-i kerime Ebu’l-Eşedd b. Kelede el-Cumahi hakkında nazil olmuştur. Bir deri üzerinde durur ve:
"Kim beni buradan kımıldatabilirse ona şöyle şöyle mükâfat var." der ve güçlü kuvvetli olmakla övünür, sonra şöyle devam edermiş:
"Muhammed, cehennem bekçilerinin 19 olduğunu iddia ediyor. Ben yalnız başıma onlardan onuna yeterim, kalan dokuzunun da siz hakkından gelirsiniz."[4]

[1] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/942; Tefsîr-i Kurtubi : 20/1; Lübabu’t-te’vîl : 4/368; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/6701.

[2] Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/942.

[3] Senedi yoktur. İmam Ebu’l-Hasen Ali bin Ahmed el-Vahidi, Esbâb-ı Nüzul, İhtar Yayıncılık: 380. el-Beğavî, Meâlimu’t-Tenzîl, IV,472; Kurtubî, el-Câmiu li-Ahkâmi’l-Kur’ân, XX,3. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/942.
Kelbi’den rivayet edilmiştir. Kelbi de zayıftır.

[4] Suyûtî, Lubâbu’n-Nukûl,11,194. İmam Celaleddin es-Suyuti, Lubabu’n-Nukul Fi Esbabi’n-Nuzul, Fatih Yayınevi: 2/709. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/942. Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/454.


Cevap: Tarık Süresi Nüzul Sebebi

Hoca
amin cümlemizden…
Kurtubi ahkamul kurandan, bu gece tefsirini okudum Tarık süresinin. bir alıntı yapayım:

Okudunuz mu?  Tebbet suresi türkçe yazılışı

gizliklerin açıklaması konusunda bir hadis geçti paylaşayım:

İbnu’l-Arabî dedi ki: İbn Mesud dedi ki: Emanet dışında şehidin bütün günahları bağışlanır, Abdest emanettendir, namaz ve zekât emanettendir. Bir kimsenin yanında emanet olarak bırakılan mal emanettendir. Bunun en ağır olanı ise emanet olarak bırakılan maldır. Kıyamet gününde bu kişiye aldığı günkü şekliyle müşahhas olarak gösterilir ve ona gösterilen bu emanet cehennemin dibine atılır. Ona: Onu çıkart denilir, o da onun arkasından gider ve onu alıp boynuna koyar. Nihayet onu dışarı çıkartacağını ümit edeceği bir noktaya gelince üzerinden kayar, geri düşer. O da onun arkasından gider. Zaman uzayıp gittikçe onun bu hali de devam edip gidecektir.

Okudunuz mu?  Kuranda Nefs İle İlgili Ayetler

Cevap: Tarık Süresi Nüzul Sebebi

mum
tarık suresinin nüzul sebebi nedir
tarık suresi indiriliş sebebi
Nüzul Sebebi kısaca

İbni Ebi Hatim, İkrime’den "Şimdi insan hangi şeyden yaratıldı? Baksın." ayeti (5. ayet) hakkında şu rivayeti yapmıştır: Bu ayet Ebü’1-Eşed b. Kelede el-Cümehi hakkında inmiştir. Bir deri üzerinde durur ve "Ey Ku-reyş! Beni bunun üzerinden indirene şöyle şöyle var." diyerek devam ederdi: "Muhammed (s.a.) cehennem görevlilerinin on dokuz olduğunu söylüyor. Ben tek başıma onunu hallederim, dokuzunu da siz halledin."

Okudunuz mu?  Kuranda geçen zikir ayetleri

tarık suresi nuzul sebebi, tarık suresinin nüzul sebebi, Tarik suresi

Bu kategoride yer alan Talak Süresi Nüzul Sebebi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tarık Süresi Nüzul Sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.