Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi?

İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi?

Efdal
GÜNÜMÜZDEKİ MİRAS PAYLAŞIMI KURANI KERİMDE BAHSEDİLEN GİBİ DEĞİL KADIN ERKEK EŞİT ALIYOR ŞİMDİ KANUNA GÖRE PAYLAŞIM YAPANLAR İÇİN BİR VEBAL VAR MI YOKSA KANUNA YANİ EŞİT PAYLAŞIM YAPAN KADIN İLLA ERKEK KARDEŞLERİ İLE HELALLEŞMEK ZORUNDA MIDIR?

len kimsenin mallarına kimin mirasçı olacağı ve ne kadar alacağı İslam Hukukuna göre belirlenmiştir. Bu nedenle izni olmadan hiç bir kimsenin hakkı alınamaz ve başkasına verilemez. Bu Allah’ın takdir ettiği bir haktır ve müslümanların bu hakka uygun hareket etmeleri gerekir. Çünkü hem Allah hakkı hem de kul hakkı söz konusudur.

Okudunuz mu?  Tarih soruları ve cevapları

Ancak Miras hakkı olanlar isterlerse kendi haklarının tamamını ya da hisselerinin bir kısmını diğerlerine hibe, bağış, hediye gibi yollarla verebilirler. Bunda hiç bir sakınca yoktur.

Mirasçıların bu konuda dikkatli olmalaları ve İslam Hukukuna göre miraslarını taksim etmeleri gerekir. Ancak Medeni Hukuka göre taksim yapılırsa, ya hak sahiplerinin helal etmesi ya da diğerlerinin hak sahiplerinden helallik almaları lazımdır.

Okudunuz mu?  Taşıyıcı annelik caiz mi? Değilse nedenleri nelerdir? Tüp bebek yoluyla çocuk sahibi

Cevap: İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi?

cakdoc
selamun aleykum..

soyle bir sorunumuz var.. annemin bir tek kardesi var teyzem.. 2 kiz kardes mal paylasiminda zorluk yasiyorlar.. sorun su;

bi miktar mal turkiyede var (teyzem trde yasiyor..) o mallarin cogu bizim burda (avrupa) olanlardan çok daha buyuk.. ama fiyat olarak evroya gore daha dusuk.. ortak olan kiralarimiz var.. sizde anlarsiniz ki trdeki kiralar bizim buraya gore daha az ve teyzemler surekli(kendileri vermeyip) bizden burdaki kiralarida istiyorlar..cogu zaman borclu ve zor duruma dusuyoruz.. bize hiç bir faydasi olmuyor.. deger konusu almis basini gidiyor.. islam hukukunda bu konu nasıl cozumlenir? yasadigimiz ulkenin para degerinin onemi varmidir?

Okudunuz mu?  Ayet ve besmele yazılı kağıtları üzerimizde taşımamız caiz midir?

kimse kimsenin hakkini almak istemez, fakat bu konu çok kafa karistiriyor.. rahmetli dedem mallari elinden geldigince 2 kizina esitlemisti.. fakat evro ve tl meselesi soz konusu..bizim trye gidipte yasama imkanimiz yok buranin sartlarina gore yasiyoruz..

Allah razı olsun hepinizden umarim cevap yazarsiniz Allah’a emanet olun..

Okudunuz mu?  Bitkisel gıda takviyesi ile vesveseler iyi olurmu?

Yanıt: İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi?

seda83
dedenizin hayattayken kime ne paylaştırdığı önemli.annenize ve teyzenize malları paylaştırıp şifaen dahi bunu söylese herkes payına düşeni almalı.fıkıhta böyle geçer.ancak erkek kardeş varsa durum değişir.miras hukukunda kıza 1 erkeğe 2 hak düşer.

Okudunuz mu?  Film ve Diziler hakkında yapılan yorumlar Gıybet midir?

Soru: İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi?

hurmuscan
kadının eşi babasından önce öldü ise hukuken eşinin babasından miras alabilirmi


Ecrinim
Allah c.c. razı olsun kardeşim isabetli bilgiler için


Abdullatif
< dedenizin hayattayken kime ne paylaştırdığı önemli.annenize ve teyzenize malları paylaştırıp şifaen dahi bunu söylese herkes payına düşeni almalı.fıkıhta böyle geçer.ancak erkek kardeş varsa durum değişir.miras hukukunda kıza 1 erkeğe 2 hak düşer. >
Dede hayattayken şu mal senin bu mal da senin diyerek hibe etmiş ve malları eksiksiz bir şekilde paylaştırmış ve kızlarının üzerine yapmışsa mesele yok..
Ancak, vasiyet etmişse o iş olmaz..Bu noktada her ikiside kız olduğu için malın tam ortadan bölünmesi gerekiyor.(başka vasi yoksa)Bu noktada iş karışık bir hal alıyor..Bu karışıklığı gidermek için bir bilir kişiye başvurmanız en mantıklısı..Sonrasında mallar eşit olarak paylaşılır ve herkes kendine düşene razı olur..

Okudunuz mu?  3ler 5ler 7ler 40lar nedir

Desert Rose
Faydalı bilgiler için Allah c.c razı olsun ellerine sağlık kardeşim sağolasın..


mirasin hukuken paylasimi caiz midir, Islam miras

Bu kategoride yer alan Dini Terimler Ve Kavramlar (soru/cevap) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam Hukuna ya da Medeni Hukuka göre Miras taksimi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.