Anasayfa
7 Ağustos 2021, 14:38
kadin
Yönetici

Kızlarımıza Nasîhatlar

Kızlarımıza Nasîhatlar

İnşirah
Kızlarımıza Nasîhatlar

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, muhterem kerîmeleri Hz. Fâtıma-i Zehrâ (r.anhâ)’ya gelin olurken şu nasîhatta bulunmuşlardır: "Kızım kendini temiz tut! (Devamlı) Rabbini zikret! Efendin sana baktığı zaman Sen’den memnun olsun, büyük bir ferahlık duysun! Gözlerini sürmele! Sürme, kadınların ziynetidir. Kızım! Kocan sana baktığı zaman gözlerini ondan ayırma; Sen de mukâbele et! Böyle yaparsan sevgin fazla olur. O başka tarafa bakarken, Sen onun yüzüne bak! Bunun büyük mükâfâtı vardır.. Güzel bakışlarınla, güler yüzle onu takip edip memnun etmene bir ay nâfile orucu sevâbı yazılır.

Kocanın yanında sessiz ve ilgisiz durma! Onun hoşlandığı şekilde güzelce söyle ki, sana muhabbet etsin.. Kocanın hatâlarını başkalarına söyleme! Eğer söylersen, Allah Teâlâ sana gazab eder.. Sonra melekler, peygamberler ve nihâyet kocan sana gücenir…" (235)

Okudunuz mu?  Neden tesettür?

Ashâb-ı Kirâm’dan Hâris (r.a.)’ın kızı Esmâ (r.anha), gelin olup giderken annesi ona şu nasîhati yapmıştı:

"Kızım, evimizden çıkıp başka bir eve, ülfet etmediğin bir kimseye gidiyorsun.. Sen kocana yer ol ki, o sana gök olsun! Sen ona hizmetçi ol ki, o sana köle olsun! Kocana yumuşak davran! Öfkeli hallerinde sessizce yanından kayboluver.. Öfkesi geçinceye kadar ona görünme.. Ağzını ve kulağını muhâfaza et.. Kocan sana fenâ söylerse, söylediklerini duyma; sakın mukâbelede bulunma! Ona karşı gelme! Dâimâ senden güzel söz işitsin, güler yüz görsün.. Bu suretle sana iyi nazarla baksın.." (236)

Arap kabilelerinin reislerinden Avf b. Milham’ın Ümm-i Unâs adında bir kızı vardı. Bu kızını Arap meliklerinden Kinde emiri Hâris b. Amir ile evlendirmeye karar verdi. Kızın annesi Ümâme, gelin olacağı gün kızını karşısına oturtup asırlardır kıymetini ve tazeliğini muhâfaza eden şu târihî nasihatlarını yapmıştı: "Bak yavrum! Sana bazı şeyler anlatacağım. Onları belleyip îcâb ettiği şekilde hareket et ki, kocanla güzel geçinip aranız bozulmasın:

Okudunuz mu?  Kadının şehveti erkekten fazladır

1. Hâline râzı ol! Yâni kocan, yenilecek ve giyileceğe dâir ne alır getirirse kabul et! Zîrâ kalb rahatlığının ilk yolu kanâattir.

2. Kocanla olan sohbetlerinde, onun sözlerine itâat ederek konuş! İtiraz ve isyan ederek hürmet ve itâatte kusûr etme!. Böyle karşılıklı anlaşma ve itâat ile yapılan sohbetlerden Allah Teâlâ râzı olur..

3. Efendinin göreceği yerlere dikkat ve ehemmiyet göster! Sakın onun gözüne çirkin bir şey çarpmasın!.

4. Kokusu olabilecek yerleri kolla, hassasiyet göster.. Daima güzel kokulu durmasını temin et.. Burnuna kötü koku gitmesin! Şunu unutma ki, güzellik ve temizlik getiren şeylerin en iyisi ve âlâsı sudur.

Okudunuz mu?  Anne oğlunun yanında nasıl giyinmeli?

5. Yemek saatini iyi tesbit et.. İstediği anda hemen hazır bulundur..

6. Uyuyacağı vakti geciktirme.. Adeti ne zamansa, o zamanda yemeğini ve yatağını hazırla! Zîrâ açlık, insanı huysuzlandırdığı gibi, uykusuzluk da öfkelendirir, geçiminin bozulmasına sebep olur.

