Anasayfa
8 Ağustos 2022, 11:49
Kuran Meali
Yönetici

Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek

Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek

mum
fatiha süresinin anlamı

1-el-FÂTİHA
Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur. Hicretten önce nazil olmuştur. 7 ayettir.

1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın adıyla.
2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
3. O, rahmândır ve rahîmdir.
4. Ceza gününün mâlikidir.
5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
6. Bize doğru yolu göster.
7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!


Cevap: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}

Hoca
Fatiha süresinin açıklamasını bilmeden yıllarca fatiha okuyan müslümanlara şaşıyorum

Okudunuz mu?  Cennetlikler-cehennemlikler ile ilgili ayetler

Yanıt: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}

muharremg1975
Allah senden razı olsun, bir çoğumuz duaları ezbere okuruz ancak içindeki bizlere verilmek istenen mesajı, emri anlamayız. Eksiklerimizi gidermemiz lazım.


Soru: fatiha süresinin anlamı {her müslüman ezbere bilinmesi gerek}

rönesans
Duaların türkçe anlamını bilmemiz lazım. arkadaşa tşk.

Okudunuz mu?  Kur'anı Kerimde Sabırla ilgili ayetler meali

ramil kamil
sayin admin, ben azeriyim,Türkçeyi bir az unutdum da, ona göre o kadar iyi yazamiyorum.mümkün ise lütfen sorumu cevaplandirin.ögle namazını ikindi namazı zamaninda kimak caizmi? Cenabü-Hak cümle müminlerden razı olsun insAllah.Amin


Hoca
< sayin admin, ben azeriyim,Türkçeyi bir az unutdum da, ona göre o kadar iyi yazamiyorum.mümkün ise lütfen sorumu cevaplandirin.ögle namazını ikindi namazı zamaninda kimak caizmi? Cenabü-Hak cümle müminlerden razı olsun insAllah.Amin >

Kardeş zaten mail yolladın ve cevaplamıştım:

Okudunuz mu?  Şeytanın kötülüğünden sakınmayı ifade eden iki ayet mealli

< Bu Mesaj Size Mumsema islam Arsivi araciligi ile, Sayin ramil kamil tarafindan gönderilmistir.
——————————–
SALAMUN ALEYKUM:Benim sorum böyledir:ÖGLE NAMAZINI ÖZURLÜ OLARAK KILMAZSAM,IKINDI NAMAZI BASLAMIS OLURSA KAZAMI KILMAM LAZIM,YOKSA ÖGLE NAMAZINI KILDIKDAN SONRA IKINDI NAMAZINI KILMAM CAIZMI?ALLAH SIZLERDEN RAZI OLSUN MUMIN KARDESLERIM. ramil kamil. >

CEVAP:
ve aleykumusselam. ikindi vaktinin girmesiyle, öğlenin vakti bitmiş olur. yapman gereken, öğleyi kaza olarak kılman sonra ikindi namazını eda etmendir.

Okudunuz mu?  VÂKIA SURESİ Hakkında Bilgi

abdullahbiri1
mum hocam birde şunu eklemek lazım gelir düşünüyorum eğer bu soruyu soran erkekse namazı tehir edecek bir özür şekli varmıdır. ?


Hoca
< mum hocam birde şunu eklemek lazım gelir düşünüyorum eğer bu soruyu soran erkekse namazı tehir edecek bir özür şekli varmıdır. ? >
sadece seferi ise te’hir edebilir.


by_tunahan
sanırım cem’ etmek hususundan bahsediyor kardeşimiz. Sefer durumunda cem’ etmek Şafii mezhebinde caiz iken Hanefi mezhebinde caiz değil sadece müzdelifeye hususidir..


abdullahbiri1
kardeş tam tersi şafii de caiz hanefi de değil

Okudunuz mu?  Tağut ile ilgili ayetler

by_tunahan
Allah Razı olsun kardeşim.. Yanlış hatırlamışım msjı düzenledim..


abdullahbiri1
cümlemizden Rabbim Razı olacak işler yapmamızı nasip eylesin.


