Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:37
Sure Ayet
Yönetici

Buruc Süresi Nüzul Sebebi

Buruc Süresi Nüzul Sebebi

Hoca
Bürüc Süresi Nüzul Sebebi

Mekke-i Mükerreme’de ve Şems Sûresinden sonra nazil olmuştur.[1]

Surenin nüzul sebebi, hendeklerin sahipleri etrafında dönmektedir. Müslim «Sahih’inde, Ahmed ve Nesai rivayet ettiler. Özeti şöyledir:
Adı Zur’a b. Tübban Es’ad el-Humeyri olan kâfir krallardan birisine Yahudi Zü Nüvas’a tebasından bazılarının Hıristiyanlık dinine girdiği haberi ulaşır.[2] Himyer’den bir orduyla onların üzerine yürür. Yakaladıklarından, Yahudilik ve ateşte yanma arasında seçim yapmalarını ister. Ölümü tercih ettiklerinde onlar için çukurlar kazılır, ateş alevlendirilince müminlere denilir ki: "Sizden dininden döneni bırakanz, dönmeyeni yakarız." Onlar ise sabrederler. Ateşe atılmalarını ve yakılmalarını kral ve adamları da seyreder. Yirmi bin kişi veya on iki bin kişinin öldürüldüğü rivayet edilir.
Kelbî der ki: Uhdud halkı yetmiş bin kişi idi.
Kısaca: Müşrik olan Humeyr krallarının sonuncusu Zü Nüvvas, yirmi bin kişiye yakın olan Hıristiyan Uhdud halkını öldürdü.[3]
Ateş hendekleri olayı ile ilgili olarak Peygamber (s.a.)’den gelen haberler şöyledir: Krallardan bazılarının bir sihirbazı vardı. O sihirbaz yaşlanınca, yanına bir delikanlıyı sihir öğretmek için aldı. Delikanlının yolu üzerinde, insanlara vaaz veren bir rahip bulunuyordu. Delikanlının kalbi rahibe ısındı. Bir gün yolda, insanların yolunu kapatan bir vahşi ya da yılana rasladı. Bir taş alarak: "Allahım! Eğer rahip sana sihirbazdan daha sevgili ise, şu vahşiyi bu taşla öldür," dedi. Onu öldürdü.
Delikanlı ondan sonra rahipten öğrenmeye devam etti. Nihayet körü, alacalıyı iyi edecek, hastalıktan kurtaracak hale geldi. Kralın adamlarından birisi kör oldu, onu iyileştirdi. Kral adamı gördüğünde ona gözünü kimin iyileştirdiğini sordu, o da: "Rabbim" dedi. Kral kızıp ona işkence etti.
O, delikanlıyı ele verdi. Delikanlı da işkence edilince rahibi ele verdi. Rahip dininden dönmedi ve hızarla doğrandı. Delikanlıyı tepesinden atmak için dağa çıkardılar. Dua etti. Dağ onları sarstı, yuvarlandılar, o kurtuldu. Küçük bir sandala koyup boğmak için onunla denize açıldılar. Dua etti, sandal alabora oldu. Onlar boğuldu, delikanlı kurtuldu. Krala dedi ki: "İnsanları bir alanda toplayıp beni bir ağaca bağlayarak, çantamdan bir ok alıp "Delikanlının Rabbi Allah’ın adı ile" diyerek bana atmadıkça beni öldüremezsin."
Kral oku attı. Ok şakağına geldi. Elini üzerine koydu ve öldü. İnsanlar: "Delikanlının Rabbine iman ettik" dediler. Krala denildi ki:
"Korktuğun başına geldi." Hendekler kazdırdı. Onları ateşle doldurdu. Dininden dönmeyen ona atıldı. Nihayet beraberinde çocuğu ile bir kadın geldi. Biraz tereddüt etti. Çocuk:
"Anneciğim. Dayan sen kısa bir zamandır hak üzeresin." dedi. Kadın dayandı ve ateşe atladı. [4]

[1] Kurtubî, age. XK,187. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/941; Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 13/6686.

[2] Dahhak dedi ki: Hıristiyanlardan bir grupturlar. Rasulullah (a.s.)’ın gönderilmesinden kırk yıl önce Yemen’de idiler. Onları, Yusuf b. Şürahil b. Tübba el-Humeyri yakaladı. Seksen küsur kişi idiler. Onlar için çukurlar kazıp orada yaktılar.

[3] İbni Kesir, IV/549.
Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/436.

[4] Vehbe Zuhayli, Tefsiru’l-Münir, Risale Yayınları: 15/436-437.


Cevap: Buruc Süresi Nüzul Sebebi

mum
buruc suresi nuzul sebebi,
buruc suresi iniş sebebi nedir

Okudunuz mu?  Yağmur ve kar ile ilgili hadis ve ayetler

Nüzul Sebebi kısaca

Bu surenin amacı Yemen Necran’ında Ashab-ı Uhdud, Firavun ve Se-mud gibi diğer ümmetlerin de Mekke ehli gibi olduğunu açıklayarak, Peygamber (s.a.) ve ashabını kâfirlerin eziyetine karşı teselli etmektir. Kâfirlerin hepsi yalanlama bakımından aynı idi. Allah onlardan intikam aldı. Zira onların tamamı ilâhi kudretin kabzasında idi: "Halbuki Allah arkalarından kuşatıcıdır." Bu, Levh-i Mahfuz’da sabit, değişmez bir hükümdür. "Daha doğrusu o, çok şerefli bir Kur’an’dır, ki mahfuz bir levhadadır."

Okudunuz mu?  Fatiha suresi nasıl yazılır?

Surenin nüzul sebebi, hendeklerin sahipleri etrafında dönmektedir. Müslim «Sa/»7ı’inde, Ahmed ve Nesai rivayet ettiler. Özeti şöyledir:

Adı Zur’a b. Tübban Es’ad el-Humeyri olan kâfir krallardan birisine Yahudi Zü Nüvas’a tebasından bazılarının Hıristiyanlık dinine girdiği haberi ulaşır.[5] Himyer’den bir orduyla onların üzerine yürür. Yakaladıklarından, Yahudilik ve ateşte yanma arasında seçim yapmalarını ister. Ölümü tercih ettiklerinde onlar için çukurlar kazılır, ateş alevlendirilince müminlere denilir ki: "Sizden dininden döneni bırakanz, dönmeyeni yakarız." Onlar ise sabrederler. Ateşe atılmalarını ve yakılmalarım kral ve adamları da seyreder. Yirmi bin kişi veya on iki bin kişinin öldürüldüğü rivayet edilir. Kelbî der ki: Uhdud halkı yetmiş bin kişi idi.

Okudunuz mu?  Nazar ayetleri hangileridir

Kısaca: Müşrik olan Humeyr krallarının sonuncusu Zü Nüvvas, yirmi bin kişiye yakın olan Hıristiyan Uhdut halkını öldürdü


buruc suresi nuzul sebebi, buruç suresinin iniş sebebi, buruc suresi inis sebebi

Bu kategoride yer alan Maun Süresi Nüzul Sebebi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Buruc Süresi Nüzul Sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.