7. Mal ve eşyasını muhâfaza etmekte titizlik göster.. Çünkü malı muhâfaza etmek, iş bilmekten doğar.

8. Akrabâ ve yakınlarına hizmette kusur etme! Kocanın hısım-akrabâsına hürmet etmek de iyi idâre ve tedbirli olmaktan ileri gelir.

9. Efendinin, haberdar olduğun sırlarını sakın kimseye duyurma.. Eğer duyuracak olursan, itimâdını kaybeder, sen de ondan emin olamazsın…

Okudunuz mu?  Cünüpken veya hayızlı iken tırnakları ve tüyleri kesmek caiz midir?

10. Kocanın dîne aykırı olmayan isteklerini yerine getir.. Zıddını söyleme ve karşı gelme! Eğer karşı gelip isyan edersen, kendine kinlendirip düşman edersin.. O, kederli olduğu zaman sen neşeli olmaktan; neşeli olduğu vakit de sen hüzünlü görünmekten çekin! Zîrâ onun üzüntülü zamanında senin neşeli görünmen, neşeli zamanında da kederli bulunman onu sevmemenin, hislerine ve dertlerine ortak olmamanın delilidir. Bu hal ise, sizi birbirirnizden ayırmaya kadar götüren soğuk bir davranıştır.

Şunu iyi bil ki, bu nasihatlarımı yerine getirip gereği gibi hareket edebilmen için; isteklerine, eşinin isteklerini tercih etmen gerekmektedir. Onun isteklerini nefsinin isteklerine tercih edebilirsen, bu söylediklerimi kolayca yapabilirsin…" (237) Büyüklerimizin tecrübe mahsûlü olarak kızlarına yaptıkaları bu nasihatlar; ağız tadıyla geçinmek, evini ve çocuklarını güzelce idâre etmek ve onları mutlu kılmak isteyen hanım kızlarımızın kulaklarına küpe olmalıdır.

Okudunuz mu?  Adet kanı ile namaz

Kızlarımıza Nasîhatlar

esesim


Yanıt: Kızlarımıza Nasîhatlar

İnşirah
Şu iki günlük dünyada belki en güzel şey aile huzurudur. Mutlu bir ailenin, ideal bir evliliğin değeri neyle ölçülebilir ki?
Evlilik hayatında beyin hanımından hanımın da beyinden bekledikleri aşağı yukarı bellidir. Yeter ki taraflar bunları fark etsinler ve hayata geçirsinler.

İşte bir aile reisinin hanımından bekledikleri:

