Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:24
itikad
Yönetici

Meleklerin görevleri ve çeşitleri nelerdir?

Meleklerin görevleri ve çeşitleri nelerdir?

Hoca
· Meleklerin görevleri ve cesitleri nelerdir?

Meleklerin temel görevleri, Allah’a kulluk etmek; O’nun emirlerini yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından bir kaç gruba ayrılır. Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrâîl, Mikâîl, İsrâfîl ve Azrail. Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir (Ölümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kirâmen Kâtibin/Hafaza (İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebânî, Mâlik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvân (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah’a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler).

· Dört büyük melegin görevleri nelerdir?
Cebrâîl

Dört büyük melekten birinin ismi olup, peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir. Kur’an’da bu meleğin ismi Cibrîl, Rûhu’l-Kudüs, Ruhu’l-Emîn, Ruh ve Resul şeklinde geçmektedir. Bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrâil’dir. Kur’an’a göre o, karşı konulmayacak bir güce, üstün ve kesin bilgilere sahip, Allah nezdinde çok itibarı olan ve diğer meleklerin kendisine itaat ettiği şerefli bir elçidir. Yenilmez bir kuvvet ve Allah nezdinde büyük bir makam sahibi olduğu ifâde edilmiştir: O (Kur’an), şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi (Allah’ın) katında itibarlı bir elçinin (Cebrâil’in) getirdiği sözdür. (Tekvir, 81/19-20)

Mikail

Dört büyük melekten biri olup, tabiat olaylarını düzenlemekle görevlendirmiştir. Kelime olarak, Allah’ın küçük ve sevgili kulu anlamına gelen Mikail Kur’an’ın bir yerinde Cebrail ile birlikte geçmektedir: Her kim, Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikâîl’e düşman olursa bilsin ki Allah da inkar edenlerin düşmanıdır. (Bakara, 2/98)

İsrafil

Allah’ın emri ile kıyamet kopacağı zaman sûra üflemekle görevlendirilen İsrafil, dört büyük melekten biridir. Bir hadiste İsrâfil, sahib-i karn (sûr’un sahibi, borunun sahibi) olarak isimlendirilmiştir (Tirmizî, Kıyamet, 8). İsrafil sûr’u iki defa üfleyecektir. Birinci defa üfürdüğünde göklerde ve yerde bulunan her şey yok olacaktır: Sûr’a üfürüleceği ve Allah’ın dilediği kimselerden başka, göklerdeki herkesin, yerdeki herkesin korkuya kapılacağı günü hatırla. Hepsi de boyunlarını bükerek O’na gelirler. (Neml 27/87); Sûr’a bir defa üfürülünce, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine bir çarptırılınca, işte o gün olacak olmuş (kıyamet kopmuş)tur (Hakka, 69/13-15). İkinci defa üfürdüğünde, bütün insanlar tekrar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere sevk edileceklerdir: Sûr’a üfürülür. Bir de bakarsın kabirlerden çıkmış Rablerine doğru akın akın gitmektedirler. (Yasin, 36/51).

Azrail

Dört büyük melekten birinin ismi olup, insanların canını olmakla görevlidir. Bu melek Kur’an ve sahih hadislerde, Azrâîl ismiyle değil, melekü’l-mevt (ölüm meleği) şeklinde geçmektedir. De ki: Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz. (Secde 32/11) Her insanın canını almakla görevli bir ölüm meleği vardır. Azrâîl bu meleklerin başıdır: Nihayet birinize ölüm geldiği vakit (görevli) elçilerimiz onun canını alır ve onlar görevlerinde kusur etmezler. (En’am, 6/61, A’raf, 7/37).

· Melekler gaybi bilebilirler mi?
Gayb bilgisi yalnız Allah’a mahsus olduğundan, melekler gaybı bilemezler. Ancak Allah onlara bildirebilir. Kur’an’da Allah’ın Hz. Adem’e varlıkların isimlerini öğrettiği, sonra da bunları meleklere göstererek isimlerini söylemelerini istediği, meleklerin de, Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur… dedikleri bildirilmektedir (Bakara, 2/31-32).

· Meleklere iman ne demektir?
Meleklerin varlığını gönülden kabul etmek, imanın temel şartlarından biridir. Kur’an’da meleklere imanın farz olduğunu bildiren birçok ayet vardır: "Peygamber, rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler." (Bakara 2/285), "… asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin … iyiliğidir." (Bakara 2/177).

