Anasayfa
3 Eylül 2021, 5:39
Namazlar
Yönetici

Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Sedanur
Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Oruç ve namaz gibi ibadetler her Müslümanın yapması gereken şahsî farzlardır.
Bunun için her Müslüman bizzat namazı kılmakla, Ramazan orucunu tutmakla kulluk görevini yerine getirmiş olur. Ölmeden önce hayatta iken, bu ibadetleri kendi yerine bir yakını veya bir başkası kılamayacağı gibi, öldükten sonra da kimse kılamaz.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz bu hususu şöyle dile getirirler: "Hiç kimse başkası adına oruç tutamaz, kimse de başka biri adına namaz kılamaz; ancak onun adına yemek yedirebilir."

Okudunuz mu?  Namazın son oturuşunda okunan dualar?

"Yemek yedirme" meselesi ise Bakara Sûresi’nin 184. âyet-i kerimesinde ve bazı hadislerde açıklandığı gibi, tutulamayan her oruç için her gün bir fakiri doyuracak şekilde yemek yedirmektir. İbn Ömer’in naklettiği bir hadiste Peygamberimiz konu hakkında şu açıklamada bulunur.

"Bir Müslüman ölür de, üzerinde bir aylık oruç borcu kalırsa, her gün bir fakiri doyurmak üzere onun yerine yakınları yemek yedirsin." Yine İbn Abbas’ın anlattığına göre Resul-i Ekrem Efendimiz şöyle buyururlar: "Bir kimse Ramazan’da hastalanır, sonra ölürse, oruçlarını tutamamış olursa, onun adına yemek yedirilir, kaza edilmez. Fakat adarsa velisi onun yerine kaza eder."1 Bu hadislere göre, hayatta iken oruç tutamayanların daha sonra mirasçıları onların malından her oruç için bir fidye verirler. Bunun için mirasçılarına vasiyette bulunmaları gerekir.

Okudunuz mu?  Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi?

Oruç bir ibadet olduğu için ölen kimsenin daha önce vasiyet etmiş olması gerekir. Fakat bir vasiyette bulunmamışsa, mirasçıları fidye vermek zorunda değiller. Ancak kendiliklerinden verirlerse, sevabı ölüye ulaşır. Bu da yakınlarının ona bir ikramı sayılır.2

Ölen Müslümanın tutamadığı Ramazan oruçları, adayıp da tutamadığı adak oruçları ve sünnet olarak başlayıp bozduğu, daha sonra tutamadığı vacip oruçlar için birer fidye ayrılır. "Fidye" yukarıda da belirtildiği gibi bir fakiri bir gün doyuracak şekilde yemek yedirmek veya onun bedelini vermektir. Bu da Ramazan’da verdiğimiz "fitre" miktarıdır. Hanefî, Şâfiî ve Mâlikî âlimlerinin görüşleri bu şekildedir. Oruç şahsî bir ibadet olduğu için, bir başkasının onun yerine oruç tutulamayacağını belirtirler. Delil olarak da yukarıdaki hadisleri gösterirler.

Okudunuz mu?  İmsak nedir güneş nedir?

Fakat bazı sahabiler ve tabiin alimleri ile Ahmed bin Hanbel olmak üzere Hanbelî müctehidleri, Buharî ve Müslim’de geçen şu hadis-i şerife yer vererek, ölen kişi adına oruç ve namaz gibi ibadetlerin yapılacağı görüşünü benimserler. Resulullahın huzuruna bir Sahabi geldi ve şöyle dedi: "Yâ Resulullah, annem öldü, üzerinde bir aylık oruç borcu var. Onun yerine kaza edebilir miyim?" Resulullah (a.s.m.) sordu: "Annenin borcu olsaydı, onu öder miydin?" Sahabi, "Evet" diye cevap verdi. Bunun üzerine Resul-i Ekren Efendimiz şöyle buyurdu:

Okudunuz mu?  Kuran okunurken namaz kılınır mı ?

"Allah, borcu ödenmeye daha lâyıktır." 3 Oruç için "fidye" vermede âyet ve hadisler delil olarak getirilirken, namaz için ibadet olması dolayısıyla kıyas yoluyla aynı şekilde kılınamayan her namaz için bir fidye verilmesi bazı âlimlerce uygun görülür. Yani ölen bir kimse, kılamadığı namazlar için malından fidye verilmesini vasiyet etmişse, mirasçıları bu arzusunu yerine getirirler. Her namaz için bir fidye verirler.

Okudunuz mu?  Sabah namazından sonra okunacak dua ayetleri

1. et-Tâc, 2:78.
2. el-İhtiyar, 1:135.
3. et-Tâc, 2:78.
Mehmet PAKSU


Cevap: Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Leyli Rana
güzel ve önemli bir paylasim Allah razı olsun Sedanur
Rabbim keske diyen kullarindan eylemesin..


Yanıt: Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Hoca
ölen kimse adına borcu olan orucu tutulabilir mi?

716- İbn Abbâs (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre, şöyle demiştir: Bir kadın Rasûlullah (s.a.v.)’e geldi ve "Kız kardeşim peş peşe iki ay oruç borcu olduğu halde vefat etti” dedi. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Ne dersin kardeşinin borcu olsa onu öder miydin?” Kadın: "Evet” deyince; Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki: "Allah’a olan borç ödenmeye daha layıktır.” (Müslim, Sıyam: 27)
forumduasi.com/hadisler-bolumu/131413-olen-kimse-adina-borcu-olan-orucu-tutulabilir-mi.htmlölen Kimse Adına Borcu Olan Orucu Tutulabilir Mi? žTirmîzî: Bu konuda Büreyde, İbn Ömer ve Âişe’den de hadis rivâyet edilmiştir.
717- Ebû Küreyb (r.a.), Ebû Hâlid el Ahmer ve A’meş’den de bu hadisin benzerini rivâyet etmiştir.
žTirmîzî: İbn Abbâs hadisi hasen sahihtir.
Tirmîzî: Muhammed’den işittim şöyle diyordu: "Bu hadisi Ebû Hâlid el Ahmer, A’meş’den en güzel bir senetle rivâyet etmiştir.”
Muhammed diyor ki: Ebû Hâlid’den başkaları da A’meş’den, Ebû Hâlid’in rivâyeti gibi rivâyet etmişlerdir.
Tirmîzî: Ebû Muaviye ve pek çok kimse bu hadisi A’meş’den, Müslim el Batîn, Saîd b. Cübeyr ve İbn Abbâs’tan rivâyet ettiler ve rivâyetlerinde; Seleme b. Küheyl demedikleri gibi Atâ ve Mûcâhid’i de söylemediler. Ebû Hâlid’in ismi; Süleyman b. Habban’dır


ölen kişinin oruç borcu nasıl ödenir, ölen kişinin namaz borcu nasıl ödenir, ölen kişinin oruç kefareti

Bu kategoride yer alan Namaz Kılarken Sureleri Sırayla Okumak Şart Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölen kişinin namaz ve oruç borcu nasıl ödenir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.