Anasayfa
30 Ocak 2024, 10:35
Terimler
Abone

Akika Ne Demektir? İslamda Akika Kavramı

Akika Ne Demektir? İslamda Akika Kavramı

Hoca
AKÎKA

Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça’da akîka denir. Istılahta ise, yeni doğan çocuk için kesilen şükür kurbanına verilen isimdir. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı da tıraş edildiğinden bu isim verilmiştir. Malikî, Hanbelî ve Şafiîlere göre akîka kurbanı kesmek sünnettir. Hanefîlere göre ise mubah, bir rivâyete göre de menduptur. Akîka kurbanının, çocuğun doğumunun yedinci günü kesilmesi, aynı gün saçlarının tıraş edilerek çocuğa isim konması ve kesilen saçın ağırlığınca altın veya gümüş sadaka olarak dağıtılması müstehaptır. Akîka kurbanı, koyundan olabileceği gibi, sığır ve deveden de olabilir. Kurban edilecek hayvanda bulunması gereken şartlar, etinin kimlere verilebileceği ve kimler tarafından yenilebileceği, kurban bayramında kesilen kurban gibidir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Cemi Takdim ve Cemi Tehir Nedir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Cevap: Akika ne demektir? Akikanın Anlamı

fatih atmaca
Zamanı var mıdır bu adağın.


Yanıt: Akika ne demektir? Akikanın Anlamı

fatih atmaca
Zamanı var mı derken, şu zamana kadar kesilebilir mi diye sormak istedim?


Cevap: Akika ne demektir? Akikanın Anlamı

Müftü
Akika kurbanı nedir? akika, akika kurbanı ile ilgili geniş bilgiler

Okudunuz mu?  Vakar nedir? İslamda Vakar kavramı

Muhammed
Şafii mezhebinde akika kavramı hakkında bilgiler

Akika’mn lügat mânâsı, kesmek, parçalamak demektir. Çocuk doğduğunda saçlarının kesilmesine de akika denilmiştir. Akika ıstılahı mânâda, doğan çocuğun saçlarının kesildiği anda kurban edilen hayvana verilen isimdir. Buna akika isminin verilmesinin sebebi, onun kesilip parçalanmasıdır. Akika’ya, Nuseyke veya Zubeyha demek de müstehabdır. Akikâ’mn meşru olduğunun delili, şu hadîstir:

Okudunuz mu?  Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı)

Hz. Peygamber’e, akika hakkında sorulduğunda, Hz. Peygamber akika kelimesini sevmediğini belirtircesine şöyle demiştir:

Allah Teâlâ akika’yı sevmez. Kimin bir çocuğu olur da onun namına kurban kesmek isterse kessin; oğlan çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için de bir koyun kessin![1]

Okudunuz mu?  Sırat Nedir?

Bu hadîsten anlaşıldığına göre Hz. Peygamber akika isminden hoşlanmamıştır. Yoksa akikâ’mn bizzat kendisini reddetmiş değildir.


akika ne demek, Akika ne demektir, akika kelime anlamı

Bu kategoride yer alan Ashab-ı Fil Nedir İslamda Ashabı Fil Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akika Ne Demektir? İslamda Akika Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.