Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:18
aile
Yönetici

Anne-Baba’ya Mektup

Anne-Baba’ya Mektup

LeoparGS
Anne-Baba’ya Mektup

1- Beni ikinizden birini tercih etmeye zorlamayın. Belki siz şu an karı-koca değilsiniz ama hâlâ benim annem ve babamsınız. Lütfen bana birbirinizin kötüklerini değil, iyiliklerini anlatın.

2- Beni ikiniz arasında laf getirip-götüren biri yapmayın.
Birbirinize söyleyeceğiniz bir şey varsa, lütfen medenî iki insan gibi biraraya gelin ve konuşun.

3- Çok kötü bir pozisyon olmadığı takdirde bana her ikinizin yanında da yaşayabilme imkan ve fırsatı tanıyın.

4- Bana sürekli ne yaptığımı, neye ihtiyacım olduğunu sorun. Benim sürekli sizlerle konuşmaya, sizin yönlendirmenize ihtiyacım olduğunu unutmayın.

5- Benim herşeyimin boşanmanız öncesi olmasına dikkat edin. Boşanmış bir anne-babanın çocuğu olmanın dezavantajlarını bana yaşatmayın.

6- Unutmayın! Ben sizin hâlâ çocuğunuzum. Sizin boşanmış olmanız beni hanginizin yanında kalırsam kalayım size arkadaş ya da eş yapmaz.

7- Ben zaten sizin boşanmış olmanızla kaldırabileceğimden fazla yükü omuzlarıma aldım. Konuşacak, boşalacak insan arıyorsanız beni bulmayın, benimle konuşmayın. Ya bir arkadaş bulun ya da terapiste gidin.

8- Yaşım kaç olursa olsun, ben kayıp bir insanım. Bundan sonra farklı açılardan bir çok sıkıntı ile yüz yüzeyim. Depresyon, sevgi yokluğu, ahlakî terbiye, iyi bir eğitim vs… Lütfen sıkıntılarla karşılaştığımda bana yardım edin.

9- Ailevî değerler artık benim için eskisi gibi değil. Anne-baba, dede-nine biraraya gelip neşeli bir atmosferde kutladığımız bayramlar, yaş günleri hayal. Keşke bayramlarda, yaş günlerinde tıpkı eskisi gibi bana o günleri yaşatabilseniz.

‘Boşanma dünyanın sonu değil!’ derler. Doğru ama kimin için? Anne-baba mı yoksa çocuklar için mi? Yukarıda talihsiz bir yavrunun boşanan anne-babasına yazdığı mektubu ve isteklerini okudunuz. Kimdir bu yavru? Yaşı kaç olursa olsun suçsuz, günahsız ve masum küçücük bir çocuktur. Hayatın erken dönemlerinde büyüklerin bile yüklenmekte zorlanacakları nice yükleri omuzuna alma zorunda bırakılmış, ömrü boyunca kendisinin işlemediği, iradesinin olmadığı bir suçun, bir günahın, bir yanlışın, hadisin ifadesiyle Allah’ın gazap ettiği helâlin sıkıntılarını çekmek zorunda olan birisi.
Aklî ya da hissî bu isteklere bakmadan önce ‘maddî bir zevk uğruna sebebiyet verdiğimiz çocuklara’ böyle bir kaderi yaşatmaya hakkımız var mı diye düşünmeliyiz bence. Anne-babasına en çok ihtiyacı olduğu bir yaşta onu yalnızlığa mahkum etmeye, arkadaşları arasında boynu bükük bırakmaya, küçücük yaşta maddî-manevî sorunlarıyla başbaşa onu köprü altına itmeye, böylesi çocukların sebebiyet vereceği hâdiselerle toplum huzurunu bozmaya, kendimiz çektiğimiz gibi başkalarına da çektirmeye… Bütün bunlara hakkımız var mı diye düşünmeliyiz öncelikle.

Bence bu çocuğun anne-babasına yazdıkları bir kenara, bizim insanımız önce dinin yaptırım gücünü gösterecek şekilde dini değerlerini öğrense, boşama ve boşanmaya bu perspektiften baksa inanıyorum muhtemel veya vukû bulmuş geçimsizliklerin çözümünde boşama/boşanma ihtimalini devreden çıkartacaktır.
Aileleri boşanmaya sürükleyebilecek sebepler üzerinde düşünse, konuşsa ve eşi ile mutabakata varsa, bir başka ifade ile geçimsizlikler sıfıra indirilmeye çalışılsa ve boşanma kertesine hiç ama hiç gelinmese.

Ardından tıpkı evlilikte olduğu gibi boşanmada da hissiyattan ziyâde aklı ve mantığı ile hareket etse, aklın ve mantığın onaylamadığı hissiyat yörüngeli hiçbir karara evet demese, aile büyükleri başta, yaşını-başını almış herkesle tıpkı vahiyle müeyyed olduğu halde arkadaşları ile istişâre eden Hazreti Peygamber (sallAllahu aleyhi vesellem) gibi istişâre etse.

Hepsinden önemlisi evliliğinde ilahî kaderin tecellîlerini görmeye çalışsa, evliliğine Eşlerinizle hoşça, güzelce geçinin. Şayet onlardan hoşlanmayacak olursanız, olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez de Allah onda birçok hayır takdir etmiş bulunur (Nisa/19) ilahî beyânının bizlere sunduğu pencereden bakabilse.

İnanıyorum ki bunlar yapılabilse, biz çocuklarımızdan böylesi bir mektup almayız.

Ahmet Kurucan


Cevap: Anne-Baba’ya Mektup

imamhatipli42
< Hepsinden önemlisi evliliğinde ilahî kaderin tecellîlerini görmeye çalışsa, evliliğine "Eşlerinizle hoşça, güzelce geçinin. Şayet onlardan hoşlanmayacak olursanız, olabilir ki bir şey sizin hoşunuza gitmez de Allah onda birçok hayır takdir etmiş bulunur” (Nisa/19) ilahî beyânının bizlere sunduğu pencereden bakabilse.

Okudunuz mu?  Kadının Hayâ Perdesi Kalkınca

İnanıyorum ki bunlar yapılabilse, biz çocuklarımızdan böylesi bir mektup almayız. >
Allah (cc) razı olsun. Eğer ki gerçekten boşanmak için geçerli bir sebebi olmayıp boşanan insanlar geride bıraktıkları çocukların vebalinden kurtulamazlar ve tabiri caizse ahirette o çocukların elleri yakalarında olur.


Cevap: Anne-Baba’ya Mektup

Muhasibi
Annelerin ve babaların değerini bilelim.
Allah tüm annelere babalara uzun ömür salih amel nasip etsin.
AMİN

Okudunuz mu?  Cennette neden huriler var?

anne ve baba ile ilgili mektuplar, anne baba ile acılı mektuplar kotu, anne babaya kırgınlık mektubu

Bu kategoride yer alan Engelli Aileleri İçin Sabır İmtihanı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne-Baba’ya Mektup Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.