• Macera yaşamak veya evcilik oynamak değil, sonsuzluğa uzanan mutlu bir evlilik idealindeyim.
• Her insan apayrı bir fıtrat üzere yaratıldığından, en küçük teferruatına kadar mizacıma ait bütün özelliklerim tanınsın ve ona göre muamele edilsin.
• Kafamı iyice şişirmek yerine bedeni ve zihni ferahlığım sağlansın.
• Didişmek için değil huzur bulmak için evlendiğim unutulmasın.
• Eşim bana cariye olmalı ki ben de ona köle olayım, o bana yer olsun ki ben ona gök olayım.
• Her sözde ve davranışta mutlaka iyi niyet beklerim.
• İş stresi gereği eve asık suratla dönmüş olabilirim ama ben eşimde somurtkan bir çehre görmek istemem.
• Kusursuz insan olmaz; benim de kusursuz olamayacağım peşinen bilinmeli.
• Mutluluk için büyük bir sabır gerektiği unutulmamalı. Eşim, erkeklerin sert ve kaba kabuklarının altında daima aldanmaya hazır saf bir çocuğun varlığını bilmeli.
• Dünyada yaşıyoruz, sosyal hayat çok bozuk, problemler elbette olacaktır. Yeter ki büyütülmesin.
• Eşim bana her aklına geleni veya her istediğini söylerse, yani sesli düşünmeyi adet edinirse, benden de istemediği şeyleri işitir.
• Eşim benimle anlaşabilmeye gayret göstermelidir. Tartışma çıkarıp kavga etmeye değil.
• Beni tenkit edip suçlamadan önce, samimi olarak kendisini o konuda sigaya çekmesini beklerim.
• Saygı,sevgiyi besler ve geliştirir. Saygıdan mahrum bir sevginin ölü olduğu unutulmamalı.
• Eşim bana kendisini sevdirmek istiyorsa tatlı dilli, güler yüzlü ve güzel davranışlı olmalıdır.
• Aile reisliği özelliğimle ben, mutlu ve huzurlu olamazsam bundan en çok zararı çocuklar görecektir.
• Bazen eşimi üzdüğüm olabilir ama benim de çok üzüldüğüm unutulmamalı.
• Eşimin asla yapmaması gereken şey, benimle sinir harbi başlatıp galip çıkmaya çalışmasıdır.
• Sadece kendisini düşünen bir eş istemem. Kıskançlık sevgi ifadesidir ve güzel şeydir ama aşırısı mutluluğumuzu engeller.
• Hoşlanmadığım bir konuda iknaya zorlanmak istemem.
• Benim anlattıklarımı dinler gibi görünüp kafasında kendi söyleyeceği cümleleri kuran bir eş, fevkalade sinir bozucudur.
• Bir meseleyi tartışırken, "Sen hatalısın!” peşin hükmü yerine, "Acaba benim hatam nedir?” diye düşünebilmek, çözümü kolaylaştırır.
• Az, öz ve yerinde konuşabilen bir kadın, Allah’ın en büyük nimetlerinden biridir.
• Fedakarlığın ve hoşgörünün mümkün olduğu yerde problemin üstüne gitmek çok can sıkıcıdır.
• Gelip geçici duygular ve imkanlar üzerine kurulu bir evlilik kalıcı olmaz.
• Eşimin bildiği veya yeni öğrendiği ilmi, bana baskı unsuru olarak kullanıp bilgelik taslaması ve bu şekilde üstün çıkmaya çalışması hiç hazmedilir şey değil.
• Öfke gelince akıl baştan gider, insan deli gibi olur. Bu yüzden sinirim geçene kadar eşim susup sabredebilirse kavga çıkmaz. Yani ben deliysem, o veli olmalı.
• Eşimin beni, birçok kusurunu görmediği başka aile reisiyle kıyaslayıp dört dörtlük bir koca hayal etmesi fevkalade huzursuzluk sebebidir.
• İnatçılıkta ısrar eden ve bunu alışkanlık haline getiren, dediğinin olmasından başka bütün yolları kapayan bir kadına tahammül etmek zordur.
• Kendi durumundan daha iyi olanları sık sık gündeme getirip içinde bulunduğu nimetlere şükürsüzlük eden kadın, kocasını çileden çıkarır.
• Şu söz hiç unutulmamalı: "Güzele kırk günde doyulur, güzel huyluya kırk yılda doyulmaz.”

Okudunuz mu?  Lezbiyenlik (İslamda lezbiyenlik hakkında bilgi)

Soru: Kızlarımıza Nasîhatlar

ilke
Allah razı olsun baya bilgi aldım teşekkürler.


Serbederan-19
Selamun aleykum

Allah razı olsun

böyle annelere simdi ne kadar ihtiyacimiz var…

bu gün evlenen kizalara anneleri söyle nasihat ediyor:

-kocanin evinde iki kasik varsa, birini mutlaka kir
-kocana rahat yüzü göstermeki, akli evin disina kaymasin
-kocana fazla yüz verme, yag gibi su üzerine cikmasin
…….

Okudunuz mu?  Cinsel İlişkide Sınırlar Nelerdir

– unutma koca kelimesi, "kocatmak" kökünden gelir. her seyi alttan alirsan cabucak kocarsin (yaslanirsin).:p

Allah hepimize riza gösterdigi ahlak yapisi versin


RufeydeCandLe
Allah cc razı olsun paylaşım için…


sen kocana cariye olursan kocan sana köle olur, sen ona cariye ol ki o sana köle olsun, sen kocana cariye olursan

Bu kategoride yer alan Peygamberimiz, kızı Fatıma gelin olurken, hangi nasihatları verdi..? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kızlarımıza Nasîhatlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.