Buna göre meleklere inanmayan kişi, dinden çıkmış olur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, "Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur." (Nisa 4/136) buyurulmakta, meleklere düşman olanların, Allah’ın düşmanı olduğu bildirilmektedir (Bakara 2/98).

· Melekler nasıl varliklardir?
Nurdan yaratılan ve insandan tamamen farklı olan melekler Allah’a isyân etmezler. Hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Daimâ Allah’a ibadet ve itaat ederler. Kur’ân’da bu hususa şöyle işaret edilmiştir. Üzerlerinde hakim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar. (Nahl, 16/50), Şüphesiz Rabbin katındaki (Melek)ler O’na ibadet etmekten büyüklenmezler. O’nu tesbih ederler, yalnız O’na secde ederler (A’raf, 7/206),

Melekler bir anda Allah’ın emrettiği bir mekândan diğer bir mekâna intikal edecek, hatta yerleri ve gökleri dolaşacak bir kabiliyette yaratılmışlardır. Kur’ân-ı Kerim’de meleklerin kanatlı varlıklar olduğu ifade edilmemtedir: Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah’a mahsustur. O, yaratmada dilediğini arttırır.. (Fâtır,35/1) Melekler son derece kuvvetli ve süratli varlıklardır. İnsanların yapamadıklarını kolayca yaparlar, ulaşamadıkları yerlere çabucak ulaşırlar.

Melekler, Allah’ın emirleriyle farklı şekillere girebilirler. Örneğin Cebrâil, Hz. Peygamber’e gelirken bazen Dıhye adındaki sahabi gibi görünmüş, bazen da kimsenin tanıyamadığı bir yabancı gibi gelmiştir (Müslim; Îmân; 1). Hz. İbrahim ve Hz.Meryem’e gönderilen meleklerin de birer insan şeklinde göründükleri yine Kur’ân’da haber verilmektedir (Meryem 19/16-17; Hûd 11/69-70).

Meleklerin gözle görülmeyişleri onların yok olduklarından değil, gözlerimizin o kabiliyette yaratılmamış olmasındandır. Melekleri gözlerimizle müşahade edemeyişimiz onları inkâr etmemizi gerektirmez. Zira gözümüzle görmediğimiz halde varlığını kabul ettiğimiz çok şey vardır. Akıl, ruh, zekâ gibi varlıklar; sevinç ve üzüntü gibi haller bunlardandır. O halde meleklerin varlığına da ruhumuz ve aklımız gibi inanmak zorundayız.

· Melek nedir?
İslâm inanç sisteminde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, Allah’ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren ve gözle görülmeyen latif, nuranî varlıklardır.


Cevap: • Meleklerin görevleri ve cesitleri nelerdir?

elif07
Meleklerin Görevleri ve Çeşitleri

Okudunuz mu?  Allah´ın incire ve zeytine yemin etmesinin hikmeti

Âyet ve hadislerde sayıları hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan fakat pek çok oldukları anlaşılan meleklerin temel görevleri Allah’a kulluk ve O, neyi emrederse onu yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından şu gruplarda incelenebilirler:

Cebrâil, dört büyük melekten biridir. Allah tarafından vahiy getirmekle görevlidir. Cebrâil’e (a.s.) güvenilir ruh anlamına gelen "er-Rûhu’l-emîn" de denilmiştir: "O (Kur’an’ı) korkutuculardan olasın diye Rûhulemîn senin kalbine indirmiştir" (eş-Şuarâ 26/193-194). Bir başka âyette de ona Rûhulkudüs adı verilmiştir: "…Kur’an’ı Rabbinden hak olarak Rûhulkudüs indirmiştir" (en-Nahl 16/102). Cebrâil, meleklerin en üstünü ve en büyüğü, Allah’a en yakını olduğu için kendisine meleklerin efendisi anlamında seyyidü’l-melâike denilmiştir.

Okudunuz mu?  Kadere iman kısaca maddeler halinde

Mîkâîl, dört büyük melekten biri olup, kâinattaki tabii olayları ve yaratıkların rızıklarını idare etmekle görevlidir.

İsrâfîl, sûra üflemekle görevli melektir. İsrâfil, sûra iki kez üfleyecek, ilkinde kıyamet kopacak, ikincisinde ise tekrar diriliş meydana gelecektir.

