Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

Akaid İlmi Nedir? İslamda Akaid Kavramı

Akaid İlmi Nedir? İslamda Akaid Kavramı

Hoca
Akâid İlmi Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Akâid "akîde" kelimesinin çoğuludur. Akid ise sözlükte düğüm bağlamak, düğümlemek ve kesinlikle inanılan şey anlamlarına gelir. Buna göre, "İslâm akâidi" İslâm dininde kesinlikle inanılan hususlar mânâsına gelir ki bunlara "îmân esasları" da denir. Buna göre îmân esaslarını ihtiva eden ilme de "akâid ilmi" denir. Nitekim Seyyid Şerif Cürcânî de "Akâid"i tanımlarken "İslâm dininin amelî değil, itikadî hükümlerini ihtiva eden ve bunlardan bahseden bir ilim" olarak ifâde etmiştir (Ta’rîfât). Hangi devirde ve hangi metodla olursa olsun îmân esaslarından bahseden ilim akâid ilmidir. Bu tür kitaplara da akâid kitapları denir. Fakat hususi mânâda akâid îmân esaslarından kısa olarak bahseden bir ilim olmuştur. Akâid ilmi, Allah’ın varlığından, sıfatlarından, fiillerinden bahseden bir ilimdir. Her ne kadar nübüvvet ve ahiret ile ilgili konular da anlatılmakta ise de bunlar, ilâhî fiillere râcidir. Zira bütün itikadî meselelerin konusu Yüce Allâh’tır. Akaid ilminin gayesi, taklidden kurtulmak, tahkikî îmân derecesine ulaşmaktır." (F.K.)


Cevap: Akaid İlmi

gönülgözü
< Akaid ilminin gayesi, taklidden kurtulmak, tahkikî îmân derecesine ulaşmaktır >
Allah razı olsun. inanç ilmini gayesi kısa ve güzel yazılmış

Okudunuz mu?  Beka Nedir? İslamda Beka Kavramı

Cevap: Akaid İlmi Nedir? İslamda Akaid Kavramı

Muhammed
Akaid ne demektir kısaca Akaid ilmi hakkında Bilgiler

Akaid konusu İslam dinide büyük bir öneme sahip olan bir konudur. Zira akaidi eksik olan bir Müslümanın inancıda eksik olacaktır. Peki, Akaid Ne Demektir?

Okudunuz mu?  Zakkum Ağacı nedir? İslamda zakkum ağacı ne demek

Akaid kelimesi "akide" kelimesinin çoğul halidir. Akid kelimesi ise İslam sözlüğünde düğüm bağlamak, düğümlemek ve kesinlikle inanılan şey gibi manalarına gelmektedir. Bu bağlamda, "İslam akaidi" yüce İslam dininde kesinlik ile inanılan, tasdik edilen hususlar, konular ve esaslar manalarına gelmektedir. İslam Akaidi esaslarına "îman esasları" da denmektedir. İman esaslarını barındıran, ele alan ilme ise de "akaid ilmi" denilmektedir.

Okudunuz mu?  Adüv ne demektir?

Nitekim İslam Alimlerinden olan Seyyid Şerif Cürcani de "Akaid"i terimini tanımlarkenİslam dininin ameli değil, itikadi hükümlerini ihtiva eden ve bu ilmi konulardan bahseden bir ilim" olarak ifade etmiştir (Ta’rîfât). Bütün devirlerde ve metotlar da iman esaslarından bahseden, ele alan ilim akaid ilmidir. İnanç esaslarına dair kaleme alınan kitaplara da akaid kitapları denilmektedir. Lakin Akaid terimi hususi manada iman esaslarından kısa ve özet olarak bahseden bir ilimdir. Akaid ilmi, yüce yaratıcımız olan Allah’ın varlığından, sıfatlarından, fiillerinden bahseden bir ilimdir. Bu ilmin içinde her ne kadar nübüvvet ve ahirete dair konulardan da bahsedilmekte ise de bunlar, ilahi fiillerle münasebetli ilimlerdir. Bütün itikadi mevzuların konusu Yüce yaratıcımız olan Allah’tır ki bu konuları her inanç sahibi Müslümanın bilmesi gerekmektedir. Akaid ilminin gayesi, inanç konusunun taklididen kurtulmak, tahkiki iman, yani gerçek bir iman derecesine ulaşmaktır.

Okudunuz mu?  Tefekkür nedir? İslamda tefekkür kavramı

Özetle akaid nedir? Sorusunu bu şekilde cevaplandırdık. Bu konuda daha geniş birçok bilgiye ulaşmak için sitemizde yer alan akaid kategorisine başvurmanızda büyük faydalar vardır.


akaid nedir, akaid ilmi, akaid ilmi nedir

Bu kategoride yer alan Ahlak Nedir? Kısaca Ahlak Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akaid İlmi Nedir? İslamda Akaid Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.