Anasayfa
4 Ağustos 2021, 4:02
Sohbet
Yönetici

Allahaısmarladık ne demek?

Allahaısmarladık ne demek?

Hoca
Allahaısmarladık anlamı nedir

Hayata bakışımız, hayatı algılayışımız ve yaşama tarzımız değiştikçe kelimelerimiz de değişiyor. Belki de tersi oluyor kimbilir? Kelimelerimiz ya şekil olarak aynen kalmakla birlikte artık başka manaları işaret eder hale geliyorlar; ya da yeni benimsediğimiz anlamları işaret etmek için yeni formlar icat veya ithal ediyoruz.

Yabancı dil öğrenirken, dilini öğrendiğimiz milletin çocuklarının hangi durumlarda ne dediklerini öğrenmek özel bir önem taşır. Çünkü bu tür sözlerin motamot tercümesi yoktur. Misafiri karşılarken ya da uğurlarken, bir seyahate çıkarken söylenen ibareler her dilde, o dilin sahiplerinin dünya ve hatta bazen öte dünya görüşlerini yansıtacak tarzda farklı farklıdır. Selamlaşmalar farklıdır, ünlemler farklıdır, deyim ve atasözlerinde büyük farklılıklar vardır.

Bir Arap, konuğunu karşılarken ehlen ve sehlen der. Bunun en basit anlamı siz ve aileniz güvenlik, huzur ve saadet içinde konuğumuz olun; burada sizin rahatınız için her şey yapılacaktır demektir. Bu iki kelime, Arap konukseverliğinin muhteşem bir ifadesidir.

Türkler bir yerden ayrılırken Allahaısmarladık derler. Bu ibareyi kullanan kimse, geride bıraktıklarını en güvendiği mercie emanet ediyor demektir. Hem onları sevdiğini hem de her gücün fevkinde Allah’a itimat ettiğini ifade etmektedir Allahaısmarladık sözü…

Allahaısmarladık diyen, Allah’ı hayatına karıştırıyor, hem de O’nun hükümranlığının mutlak olduğunu kabul ediyor; ayrıca Allah’ın hayatının her aşamasında, her detayında müdahil olmasından hoşnut demektir.
Araplar da, özellikle gurbetçi akrabaları ve dostlarıyla yaptıkları telefon konuşmalarını bitirirken kelime-i tevhit okurlar. Konuşma hitama erdikten ve artık ahize yerine konacakken telefonun bir ucundaki La ilahe illAllah , diğer ucundaki de Muhammed resulullah der. Bu, biz de bu kelime-i tevhit gibi bir araya gelelim, sonsuza kadar birlikte olalım temennisinin zarif bir ifadesidir. Dua hükmünde bir davranıştır. Habibinin adını kendi adından ayırmadığın gibi, bizi de birbirimizden ayırma Allahım demektir.

Take care diyen sadece geride bıraktığı kişiyi önemsediğini ve onun üstüne titrediğini belirtmiş olur; ama Allahaısmarladık diyen, bu ilgi ve özenin yanısıra sevdiklerini en yüce bir makamın koruyucu ve gözetici şefkat kanatları altına emanet etmiş bulunmaktadır.

Allahaısmarladık yerine ikame olunan bye , hadi bye , çav ya da telefonda kapattım , öptüm gibi ifadelerin derûnî ve aşkın çağrışımları yoktur. Allahaısmarladık yerine başka şey diyen bir insan kader ayırsa bile mahşerde buluşuruz şarkısını yazamazdı mesela… Allahaısmarladık demeyen, inşaAllah demeyen bir nesil intihara daha kolay teslim olabilir, yaşama coşkusunu daha çabuk yitirebilir, Allah’ı ve ahiret gününü daha az hatırlar.


Cevap: Allahaısmarladık ne demek?

Hoca
Allah’a ısmarladık sözü anlamı güzel olsa da, Vedalaşma sözü olarak en çok Allah’a emanet ol cümlesini kullanırız ki bunu Peygamberimiz (sav) söylemiş tavsiye etmiştir.

Okudunuz mu?  İnşAllah ne demektir? İnşAllah demenin önemi

Yorum: Allahaısmarladık ne demek?

Kayıtsız Üye
Araplar hakkinda yazilan çok etkileyici keske ulkemizde bu gibi seyler olsa…


Allahaısmarladık, Allahaısmarladık ne demek, Allahaısmarladık anlamı

Bu kategoride yer alan Manevi Temizlik Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allahaısmarladık ne demek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.