Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:32

Takvim yaprakları ve yıpranmış Kuranı Kerimleri yakmak caiz midir?

Takvim yaprakları ve yıpranmış Kuranı Kerimleri yakmak caiz midir?

Sedanur
Üzerinde ayet bulunan takvim yaprakları veya yıpranmış Kuran sayfaları yere düşüp basılmasın diye yakılmaktadır. Bunun bir sakıncası varmıdır? Varsa eğer bunlar nasıl elden çıkarılmalıdır?

Değerli Kardeşimiz;

Okunamayacak derecede yıpranmış Kur’ân-ı Kerîm’lerle, âyet yazılı sayfaları hürmetli şekilde temiz şeylere sarıp ayak altına gelmeyen boş toprağa gömmelidir. Kur’ân sayfalarını ateşe atıp yakmayı fukaha pek münasip görmemektedir.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim'deki "Ülaike" kelimelerinin altına konulan "kasr" kelimesi ne mânâsına gelmektedir?

Kur’ân dışındaki dinî kitapları, tefsir, hadîs gibi eserleri ise yakmakta mahzur yoktur. Hürmetsizliğe mâruz kalmamaları için boş bir yere gömmekte zorluk varsa ateşte yakmakta beis görülmemiştir. Kur’ân yazılı kâğıtlar, yahut tefsir, hadîs, fıkıh gibi dinî mânâların işlendiği yazıları kese kâğıdı yapmak, hürmetsizliğe mâruz şekilde kullanmak mekruhtur. Bunlar hürmete uygun yerlerde istimal edilmeli, aksi halde yakılıp hürmetsizlikten kurtarılmalıdır. Kur’ân-ı Kerîm’i okunamayacak derecede küçük yazılarla yazmak mekruhtur.

Okudunuz mu?  İkindi vakti uyunmaz sözünün dayanağı var mıdır?

Zira Kur’ân’dan kasıt okunmaktır. Okunmayan Kur’an, sadece levha olarak asılır, mânevî değeri bakımından muhafaza edilmiş olunur. Yâni Kur’ân’ın asıl hedefi okunup amel edilmekken sadece cüz’i bir cihetiyle iktifa edilmiş olunur. Kur’ân’ı böyle külliyetten cüz’iyete indirmek ise mekruh sayılır. Kütüphanelerde Kur’ân’ın yeri en üst kattır.

Okudunuz mu?  Yemini yerine getirmemenin günahı nedir, yemin keffareti nedir, nasıl yerine getirilir

Altında hadîs, onun altında ya da yanında fıkıh kitapları bulunurlar. Bunlar göğüs hizasından aşağı yerlere terkedilmezler. Zira aşağılara koymakta hürmetsizlik vardır. Kur’ân-ı Kerîm’i yedi bohça içine sarıp sarmalayarak saklamak da mekruhtur. Zira Kur’ân’ın hedefi, okunmak, mânâsıyla amel edilmektir. Böylesine okunması zorlaştırılan Kur’ân, bulunduğu evde gariptir. Onu garib bırakan da, sarıp sarmalayarak okunmaz hale terkedendir.

Okudunuz mu?  Saç Sakal ve Bıyık

Ahmed ŞAHİN


Cevap: Takvim yaprakları ve yıpranmış Kuranı Kerimleri yakmak caiz midir?

imamhatipli42
Üzerinde ayet bulunan takvim yaprakları veya yıpranmış Kuran sayfaları yere düşüp basılmasın diye yakılmaktadır. Bunun bir sakıncası varmıdır? Varsa eğer bunlar nasıl elden çıkarılmalıdır?

Konu için Allah (cc) razı olsun.

Okudunuz mu?  Allah Kimlere Gazap Eder?

Yanıt: Takvim yaprakları ve yıpranmış Kuranı Kerimleri yakmak caiz midir?

->Es Pisman<-
Imamhatipli kardesim forumlarda çok faydali cevaplarini okuyorum ALLAH cc senden ve siteye emek verenlerden razı olsun.


takvim yapraklarını yakmak

Bu kategoride yer alan Belâlara Karşı Sabır İstemek, Zımnen Belâ İstemek Mânâsına Gelir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Takvim yaprakları ve yıpranmış Kuranı Kerimleri yakmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.