Hoca
< sanırım cem’ etmek hususundan bahsediyor kardeşimiz. Sefer durumunda cem’ etmek Şafii mezhebinde caiz iken Hanefi mezhebinde caiz değil sadece müzdelifeye hususidir..
>

< kardeş tam tersi şafii de caiz hanefi de değil >
aynı şeyler yazılmış yanlış bir durum yok:)


imam
1-el-FÂTİHA
Müddesir sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 7 (yedi) âyettir. Kur’an’ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şunlardır: Ana kitap manasına "Ümmü’l-Kitâp" dinin asıllarını ihtiva eden manasına "el-Esâs", ana hatlarıyla İslâm’ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb’u’l-Mesânî", birçok esrarı taşıdığı için "el-Kenz". Peygamberimiz "Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Onun için, Fâtiha, namazların her rekâtında okunur. Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı, desteğin yalnızca Allah’tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah’ın iradesine dayandığı, çünkü hayrı da şerri de yaratanın Allah olduğu hususları bu sûrede ifadesini bulmuştur. Kur’an, insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kur’an’ın ihtiva ettiği esaslar ana hatları ile Fâtiha’da vardır. Zira Fâtiha’da, övgüye, ta’zime ve ibadete lâyık bir tek Allah’ın varlığı, O’nun hakimiyeti, O’ndan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılır ve doğru yola gitme, iyi insan olma dileğinde bulunulur.

Okudunuz mu?  Hendek Savaşı ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
bencede bilinmeli çünkü herşey alahın rıasıyla olur


Hoca
Fatiha süresi açıklaması
El fatiha anlamı

1. FATİHA SÜRESİ
Mekkidir, yedi âyettir.

Rahman ve rahim Allah adiyle
1- Hamd, alemlerin rabbi Allah’a:
2- Rahmandır, rahîmdir,
3- din gününün sahibidir.
4- Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.
5- Bize doğru yolu göster,
6- nimetlendirdiğin kişilerin yolunu;
7- gazaba uğramışların da değil, sapıkların da


marnero
Yanlız birçoğumuzun dikkattinden kaçan bir husus var, öğretilmediği için, ben yine anlatayım bilmeyenlerimiz için;

Okudunuz mu?  Gece-Gündüz Ile Ilgili Ayetler

Biz müslümanlar "fatiha" derken bunu "açmak" veya "açılış" diye yüzeysel anlamıyla olduğu yerde bırakıyoruz. Sanki "kuranın açılışı" veya "bişeyin başlangıcı" gibi aslında yüzeysel bir doğru bu halbuki "açılış" derken ne denmek istemiştir biliyormuyuz? bir insanın gönlünün islama açılması yani maneviyaten gönlünü islama açmak gibi bir anlamı vardır fatihanın. Yani insan gönül olarak islama açık olursa onu anlayabilir böylece o insanın gönlü fetholunmuş olur. Bence ondan dolayı fatiha eskiden beri alışkanlık edinilmiştir ve hemen hemen her şeyin başına ve sonuna fatiha getirmekteyiz.

Okudunuz mu?  RUM SURESİ Hakkında Bilgi

Mesela Fetih‘de aynı anlamdadır, fetih sadece "saldırarak ele geçirmek" değildir. Bir insanın veya toplumun gönlünün islama açılmasıdır.

Fatiha = Açılış
Fetih= Açmak
Fatih= Açan

Bunu çok iyi sezinlememiz lazım. Şayet islam öyle metalarla (dünyevi olgularla) anlatılıyorki bazı tarihciler vb. sanki islam sadece "kılıçla hakim oldu" gibi bir anlamla karşımıza çıkıyorlar. Kılıç kendini kılıçlara karşı savunmak içindir. İnsan doğruyu öğrenmedikçe doğrulamaz. Fetih ve fatiha ise herşeyden önce insanların gönlünü islama açmaktır. Yanlışım varsa düzeltin.

Okudunuz mu?  Gıybet Hakkındaki Ayetler

yasemin
Ayetlerin anlamlarını öğrenmeliyiz ama bunlarıda hal haline getirip yaşamalıyız. Ezberlemek başka , yaşamak başka. Mesela 4. ayeti kerime tefsirinde ,"4- Ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz." deriz . Fakat günlük yaşamda , dünyevi işlerimiz için Ayşeden isteriz Aliyi araya koyarız , Mehmete söyleriz , aaaa Mehmet araya girdi bu iş kesin oldu deriz . Deriz de deriz kısacası . Söylediklerimiz , ezberlediklerimiz , dilden kalbe inmeli , biliyoruz dediklerimizi idrak edip yaşamalıyız .


Kayıtsız Üye
S.a ben şafi mezhebinde veledallin denirken hanifi mezhebinde neden velezalin deniliyor bunu ögrenmek istiyorum

Okudunuz mu?  Peygamberimizin insani özelliklerini anlatan ayetler ve mealleri

Şema
Fatiha süresinin okunuşu mezhebe göre değişmez
Veladdallin şeklinde olmalıdır .
Velazzallin diye okuyanın namazı bozulur


fatihanın anlamı, fatiha suresinin anlamı, fatiha anlamı

Bu kategoride yer alan Buruc süresi arapça başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fatiha süresinin anlamı her müslüman ezbere bilinmesi gerek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.