Azrâil ise, görevi ölüm sırasında canlıların ruhunu almak olduğu için "melekü’l-mevt" (ölüm meleği) adıyla anılmıştır: "De ki: Size vekil kılınan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz" (es-Secde 32/11).

Kirâmen Kâtibîn
, insanın sağında ve solunda bulunan iki meleğin adıdır. Sağdaki melek iyi iş ve davranışları, soldaki ise kötü iş ve davranışları tesbit etmekle görevlidir. Hafaza melekleri adı da verilen bu melekler kıyamet günü hesap sırasında yapılan işlere şahitlik de edeceklerdir. Kur’an’da bu melekler hakkında şöyle buyurulmuştur: "İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarınızı yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın" (Kaf 50/17-18), "Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler, değerli yazıcılar vardır. Onlar yapmakta olduklarınızı bilirler" (el-İnfitâr 82/10-12; ayrıca bk. ez-Zuhruf 43/80).


Münker ve Nekir
, ölümden sonra kabirde sorgu ile görevli iki melektir. Bilinmeyen, tanınmayan, yadırganan anlamındaki münker ve nekir, mezardaki ölüye, hiç görmediği bir şekilde görünecekleri için bu ismi almışlardır. Bu iki melek kabirde ölülere, "Rabbin kim? Peygamberin kim? Kitabın ne?" diye sorular yöneltecekler, alacakları cevaplara göre ölüye iyi veya kötü davranacaklardır.


Hamele-i Arş
, arşı taşıyan meleklerin adıdır. Kur’an’da haklarında şöyle buyurulur: "Arşı yüklenen, bir de onun çevresinde bulunanlar (melekler) Rablerini hamd ile tesbih ederler. O’na iman ederler…" (el-Mü’min 40/7; ayrıca bk. el-Hâkka 69/17).


Mukarrebûn
ve İlliyyûn adıyla anılan melekler, Allah’ı tesbih ve anmakla görevli olup, Allah’a çok yakın ve O’nun katında şerefli mevkii bulunan meleklerdir (en-Nisâ 4/172). Cennet ve cehennemdeki işleri yürütmekle görevli melekler de vardır (bk. er-Ra’d 13/23-24; et-Tahrîm 66/6; el-Müddessir 74/29-31).
Bunlardan başka, insanın kalbine doğruyu ve gerçeği ilham etmekle (Tirmizî, Tefsîr , 3), namaz kılanlarla birlikte Fâtiha sûresinin bitiminde "âmin" demekle (Buhârî, Ezân , 111, 112; Da’avât , 63; Müslim, Salât , 18), hergün sabah ve ikindi namazlarında müminlerle birlikte olmakla (Buhârî, Mevâkýt , 16; Müslim, Mesâcid , 37), Kur’an okurken yeryüzüne inmekle (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân, 15; Müslim, Müsâfirîn , 36), sokakları ve yolları dolaşıp zikir, Kur’an ve ilim meclislerini arayıp bulmakla (Buhârî, Da’avât , 66; Müslim, Zikr , 8), müminlere (Ahzâb 33/43) özellikle bilgin olan müminlere rahmet okumakla (Tirmizî, İlim , 19), sadece Allah’a hamd ve secde etmekle (A’râf 7/206) görevli melekler de vardır.

Okudunuz mu?  Kuran'da geçen kelimeler

Yanıt: • Meleklerin görevleri ve cesitleri nelerdir?

sempatik
Kısaca Meleklerin görevleri ve çeşitleri nelerdir?

Meleklerin temel görevleri, Allah’a kulluk etmek; O’nun emirlerini yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından bir kaç gruba ayrılır. Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrâîl, Mikâîl, İsrâfîl ve Azrail.

Okudunuz mu?  Allah Tektir

Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir (Ölümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kirâmen Kâtibin/Hafaza (İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebânî, Mâlik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvân (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah’a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler).

Okudunuz mu?  Meleklere İman Ayetleri

Cevap: • Meleklerin görevleri ve cesitleri nelerdir?

ehli-sunnet
Allah razı olsun.
Rabbim bizi hakkıyla iman edenlerden eylesin


ahmetaldemir
Bismillahirrahmanirrahim.

Esselamün Aleyküm..

Melekler insanoğlunun yaradılışını haber aldığındaki (bakara 30) cevaplarında akıl ve muhakeme yeteneğinin olduğu anlaşılmaz mı?

Kan dökülmesinin ve fesadın ne olduğunu bildikleri anlaşılmıyor mu?

Meleklerin cinlerden farkları nedir?

İslami kaynaklar referans alınarak müslümanın Melek algısı nasıl olmalıdır?
melek kanatlı dişi, cin cılız sivri kulaklı ucube görünümlü yaratık algısı doğru mu? Hollywood filmlerindeki tasvirler ile beslenen bizler nasıl sahih bir imana sahibiz..?

Meleklerin yaratılış gayesi bilinebilir mi? Neden iman etmemiz emredilmiştir.
İman etmez yada yanlış şekilde iman edersek sonuçları ne olur?

Sorularına cevap aramaktayım..

Okudunuz mu?  Kaza-Kader (İslamda Kader ve Kaza Kavramları)

Hoca
Ahmet kardeş,
Konuyu okumadığın anlaşılıyor. Lütfern bir daha ilk sayfada açtığım konuyu okurmusun?

< Bismillahirrahmanirrahim.

Esselamün Aleyküm >
ve aleykumusselam. hoşgeldin kardeş.

< Melekler insanoğlunun yaradılışını haber aldığındaki (bakara 30) cevaplarında akıl ve muhakeme yeteneğinin olduğu anlaşılmaz mı? >
Melekler Akıllı varlıklardırlar.
< Kan dökülmesinin ve fesadın ne olduğunu bildikleri anlaşılmıyor mu? >
Ayetten anlaşılıyorki kendilerine yeryüzünde insanların neler yapacağı haber verilmiştir.
< Meleklerin cinlerden farkları nedir? >
Melekler, Nurdan yaratılmış, Akıllı ama şehvetsizdirler. Cinler ise ateşten yaratılmış, Akıllı ve şehvetlidirler.

< İslami kaynaklar referans alınarak müslümanın Melek algısı nasıl olmalıdır? >
< MLEKLER HAKKINDA KISACA BİLGİLER
Sözlükte "haberci ve kuvvet" anlamına gelmektedir. Çoğulu "Melâike"dir. İslâmî ilimler terminolojisinde ise nurdan yaratılmış, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, gençliği ve ihtiyarlığı bulunmayan ve günah işlemeyen, ağırlığı olmayan, latif, ruhanî ve nuranî varlıklardır.
Meleklere îmân İslâm’ın temel şartlarından biridir. Çünkü onların varlığı nass ile sabittir. Onlara îmân etmek, aynı zamanda gayba da îmân etmek demektir. Her ne kadar onları gözlerimizle görmek mümkün değilse de, aklen inkârını gerektirecek bir sebep de yoktur.
Meleklerin varlığı ve onlara inanmanın farziyeti ile birlikte özelliklerini, görevlerini ve çeşitlerini de şöyle açıklamak mümkündür:
1- Melekler, nurdan yaratılmış, nuranî ve ruhanî varlıklardır. Onlarda; yemek, içmek, erkeklik, dişilik, evlenmek, uyumak, gençlik ve ihtiyarlık gibi insanlara ait özelliklerden hiç biri yoktur. Kur’ân’da şöyle buyurulmaktadır: "Göklerde ve yerde kimler varsa, O’nun hizmetindedir. O’nun huzurunda bulunanlar, O’na ibadet hususunda kibirlenmezler ve yorulmazlar. Onlar, bıkıp usanmaksızın gece gündüz tesbih ederler." (Enbiyâ, 21/19-20)
2- Melekler Allah’a isyân etmezler. Hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Daimi olarak Allah’a ibadet ve itaat ederler. Kur’ân’da bu hususa şöyle işaret edilmiştir: "Çünkü onlar üstlerindeki Rablerinden korkarlar ve kendilerine ne emrolunursa onu yaparlar." (Nahl, 16/50), "Kuşkusuz Rabbin katındakiler O’na kulluk etmekten asla kibirlenmezler. O’nu tesbih eder ve yalnız O’na secde ederler" (A’râf, 7/206).
3- Melekler bir anda Allah’ın emrettiği bir mekândan diğer bir mekâna intikal edecek, hatta yerleri ve gökleri dolaşacak bir kabiliyette yaratılmışlardır. Onların kanatları vardır. Bu konuda Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: "Gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan, Allah’a hamdolsun. O, yaratmada (istediğine) dilediği kadar fazla verir.."(Fâtır, 35/1) Melekler çok az bir zamanda çok uzak yerlere gidebilirler. Ancak onların gelip gitmesi, inmesi ve çıkması bizim durumumuza benzemez. İnsanların hareketleriyle mukayese edilmez. Kur’ân bu konuda da şöyle haber veriyor: "Melekler ve Ruh (Cebrâil) oraya miktarı (dünya senesi ile) elli bin yıl olan bir günde yükselip çıkar." (Meâric, 70/4).
4- Melekler, Allah’ın emirleriyle farklı şekillere girebilirler. Örneğin Cebrâil Peygamber’e gelirken bazan ashab-ı kiramdan Dıhye adındaki sahabi gibi görünmüş, bazen de kimsenin tanıyamadığı bir yabancı gibi gelmiştir. (Müslim; Îmân; 1). Hz. İbrahim ve Hz. İsâ’ya gönderilen meleklerin de birer insan şeklinde göründükleri yine Kur’ân’da haber verilmektedir.
5- Melekler gözle görülmezler. Gözle görülmeyişleri onların yok olduklarından değil, gözlerimizin o kabiliyette yaratılmamış olmasındandır. Melekleri gözlerimizle müşahade edemeyişimiz onları inkâr etmemizi gerektirmez. Zira gözümüzle görmediğimiz halde varlığını kabul ettiğimiz çok şey vardır. Akıl, ruh, zekâ, sevinç ve üzüntü gibi halleri bunlardan sayabiliriz. O halde meleklerin varlığına da ruhumuz ve aklımız gibi inanmak zorundayız.
Melekler, gaybı yalnız başlarına bilemezler. Ancak Allah tarafından kendilerine gaybla ilgili bir bilgi verilmişse, bu bilgileri ölçüsünde bilebilirler. Bu hususta Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: "Allah Âdem’e bütün isimleri, eşyanın adlarını ve ne işe yaradıklarını öğretti. Sonra onları önce meleklere arzedip "Eğer siz sözünüzde sâdık iseniz, şunların isimlerini bana bildirin" dedi. Melekler, "Yâ Rab! Seni noksan sıfatlardan tenzih eder, kemal sıfatları ile tavsif ederiz ki, senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur. Şüphesiz alîm ve hakîm olan ancak sensin" dediler." (Bakara, 2/31-32) Melekler görevleri yönünden bir kaç gruba ayrılır. Melekler yerde, arşta veya semada bulunurlar. Yerde bulunanlara arzî, gökte bulunanlara semavî, arşta bulunanlara ise arşî denir.
Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail. Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir, Kirâmen Kâtibin (Hafaza), Hamele-i Arş, Hazin, Zebani, Malik, Rıdvan. (F.K.)
MELEKÛT Sözlükte "izzet, saltanat ve büyüklük" anlamına gelen melekût, bir Kur’ân kavramı olarak, Allah’ın mülkü, hükümranlığı ve âlemdeki nizamı demektir. Melekût kelimesi, Kur’ân’da "göklerin ve yerin mülkü / hükümranlığı" (En’âm, 6/75; A’râf, 7/185) ve "her şeyin mülkü / hükümranlığı" (Müminûn, 23/88) şeklinde geçmektedir. "Her şeyin hükümranlığı elinde olan Allah’ın şanı yücedir?"( Yâsîn, 36/83). Bu kelime, gayp âlemi anlamına da gelir. (İ.K.) >

< melek kanatlı dişi, cin cılız sivri kulaklı ucube görünümlü yaratık algısı doğru mu? Hollywood filmlerindeki tasvirler ile beslenen bizler nasıl sahih bir imana sahibiz..? >
Kesinlikle yanlış. Melekler Allah’ın kızlarıdır/dişidirler diyenler yahudilerdir ve Allah bu inanışlarını kınamıştır.

Okudunuz mu?  Amelleri boşa gidecek olanlar kimlerdir?

< Meleklerin yaratılış gayesi bilinebilir mi? Neden iman etmemiz emredilmiştir.
İman etmez yada yanlış şekilde iman edersek sonuçları ne olur? >

Yaratılış amaçları Allah’a itaatir.
İman etme hikmeti elbette imtihandır.
Kur’an ve Sünnette belirtildiği halde aksini iddia küfürdür.


ahmetaldemir
Selamün Aleyküm,

Okudunuz mu?  Kitaplara iman ne demektir?

Sayın mum,
Konuyu okumadığım doğru değil, zannınız la yanılıyorsunuz.
Bir çok kaynaklardan da bu tür ansiklopedik bilgilere ulaşmak mümkün.
Bu tür bilgileri yetersiz görmem nedeni ile daha derine inmiş ve düşünmüş kardeşlerimden
daha detaylı bilgiyi ve yorumu alacağımı umarak sordum..
Cevabınızı vermekte acele ettiğinizi düşünmekteyim.

Okudunuz mu?  İstiva ve Uluv Ne Demektir?

Dikkat çekilmesini umduğum asıl konu; İmanın esaslarından olan meleklere imanda toplum olarak yetersiz bilgiye sahip olduğumuz ve bu boşluğun başkalarınca doldurulduğu…
Sonuç olarak da istenmeyen algılarla donandığımız.

Örnek olarak Azrailden neden korkulur?
Bence nedenlerden biri hafızamızdaki azrail tasvirinin acımasız can alan tırpanlı varlık algısı ? Müslüman kardeşlerimize sormak gerek böyle mi… araştırma gerek..
Ben mevlidi şerifi kuran sanan insanların algısını ögrenince şok olmuştum mesela..


Hoca
Meleklerin görevleri ve çeşitleri nelerdir?
Meleklerin temel görevleri, Allah’a kulluk etmek; O’nun emirlerini yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından bir kaç gruba ayrılır. Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrâîl, Mikâîl, İsrâfîl ve Azrail. Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir (Ölümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kirâmen Kâtibin/Hafaza (İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebânî, Mâlik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvân (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah’a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler).


Kayıtsız Üye
iyi ödevimi
yaptım Allahın verdigi ve verecegi nimetlere
şükürler olsun


Kayıtsız Üye
çok teşekkürler ederim melek görevi hakkındaki görevimi sizin sayenizle yaptım


SeLinnn
mikail meleyi insanlara yardim etmeyi çok sever

Okudunuz mu?  Ahirete iman etmenin insan ve toplum açısından faydaları nelerdir

Kayıtsız Üye
teşekkürler eline sağlık çok güzel olmuş

rakip ve atid adlı meleklerin görevi iyilik ve kötülüğü yazmaktır.


Kayıtsız Üye
Ellerinize sağlık .Hayra vesile olanı Allah ‘da hayra erdirir inşAllah 😀


imam
Bazı meleklerin çeşitleri ve görevleri

Malik, cehennemle görevli baş melektir.
Rıdvan, Cennetle görevli büyük melektir.


Devamlı Üye
Selamünaleyküm ellerinize sağlık . Çok güzel olmuş.


bekir kanbal
Performansıma çok iyi geldi kim yaptıysa eline sağlık Allah razı olsun çok işime yaradı Güezel olmuş ne söyleyeyim çok güzel bilgiler var


Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler bizi bilgilendirdiğiniz için


Kayıtsız Üye
bu yazıya bayıldım projemi yapmamı sağladı


Kayıtsız Üye
Melekler Allah’ın emirlerini yerine getirirler.


Pro Uye
beyler sagolun görevlerini ve çeşitlerini öğrendim


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun ödevim için yardım ettiniz saolun var olun


Kayıtsız Üye
Keyterezec Meleği varmıdır ya nette dolaşıyor sabah namazına kaldiriyor diye


Şema
< Keyterezec Melek >
Ayet ve hadislerde ismi belirtilen melek isimleri dışındakiler hepsi uydurmadır inanmayın


Kayıtsız Üye
Bence çok güzel çok beğendim


Kayıtsız Üye
Salamu aleykum .Rad adli melek haqqinda sehih olan hedis varmi.bulutlarin uzerinde gorevlimi ?esas gorevi haqqinda melumat isterdim .ve sehih hedislerle,inwee Allah


arifselim
Aleykum selam. Rad şimşek ve gök gürültüsü anlamına gelir kuranı kerimde bu anlamda geçmektedir. Bu isimle ilgili bir hadis bilmiyoruz.


meleklerin görevleri, melekler ve görevleri, cebrail meleğinin görevi

Bu kategoride yer alan Berzah hayatı ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Meleklerin görevleri ve çeşitleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.